Nem hivatalos Opel-szanálási terv: Szentgotthárdról nincs szó

Összesen 8151 európai munkahely megszüntetését tervezi az Opel szanálásának keretében a General Motors. A német források által nyilvánosságra hozott, nem hivatalos terv az elbocsátások kapcsán a szentgotthárdi üzemet egyáltalán nem említi.

MTI

A terv azt követően látott napvilágot, hogy a legnagyobb németországi Opel-gyárban, Rüsselsheimben az amerikai anyavállalat újonnan kinevezett európai igazgatója, Nick Reilly ismertette a szanálással kapcsolatos elképzeléseket, illetve a tervezett elbocsátásokat.
   
Az idézett források által ismertetett részletes tervből az tűnik ki, hogy a General Motors  az Opel, illetve a Vauxhall gyártásával foglalkozó európai országokban összesen 8151 munkahely megszüntetését tervezi. Ebből 6851 a termelésre, 1300 az igazgatási területre esik. Az európai munkahelyek száma egyébként a legfrissebb adatok szerint valamivel több, mint 48 ezer, azaz csaknem minden hatodik munkahely szűnik meg.
   
A termelést érintő elbocsátások a leginkább Németországot sújtják. Eszerint Bochumban 1799, Rüsselsheimben 862, Eisenachban és Kaiserslauternben 300-300 munkahely szűnik meg.

Belgiumban - noha végleges döntés még nincs - minden bizonnyal bezárják az antwerpeni üzemet, ami 2321 munkahely megszüntetését jelenti. A nagy-britanniai Luton üzeméből 369 alkalmazott kerül elbocsátásra, míg a spanyol zaragozai gyárból 900. A terv szerint az elbocsátások  a Lengyelországban lévő gliwicei üzemet nem érintik, míg a szentgotthárdi Opel-üzemről egyáltalán nincs említés.
   
A terv arra utalt, hogy az igazgatási munkahelyek közül a legtöbb Rüsselsheimben szűnik meg.
   
A detroiti konszern mindenekelőtt ezekkel az intézkedésekkel kíván ismét nyereségessé válni. Eszerint a General Motors 2009-re és 2010-re még mintegy 6 milliárd dollárt meghaladó veszteségre számít. Ezzel szemben az előirányzat szerint 2012-re már mintegy 1 milliárd dollár (661 millió euró) adózás előtti nyereség lesz.
   
Az európai igazgató pénteken Rüsselsheimben azt közölte, hogy a végleges szanálási terv december közepére készül el.

Pietsch Lajos

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!