Váratlan fordulat: Nem rendőrök verték meg a roma fiút! (Frissítve)

Feljelentést tett a Zala megyei főügyészségen egy zalabéri fiatalember kedden, akit - állítása szerint - hétfőn délután a megyeszékhelyről Zalabérbe tartó buszról leszállított, majd bántalmazott két civil ruhás rendőr. Egy nappal a feljelentést követően kiderült, a tettesek nem rendőrök voltak, hanem egy felbőszült apa vett elégtételt a fiát ért sérelem miatt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Mint arról szerdán beszámoltunk, a 17 éves Lakatos Lajos édesapja a Zalai Hírlap szerkesztőségének azt panaszolta: a Vasi Volán járatán felszálláskor véletlenül meglökött egy utast, aki ezért lecigányozta őt, mire a fiú pofon ütötte az utast.

A busz elindult, majd Pókaszepetknél egy fehér Opel Astra megállította a járatot, ekkor szállt fel a buszra két férfi. Fegyvert viseltek, s azt mondták, rendőrök, de a fiúnak nem igazolták magukat. Előbb azt közölték vele, hogy előállítják a zalaegerszegi kapitányságra, majd egy mellékútra vitték, és bántalmazták, miközben - a fiú beszámolója szerint - cigány mivoltára utaló, sértő kijelentéseket tettek, s meg is fenyegették őt.

Az apa látleletet vetetett fia sérüléseiről, ezt követően tették meg a feljelentést.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, Salamon Róbert rendőr alezredes közölte: az ügyben a zalaegerszegi nyomozó ügyészségen indult eljárás.

A Zala megyei főgyészség sajtóreferense, dr. Pirger Csaba megerősítette, hogy a feljelentést megkapták. Mint mondta, az ügyben bántalmazás hivatalos eljárásban bűntett gyanúja miatt indult nyomozás, amely azt is hivatott tisztázni, hogy valóban rendőr volt-e a két bántalmazó.

Csütörtökön váratlan fordulatot vett az ügy

Dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség sajtóreferense csütörtökön arról tájékoztatta a Zalai Hírlapot, hogy az elkövetők nem rendőrök, jelentkezett ugyanis az a férfi, aki másodmagával leszállította Lakatos Lajost Zalaegerszegről Zalabérbe tartó buszjáratról hétfőn délután.

A Zalai Hírlap Információi szerint a járatot Pókaszepetknél megállító két férfi annak a fiúnak az apja és a testvére, akivel dulakodásba keveredett Lakatos Lajos az egerszegi buszpályaudvaron. A lap úgy tudja, azért akartak elégtételt venni rajta, mert ő a verekedés hevében családtagjuknak kiütötte a fogát.

A Zalai Hírlap munkatársa Zalaegerszegen találkozott csütörtökön Lakatos Lajossal és apjával, idősebb Lakatos Lajossal. A fiú elmesélte mi történt hétfőn délután, egyáltalán, hogyan kezdődött a balhé.

- Beállt a 13.50-es busz, a diákok szokás szerint tolakodni kezdtek. Egy korombeli srác rám szólt, hogy ne tolakodjak, mire én visszaszóltam neki, hogy akkor te miért tolakszol. A buszon azt mondta: büdös cigány, Auschwitzban kellett volna elégnetek. Odaléptem hozzá, hogy ez most mire volt jó, ebből alakult ki a dulakodás. Tényleg megütöttem, de nem hiszem, hogy a fogát kivertem volna. Ekkor ő leszállt, és azt mondta, rendőrt hív, de végül rendőr nem jött, a busz pedig elindult.

Lakatos Lajos elmondása szerint Pókeszepetknél egy fehér Opel Astra vágott be a busz elé. Felszállt két férfi, akik igazolványt nem mutattak, de rendőrnek adták ki magukat, és lehívták őt a járatról. Egyikük oldalán pisztolytáska lógott. Közölték vele, beviszik az egerszegi kapitányságra, ám amikor a megyeszékhelyre értek, az autóba beszállt az a fiú is, akivel a pályaudvaron keveredett konfliktusba Lakatos Lajos.

- Ekkor azt mondták, nincs hely az egerszegi fogdában, ezért át kell vinni engem Keszthelyre. Pókaszepetknél aztán lefordultunk az útról egy mellékútra, itt szóltak, hogy szálljak ki. Az idősebb már ekkor megütött, vissza is estem az autóba. Ököllel és tenyérrel vertek - mondta a fiú, majd megmutatta a sérüléseit diagnosztizáló orvosi jelentést.

Ezen az szerepel: koponya, csukló és kéz zúzódása. Lakatos Lajos hozzátette: a két illető megmotozta, elvette iratait és telefonját, ezeket (a SIM-kártya kivételével) később visszaadták neki.

Mielőtt a zalabéri benzinkúton kitették az autóból, többször is szidalmazták. A fiú állítása szerint a következő mondat is elhangzott: "csak le kéne lőni és elásni a cigányt, úgyse találná meg senki".

Csütörtökön nem sokkal egy óra előtt a rendőrség hivatalos közleményt adott ki a történtekről.

A közleményben tudatják, hogy a Zalaegerszegi Nyomozó Ügyészségen indult nyomozással párhuzamosan a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán rendeltek el nyomozást garázdaság vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, az autóbusz-pályaudvaron történtek tisztázására.

A Zalaegerszegi Nyomozó Ügyészség vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a zalabéri fiatalembert nem rendőrök és nem a Rendőrség személyi állományába tartozó személyek szállították le az autóbuszról, ezért az ezzel kapcsolatos nyomozást is a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya fogja lefolytatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!