A pályaudvarok várótermeiben melegedhetnek a hajléktalanok

A rendkívüli hideg miatt éjjelre kinyitották a vasútállomások épületeit, hogy a rászorulóknak legyen hol tölteniük a fagyos éjszakákat. A volán várótermeiben eddig sem lehetett melegedni, az ajtókat most is zárják éjjelente.

Bajdó Bettina

A rendkívüli hideg miatt megnyitják az ország összes pályaudvarának várótermét a rászorulók számára, tájékoztatta lapunkat a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

A vasúttársaság csütörtökön 18 órakor adta ki az utasítást, amely szerint a rendkívüli időjárási viszonyokra való tekintettel valamennyi pályaudvar várótermébe betérhetnek a rászorulók, de mint megjegyezték, ez technikailag nem minden állomáson megoldható.

Szombathelyen is kinyitották az állomás épületét, így a rászorulók a hideg elől bemenekülhetnek a váróterembe. Ezt nem mindenki tartja jó ötletnek, több vasúti dolgozó is aggódik az intézkedés miatt. Korábban ugyanis, amíg az épület nyitva állt éjjel is, több volt a rongálás, illetve az utasok is arról panaszkodtak, hogy zalkatják őket a kéregetők. A padokon emberek feküdtek, akik szükségleteiket is az épületen belül végezték el. Többször kellett rendőri segítséget kérni, ám az intézkedéseknek nem volt hatása. Az állomás épületét nemrég újították fel, s most attól félnek, ha éjjelre kiniytják az ajtókat, ismét nehéz feladat lesz az épület rendben tartása.

A Vasi Volán Zrt. buszváróiban eddig sem lehetett melegedni, s az ajtókat a nagy hidegben sem hagyják nyitva éjjelre, tudtuk meg Benkő Tibortól, a forgalmi üzletág igazgatójától. 
 
- Reggel öt óra és este tíz között vannak nyitva a megyében lévő várótermeink, ám fűtés egyetlen helyen sincs - folytatta az igazgató. - A megyeszékhelyen speciális problémát jelentettek korábban is a hajléktalanok, mivel beköltöztek a várótermekbe, s inzultálták az utasokat. Sok panasz érkezett a zaklatásokkal kapcsolatban, ezért októbertől márciusig fel kellett fogadnunk egy őrző-védő céget, akik vigyáznak az értékeinkre.
 
- A kisvárosokban is gondoskodik az önkormányzat a nagy hidegben a rászorulók elszállásolásáról - mondta dr. Dénes Tibor, Sárvár polgármestere. Hozzátette: a városban nincsen pontosan regisztrálva, hogy hány hajléktalan él az utcákon, jelenleg hatról tudnak, számuk azonban folyamatosan változik. A Dózsa utcában berendeztek számukra egy ideiglenes szállást hat ággyal, itt melegben tölthetik el a hideg éjszakákat. Emellet tisztálkodási lehetőséget is biztosítanak számukra.

A nagy hidegben az ország valamennyi nappali melegedője és hajléktalan szállója megtelt, sok helyen nagy a zsúfoltság.

Teát és takarót osztanak

A  rendkívüli hideg miatt több intézkedést is hozott a kormány: a többi között azt kérte az önkormányzatok és a közintézmények vezetőitől, hogy nyissák meg a hajléktalanok nappali fogadására alkalmas helyiségeket és lehetőség szerint adjanak  meleg teát a rászorulóknak. Az állami tulajdonú erdőgazdaságoktól pedig azt kérték, biztosítsanak lehetőséget arra, hogy a rászorulók ingyenesen gyűjthessenek tűzifát. A honvédelmi tárca pedig  meleg takarót, ruhát ad a rászorulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!