Régészeti feltárások a történelmi belvárosban

A kőszegi belvárosban elkezdődtek a Jurisics-vár turisztikai fejlesztéséhez és a történelmi belváros megújításához kapcsolódó munkálatok. A vár régészeti feltárás helyszíne.

Némethy Mária

Megelevenedik a  Jurisics-tér történelmi múltja. Régészeti feltárások folynak több helyen. Csontok,  középkori, és   régebbi tárgyi emlékek kerültek  már felszínre. Az ásatás tavasszal folytatódik. Mindez előkészület a történelmi belváros jövő évi megújításához.

Régészeti feltárások helyszíne lett Kőszegen a  Jurisics-vár is. Emiatt lebontották például az emeleti részbe, a vár múzeumába vezető lépcsősort.  Ezek a munkák  a műemlékegyüttes  funkcióbővítő turisztikai célú fejlesztésének első látható jelei.

A statikus által megjelölt részeken, a  tervezéshez szükséges pontokon zajlanak a régészeti próbafeltárások. Most 8 ásatási szelvény van nyitva, de 14 szelvény lesz. A  jövő héten befejeződik  a  munka. A feltárásokat a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálattól  Rácz Miklós vezeti.  Miért van erre szükség?

A vár északi szárnyában, a földszint alatt, a pince szinten mosdók lesznek, ezért ott meg kell vizsgálni statikailag a falakat, s ez régészeti módszerekkel lehetséges  magyarázza a fiatal régész. Az észak-nyugati részben az emeleten új beépítés lesz, ezért ott is feltárások folynak. Elmondja még, hogy tavasszal majd  az  épületen kívül folytatják  a munkálatokat.   

Több éves előkészítés, sikeres, nyertes pályázatok után van  Kőszeg, ahol nem kis erőfeszítést  szellemit, anyagit   igényelt, hogy elkezdődhettek ezek a városi nagyprojektek. A belváros és a vár megújulása Kőszeg turizmusára nagy hatással lesz majd.  A  mainál lényegesen nagyobb látogatottságra számíthat majd a turizmus fejlesztését célul kitűzött város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!