Figyelem! Vasárnaptól új menetrend!

Vasárnap nulla órakor lépnek életbe a 2010. évi helyközi közösségi közlekedési menetrendek. A MÁV-START Zrt. korábban azt közölte, hogy az új vasúti menetrend egyes szakaszokon jobb kínálatot ad az eddiginél.

MTI

A szóvivő kiemelte: Baja és Szekszárd térségében naponta közlekedik majd a Gemenc InterCity, amely eddig csak hétvégenként járt.

Új szolgáltatásként bevezetik az InterRégió vonatokat, amelyek összeköttetést biztosítanak az InterCity vonatokhoz.

A Balaton déli partján 2 óránként járó vonatokkal, úgynevezett ütemes menetrendet vezetnek be egész évre, ezt az üdülőszezonban további gyorsjáratok egészítik ki.

Megerősítik a budapesti elővárosi vasúti forgalmat, például munkanapokon egész évben fél óránként közlekednek az elővárosi vonatok Budapest és Martonvásár, Budapest és Vác, valamint Budapest és Monor között.

Pécs és Budapest között Tubes néven új InterCity járatot állítanak forgalomban a meglévők mellé, így ezen a szakaszon továbbra is 2 órás ütemes menetrend szerint járnak majd az InterCity vonatok.

A Nyugat-Dunántúlon bővítik az ütemes menetrend szerint közlekedő vonatok számát, például két óránként járnak majd a vonatok Budapest-Veszprém-Zalaegerszeg, Budapest-Szombathely között, és csúcsidőben sűrítik a Budapest-Hegyeshalom közötti járatokat.

A nemzetközi forgalomban a Budapest-Bécs-München a railjet-vonatok kétóránként indulnak, és az eddigi három vonatpár helyett hét közlekedik majd. A Budapest-Zürich vonalon hálókocsikkal egészítik ki a járatokat.

A Közlekedési Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) ugyanakkor az új vasúti menetrendben már nem rendelt 27,5 mellékvonalra személyszállítási közszolgáltatást.

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. hálózatán a jövő évi menetrendben lényeges változás, hogy napi négy pár közvetlen gyorsvonat közlekedik Sopronból Budapestre. A további nyolc, Sopronból Győrbe közlekedő személyvonatból pedig hat biztosít 30 percen belüli átszállásos eljutási lehetőséget Budapest-Keleti pályaudvar felé. A GYSEV továbbra is öt pár InterCity vonattal köti össze Sopront a fővárossal.

A Sopron-Szombathely vasútvonalon a 2009/2010-es menetrendi évben is közlekedik a Bécset Zágrábbal összekötő Zágráb InterCity, amely közvetlen vasúti kapcsolatot teremt az osztrák főváros és Európa 2010-es Kulturális Fővárosa, Pécs között.

Napi tizenegy pár, a regionális utazási igényeknek megfelelő személyvonat közlekedik a Szombathely és Sopron között.

A Szombathely-Szentgotthárd vasútvonalon Budapest és Graz viszonylatban naponta egy pár InterCity járat közlekedik. A Szentgotthárd felől Szombathelyre érkezők öt vonattal közvetlenül, néggyel pedig átszállás után juthatnak el Sopronba.

A Volán-társaságok a 2010. évi menetrendben az eddigi buszjáratokat közlekedtetik, kiegészítve a vasúti mellékvonalakon átvett szolgáltatás elvégzéséhez szükséges járatokkal.

 A vasárnap életbelépő menetrendek 2010. december 12-éig lesznek hatályosak.

A közlekedési minisztérium korábban azt közölte, hogy a MÁV-START és a Volán társaságok által kiadott bérletek árai átlagosan 10, a jegyárak pedig átlagosan 15 százalékkal emelkedhetnek 2010. február elsejétől.

A vasúti és autóbuszos szolgáltatók díjainak változásáról január közepére várható döntés.

A tervek szerint a technikai feltételek megteremtésétől függően legkésőbb 2010. február végéig minden szolgáltató bevezeti az új jegytípust, a regisztrációs jegyet az ingyenes kedvezménnyel utazók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!