Pars Krisztián kapta a Vas Népe vándorserlegét

Lapunk 1973 óta választja meg, s ünnepli az év legjobb Vas megyei sportolóit. Az idei már a 18. olyan esztendő, amikor egy héttagú kuratórium döntése alapján, ünnepség keretében hirdetjük ki az egyes kategóriák helyezettjeit.

zaol.hu


Idén is a megyeháza, illetve a közgyűlés elnöke, Kovács Ferenc volt a házigazdánk, aki elsőként köszöntötte a meghívott sportolókat, sportvezetőket, illetve az őket megajándékozó támogatókat. Halmágyi Miklós, a Vas Népe főszerkesztője a tavaly decemberi  rendezvényre emlékezett, amikor  mint legtöbbször  Németh Pál mesteredző átvette az év legjobb edzőjének járó díjat.

Az ünnepséget követő beszélgetésen  nem először  azt szorgalmazta, hogy válasszuk külön  az olimpiai és nem olimpiai sportágak képviselőit. A januárban elhunyt  Németh Pál életműve előtt azzal is tisztelgünk, hogy akaratát teljesítettük. Illetve ettől az évtől a legjobb edző a Németh Pál- díjat kapja  mondta a főszerkesztő.   

A díjátadó ceremóniát Bodor Ferenc, a Magyar Sportújságíró Szövetség egyik alelnöke, lapunk volt sportrovatvezetője, Horváth Nóra, a Rádió Szombathely szerkesztőségvezetője és Németh Zsolt,   a Gotthárd TV főszerkesztője vezényelte le.

A 2009-es esztendő legjobb női sportolója a felnőtt Európa-bajnokságon tizedik, az U23-as Eb-n negyedik helyezett súlyemelő, Bazsó Bianka. A második helyet az Eb-tizedik helyezett magyar női sakkválogatott tagja, Lakos Nikoletta,  a harmadikat a magyar és mesterfokú bajnoki címet is szerző tornász, Csillag Tünde érdemelte ki.

A legjobb vasi férfi sportoló a világbajnoki negyedik kalapácsvető, Pars Krisztián lett, mögötte két birkózó, az Eb-hetedik Hatos Gábor és a vb-tizedik ifj. Veréb István állhatott fel a képzeletbeli dobogóra.

A nem olimpiai sportágakban egy-egy díjat ítélt oda a kuratórium: a  két light-contact világbajnoknak, Dancsecs Bojánának és Dancsó Zoltánnak  utóbbi a semi-contact vb-n egy bronzot is szerzett.

Az év legjobb csapatának a bajnoki bronzérmes Szombathelyi Haladás labdarúgó-csapat bizonyult, a második helyre a Celldömölki VSE-Mávépcell Wewalka bajnoki ezüstérmes, Szuperliga-harmadik asztalitenisz-, a harmadikra a Viktória FC Szombathely bajnok és Magyar Kupa-győztes női labdarúgó-együttese került.

Idén a három legeredményesebb utánpótlás-sportoló részesült elismerésben: a junior Eb-ezüstérmes kalapácsvető,  Ozorai Jenny, az U23-as Eb-n negyedik kalapácsvető, Németh Kristóf, és a junior Eb- és vb-ötödik birkózó, Ligeti Dániel.

Természetesen a sikerkovácsok, az edzők sem maradtak ki a jutalmazottak sorából. Az első helyezett, így  Németh Pál-díjas: az édesapja munkáját folytató Németh Zsolt.  Az idei világversenyeken nyolc Dobó SE-s versenyző vehetett részt  ebből hatan az első nyolcban végeztek. A második helyre kerülő  Veréb Istvánnak öt birkózója indult az idei világversenyeken, hárman a felnőtt szabadfogású válogatott oszlopos tagjai. A harmadik a Viktória labdarúgóinak  edzője, Markó Edina lett, aki a két aranyérem mellett csapatával a nemzetközi porondra is kilépett. A nem olimpiai sportágakban dolgozó edzők legjobbjának járó díjat megosztva ítélte oda a kuratórium Dancsó és Dancsecs mesterének, Koszogovits Mihálynak és Andorka Imrének.

Ahogy minden esztendőben, a Vas Népe vándorserlegét a legeslegjobb kapta: akárcsak az elmúlt évben, ezúttal is Pars Krisztián kalapácsvető vehette át Halmágyi Miklóstól.

Zárásként a Rádió Szombathely különdíját Pálfalvi Gábor ügyvezető adta át a Bariból rövidke pihenőre hazatért Koman Vladimirnak, a vb-bronzérmes U20-as magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányának, a torna ezüstcipősének.
 
Nem csak a legjobb  2009. évi sportteljesítményeket elevenítettük fel a díjátadónkon. Negyvenöt évvel ezelőtt, az 1964-es tokiói olimpián az orosz Pljukfelder (475 kg) mögött  középsúlyban 467,5 kilóval ezüstérmet szerzett Tóth Géza, a Haladás VSE súlyemelője. 

Erre emlékezve lapunk főszerkesztőjétől egy plakettet vehetett át az elmúlt évszázad legjobb vasi sportolója címmel is büszkélkedő, 78. születésnapja előtt álló  sportember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!