Itt a vége: utoljára gördült ki vasúti kocsi a körmendi állomásról Zalalövő felé

December 12-én este hat után gördült ki, s negyed kilenckor futott be utoljára a zalalövői vonat a körmendi állomásra. Az elmúlt években többször is felröppent a hír, hogy megszűnik a vasúti közlekedés a Körmend-Zalalövő vonalon. A vasutasok többször is sztrájkoltak a vonalbezárás ellen, s az érintett települések polgármesterei is összefogtak, hogy megmentsék a vonalat...

Bajdó Bettina

A követelések, kérések süket fülekre találtak, ugyanis december 13-tól az állam nem rendelte meg a vasúti szolgáltatást az említett vonalon. A települések polgármesterei nem értenek egyet a döntéssel, s próbálják az eddig vonattal utazók helyzetét megkönnyíteni.

Bebes István, Körmend polgármestere többször is felszólalt például a Parlamentben a szakaszbezárás ellen, s tárgyalt a GYSEV-vel  a vonalátvétellel kapcsolatban is. Egyelőre nem járt sikerrel.

Nem adtam fel a harcot  mondta a polgármester , láttam az új menetrendet, s fel vagyok háborodva. Nyolc vonatpár helyett mindössze két buszpár indul majd Zalalövő felé. Az előzetes tervek szerint hétvégén nem is ment volna busz a zalai településre, ezt legalább sikerült kiharcolni. Folyamatosan tárgyalok a GYSEV-vel a szakasz átvételéről, ám egyelőre semmi biztosat nem tudok mondani. Nem értem, hogy miért zárták le a szakaszt. 2006-ban a kormány még azt állította, hogy felújítják a pályát, ennek ellenére idén megszüntették a közlekedést.

A polgármester szerint óriási gondot jelent a több mint száz éve működő szolgáltatás megszüntetése azoknak, akik eddig vonattal jártak dolgozni. A polgármester úgy számolt, hogy körülbelül 100-150 ember munkahelye válik ezáltal bizonytalanná. Úgy véli, hogy a  vonalbezárással több problémát okozott a kormány, mint amennyi haszna származhat belőle. Az állami vagyon ugyanis vagy őrizetlenül marad. ám ekkor tolvajok prédájává válhat, vagy pedig őriztetni kell, ez azonban jelentős összegbe kerülhet.

Vertetics László, Zalalövő polgármestere sem tartja elfogadhatónak, hogy felszámolták a szárnyvonalat.

- Minőségi visszalépést jelent, hogy ezentúl nem lesz vonatközlekedés Körmend felé -emelte ki a polgármester.  - Annyiban szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Volán indított új buszjáratot, így az utasok eljutnak a célállomásra. Húsz évvel ezelőtt még sokan utaztak a vonalon, ám ahogy szűntek meg a munkahelyek, úgy lett egyre kevesebb az utas is. Bár nem sokan utaztak a vonattal, inkább reggel és délután mentek az emberek Körmend felé, mégis fájó pont ez nekünk. Hiszen van olyan, aki nem szívesen száll fel a buszra, s közlekedik az utakon.

A polgármester hozzáfűzte, egy időben felajánlották a lehetőséget, hogy a térség települései működtessék a vonalat, ám erre a mai világban nem lett volna pénzük.

Nádasd polgármestere, Karvalics Zoltán is szomorúan vette tudomásul a tényt, hogy nem indul többet vonat Nádasdról.

- Több utas is megkeresett, mivel ezentúl nem tudja megoldani a bejárását - árulta el a polgármester. - Bár indítanak buszt a vonatok helyett, ám azok nem érik el a körmendi csatlakozást, így a bejárók nem jutnak el a munkahelyükre. Hiába kértük a volánt, hogy segítsen megoldani a problémát, s indítson korábban buszt, nem segítettek. Az emberek pedig félnek attól, ha nem érnek be időben a munkahelyükre, elveszíthetik állásukat.

A polgármester elmondta még, hogy idén nyertek pénzt falugondnoki busz vásárlásához, így ha megveszik, ezzel szállítják az embereket Körmendre. Ez újabb kiadást jelent a kis költségvetésű településnek. A polgármester szerint a vonalon nem indul meg újra a közlekedés, mivel túl drága lenne a szakasz újjáépítése.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!