Ünnepi díszben az ország karácsonyfája

Tizenkilenc ezer izzó világít az ország karácsonyfáján, amely az idén Felsőcsatárról érkezett a Kossuth térre. A Parlament előtt tegnap délután a felsőcsatári gyerekek a magyar és a lappföldi Mikulással közösen kapcsolták fel a fa díszkivilágítását. A határmenti településről több mint százan utaztak fel a fővárosba, a táncosok és az énekkar műsort is adott a Parlament előtt.

Nagy Ildikó

A Kossuth téren több ezren várták izgatottan tegnap, hogy megérkezzen a lappföldi Mikulás, aki a Parlament előtt felállított Mikulás házban szolgálatot teljesítő magyar kollégájával is találkozott. A várakozás perceit a Tűzoltó Fúvószenekar, valamint a felsőcsatáriak varázsolták ünnepivé: az ország idei karácsonyfáját adó település horvát énekkara és tánccsoportja is fellépett a Kossuth téren. (A rozmaringolás hagyományát felelevenítő táncosokat a peresznyei tamburazenekar kísérte.) Több mint száz felsőcsatári - köztük huszonöt általános iskolás és öt óvodás  - kelt útra tegnap reggel, hogy ott legyen az ország Fő terén, amikor bekapcsolják az ország karácsonyfájának fényeit. A Parlament előtt a fát kiválasztó kertész, Simon István, valamint a kivágásnál segédkező két kollégája, Csercsics Zoltán és Czeglédi István is ott volt. A két busznyi ember utazásának költségeit az ünnepséget szervező Miniszterelnöki Hivatal állta: ezt kapták a felsőcsatáriak a fáért cserébe. Meg még  mennyi mindent: a Kratochvill Attila polgármester vezette csoport megtekinthette a Parlamentet, sőt: az ünnepre való tekintettel a Mikulás-sapkával megajándékozott felsőcsatári gyerekek még a felsőházi társalgó - más napokon szigorúan elkerített - körkanapéjára is lekuporodhattak. A fát adományozó település polgármestere egy oklevelet is átvehetett Rózsa Gyöngyitől, a Miniszterelnöki Hivatal PR-igazgatójától. A téren megtartott Mikulás-ünnepségen egyébként a délután folyamán többször is elhangzott a 474 lakosú vasi falu neve, így a Parlament előtt mindenki tudta, hogy az egykori vasfüggöny tőszomszédságából érkezett a fővárosba az ország idei karácsonyfája.

A kedden kivágott 17 és fél méter magas, háromtonnás, negyven éves erdei lucfenyőt tűzoltók öltöztették ünnepi díszbe: 1500 darab bordó és aranyszínű gömbdíszt, valamint több mint 1800 méter hosszú, 19 ezer darabból álló izzósort aggattak az ágaira. A felsőcsatári együttesek műsora után a lappföldi és a magyar Mikulás szólt a kordon mögött gyülekező gyerekekhez, majd következett a nagy mutatvány: a fa előtt felállított dobogón a két Mikulás a felsőcsatári gyerekekkel közösen nyomta meg azt a gombot, amelynek jóvoltából 19 ezer apró izzó gyulladt ki a fán. Az ország karácsonyfája alatt felállított karácsonyi meseváros december 23-áig várja a látogatókat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!