A kötvénykibocsátás nagy kockázatot jelent az önkormányzatnak

A megyei önkormányzat 2007-ben döntött úgy, hogy 5 milliárd forint értékben kötvényt bocsát ki, s a bevételből fejlesztéseket finanszíroz.

Erős D. Zoltán

A kötvénykibocsátással a megyei önkormányzat olyan fejlesztésekhez kívánta megteremteni a forrásokat, amelyek segítenek a jelenleg csak gazdaságtalanul fenntartható intézmények működésének racionalizálásához, fogalmazta meg  Kovács Ferenc,  a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

Ebbe beletartoznak a fenntartási költség megtakarítást eredményező felújítások, csakúgy új beruházások, amelyek egy adott intézmény működéséhez teremtenek korszerű feltételeket úgy, hogy a beruházási költségek a fenntartási költségekből visszatérülnek.

Ezek voltak a tervek, ám amelyek eddig csak részben valósultak meg, mivel nagyon kevés ilyen jellegű pályázat volt. A megyei közgyűlés eddig az 5 milliárdból 3 milliárd 67 millió forint felhasználására vállalt kötelezettséget. Ebből várhatóan mintegy 2,6 milliárd lesz a végleges felhasználás, 400 millió pedig a hitelnyújtás.

Ami pedig a tényleges igénybevételt jelenti: eddig az odaítélt több mint 2 milliárdból kevesebb mint egymilliárd forint került felhasználásra.

Az eddigi tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a kötvénykibocsátás nagy kockázatot jelent a megyei önkormányzat számára. A kötvénykibocsátásból származó bevételből megvalósuló beruházásoknak egyértelműen pozitív hatása van, ugyanakkor a kamatfizetésre és törlesztések nagyságára ható változó kamatláb és árfolyamváltozás rendkívül nagy terhet ró a megyére.

A folyamatosan felhasználásra kerülő kötvénytőke egyben azt is eredményezi, hogy egyre kisebb összeget tudnak lekötni, aminek következtében egyre kevesebb hozam realizálódik. Egyelőre a befektetésekből származó hozamok fedezik a kamatfizetési kötelezettségeket, de 2012-től már a tőkét is törleszteni kell, erre pedig már nem nyújt fedezetet a lekötésből származó bevétel.

Ennek következtében várhatóan a kötvénytőke még megmaradó részéből, illetve a működési költségvetésből kell majd ezt finanszírozni. Az előbbi az adósságspirál beindulásával fenyeget, az utóbbi pedig ellehetetlenítheti az amúgyis egyre nagyobb deficitet maga előtt görgető büdzsét. A pályázatok alapján a megye számára kevés az olyan befektetési lehetőség, amely képes kitermelni a befektetési költségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!