Nepáli kormányülés a Mount Everesten

Az 5262 méteres fennsíkon megtartott nepáli kormányüléwsen a miniszterek többsége oxigén-palackot használt, de volt, akit fel sem engedtek. A globális felmelegedés következtében gyors ütemben olvadó himalájai gleccserekre szerették volna felhívni a figyelmet.

MTI

A Mount Everest lábánál, egy 5262 méteres fennsíkon tartott kabinetülést pénteken a nepáli kormány, hogy felhívja a figyelmet a globális felmelegedés következtében gyors ütemben olvadó himalájai gleccserekre.   
Madhav Kumar nepáli kormányfő 22 miniszterével helikopterrel érkezett a Kalapattar-fennsíkra, ahol hagyományos serpa tiszteletadás után fogadták el a hétfőn kezdődő koppenhágai klímacsúcson felolvasandó miniszteri beszédet.
   
A miniszterelnök-helyettes szerint Kumar a gazdag országok vezetőit arra szólítja fel, hogy nemzeti össztermékük (GDP) másfél százalékával járuljanak hozzá a fejlődő országok klímaváltozással kapcsolatos kiadásaihoz.
   
"Határozatunk értelmében a fejlett országoknak fizetniük kellene a szegény országoknak, mert mi szenvedünk a gazdagok okozta szén-dioxid-kibocsátástól" - mondta Sujata Koirala miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy erre a lépésre Nepál jövőjének érdekében kényszerülnek.
   
Tudósok szerint a himalájai gleccserek néhány évtizeden belül teljesen elolvadhatnak, komoly aszályokat okozva Ázsia jelentős részén. A Himalájából eredő folyók 1,3 milliárd ember számára jelentenek vízforrást.
   
A Mount Everest (Csomolungma) megmászására készülő alpinisták alaptáborának közelében tartott nepáli kabinetülés nem az első alkalom, hogy egy kormány a klímaváltozás veszélyeire próbálja felhívni a figyelmet.
   
A maldiv kormány októberben tenger alatti tanácskozással figyelmeztetett a tengerszint-emelkedés veszélyeire. A Maldív-szigetek területének 80 százaléka egy méternél alacsonyabban fekszik, legmagasabb pontja mindössze 2,3 méterrel van a tengerek szintje felett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!