Cégvezetőt neveztek ki az MTV élére

Cégvezetőt nevezett ki a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke mellé az intézményt felügyelő kuratórium elnöksége. Az MDF, az MSZP és az SZDSZ által delegált tagok által megszavazott döntést a testület felügyeleti szervénél támadják meg a Fidesz és a KDNP jelölésével mandátumot nyert tagok.

MTI

 A döntés értelmében a tavaly március óta elnök nélkül működő intézményt irányító Medveczky Balázs ügyvezető alelnök gazdasági és pénzügyi döntései csak Bednárik Imre hírigazgató ellenjegyzésével érvényesek ezután.   

 "Az elmúlt hetek bebizonyították, hogy vezetetlen az MTV, a munkatársak elbizonytalanodtak, sztrájkkészültség van. A részvénytársaság nem teljesíti fizetési kötelezettségeit, a menedzsment nem tud elszámolni a kuratóriumnak, szembeszegült a médiatörvényben meghatározott kötelezettségeivel" - mondta el a határozat indokairól az MTI-nek a testületbe az MSZP által delegált Hábetler Helga.  

A cégvezető idén januárban lépett elő hírigazgatóvá, addig a posztot betöltő Kert Attila helyettese volt. Bednárik Imre - aki korábban kétszer is átvehette a házelnöktől Az év parlamenti újságírója kitüntetést - a TV2 Tények című műsorától igazolt az MTV-be.  

A testület elnökhelyettese azt közölte az MTI-vel: a döntés törvényességének vizsgálatát kérik a közalapítvány ellenőrző testületétől (et) a kuratórium elnökségének ellenzéki delegáltjai; Balogh László elnökhelyettes szerint "a médiakoalíció" a döntés előtt semmilyen érdemi kérdésre nem adott választ az ügyben; mint mondta, sem a posztra jelölt személy életrajzát, sem elképzeléseit nem volt módjuk megismerni az ülésen.    

Mindez "egyértelművé tette", hogy Bednárik Imre "ehhez a politikai körhöz tartozik" - mondta. Azt pedig, hogy a döntés előtt nem volt érdemi egyeztetés, diktatórikusnak és minden szempontból elfogadhatatlannak nevezte az elnökhelyettes, aki szerint a zárt ülésen kiderült számukra, hogy e döntés nélkül "nem kap pénzt az MTV".    

Balogh László szerint a kuratóriumi elnökség többsége e döntéssel kettős vezetést hozott létre a társaságnál, ami "a válságot nem csökkenti, hanem növeli". Szerinte a történtek üzenete az, hogy a "médiakoalíció" minden, akár törvénytelen eszközt is bevet annak érdekében, hogy uralja a nagyobbik közszolgálati televíziót.    

Az et - a testület elnökének tájékoztatás szerint - később foglalkozhat az üggyel; Jaczkovics László Gábor elmondta: a határozatot meghozó szerdai kuratóriumi elnökségi ülésen nem vett részt, az ott történteket csak elmondásból ismeri, ezért a következő nap kikéri a döntést, és megvizsgálja, van-e azzal kapcsolatban tennivalója; emlékeztetett arra: a testület bármelyik tagja kérheti, hogy az ET vizsgálódjon az ügyben.  A médiatörvény szerint a háromtagú ellenőrző testületbe két tagot az ellenzék, egyet a kormányoldal delegál, az elnök ellenzéki.

 

bly ppd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!