Elhalasztanak több műtétet a súlyponti kórházban

A szombathelyi Markusovszky kórházban december 14-től korlátozzák az előre tervezett, ám halasztható beavatkozásokat. Nemcsak a műtétekre, kivizsgálásokra is vonatkozik a korlátozás.

Bajdó Bettina

Dr. Kőfalvi István, a kórház orvos-igazgatója elmondta, hogy a daganatos betegek és a  gyermekek halaszthatatlan ellátását nem érinti a korlátozás. Továbbá  azokat az elektív (tervezett) ellátásokat sem halasztják, melyek nélkül romlana a beteg állapota.

Ilyen esetekben megvizsgálják a beteget, konzultálnak, s ha szükséges elvégezik a beavatkozást. Az akut és a járóbeteg ellátás folyamatos marad.

Az intézkedésre a finanszírozási problémák miatt volt szükség folytatta az orvos-igazgató.  A novemberre kapott finanszírozás a fekvőbeteg ellátásban 13 százalékkal, a járóbeteg ellátásban pedig 19 százalékkal kevesebb, mint 2008-ban.

Szeptembertől kevesebb pénzt kapunk bizonyos beavatkozásokért, ez átlagban újabb mínusz négy százalékot jelent. Éves szinten ez további 300 millió forint kiesés. A finanszírozás miatt a területen kívüli ellátást is korlátozni kellett, hogy a megyei betegeket fogadni tudjuk, s a dolgozói béreket is ki tudjuk fizetni. A jelen intézkedések év végéig élnek. A halasztott beavatkozások miatt számítani kell arra, hogy  a várólisták nőni  fognak.

Dr. Lakner László elnök-vezérigazgató elmondta, a decemberre ígért pluszjuttatást, azaz körülbelül 100 millió forintot, csak januárban utalják át a kórház számlájára. A  tartozásaikat így nem tudják kifizetni, s  emiatt a szállítók bizalma is megrendülhet a kórházban. Arról nem is beszélve,  hogy a lejárt számlákra kamatot is felszámolhatnak.

A  vezérigazgató szerdán újra kitűzte ruhájára a remény zöld színű szalagját, tiltakozva a kórházi elvonások ellen. A legutóbbi számítások szerint idén a kórház 800 millió forinttal kevesebb pénzt kapott, mint tavaly. Egy 10 milliárdból gazdálkodó kórháznak ez hatalmas veszteség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!