A helyzet kétségbeejtő: Nem született megállapodás a koppenhágai klímacsúcson

Az egész éjjel folyó intenzív tárgyalások ellenére sem sikerült megegyezésre jutni a tárgyalóknak Koppenhágában a kibocsátás-csökkentési vállalások mértékéről és időzítéséről.

MTI

Az éjjel elfogadott megállapodás-tervezet annyit ugyanakkor rögzít, hogy a globális felmelegedés mértékét 2 Celsius fokon belül kell tartani, és a fejlődő országok klímaváltozás elleni erőfeszítéseit a gazdag országok legalább évi 100 milliárd dollárral támogatják majd hosszú távon - értesült a Reuters. A kiszivárgott információk alapján a 100 milliárd dolláron felül a legszegényebb országok további 30 milliárd dolláros támogatáshoz jutnának.
   
Az AFP hírügynökség úgy tudja: mintegy 30 vezető és magas rangú diplomaták péntek reggel újra tárgyalóasztalhoz ültek, hogy folytassák a hajnalban abbamaradt egyeztetéseket.
   
Barack Obama amerikai elnök péntek reggel érkezett meg a dán fővárosba. A Fehér Ház közlése szerint Obama kétoldalú megbeszélést folytat majd többek között a kínai és a dán miniszterelnökkel, valamint az orosz és a brazil elnökkel.
   
"A helyzet kétségbeejtő" - mondta egy vezető indiai delegált pénteken kora reggel, miután a tárgyalók egész éjjel arról a szövegről egyeztettek, mely a konferenciát záró politikai jellegű dokumentum alapjául szolgálhat. "Még arról sincs megegyezés, hogyan nevezzük a szöveget: deklarációnak, nyilatkozatnak, vagy hogyan. Ők (a fejlett országok) azt akarják, hogy egy politikailag kötelező erejű dokumentum szülessen, de ezt mi ellenezzük" - tette hozzá az indiai tárgyaló.
   
Egy német delegált pedig így jellemezte a tárgyalások állását: "Nem értünk el eredményt semmiben. Csak tervezeteink vannak. Nagyon, nagyon nehéz a helyzet. Az idő kezd elfogyni."

A feleknek tehát a fejlett és fejlődő országok közötti ellentét miatt egyelőre nem sikerült elfogadniuk egy olyan tervezetet, amelyet a vezetők elé terjeszthetnének - összegezte a helyzetet Andreas Carlgren svéd környezetvédelmi miniszter, aki szerint az egyezség tető alá hozása így a vezetőkre marad. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!