Befejeződött a vasutasok szolidaritási sztrájkja

Befejeződött csütörtökön 8 órakor a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) hajnali 4 órakor megkezdett országos vasutas szolidaritási sztrájkja.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A VDSZSZ a BKV dolgozóinak munkabeszüntetéséhez kapcsolódva indított csütörtökön 4 órakor négyórás országos szolidaritási sztrájkot.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a BKV dolgozóinak munkabeszüntetéséhez kapcsolódó sztrájkjuk elérte a célját, a vasutasok szolidárisak voltak, a vonatok egy része nem közlekedett, nehezítve ezzel a budapesti közlekedési állapotokat.

A Mávinform tájékoztatása szerint a forgalom a legtöbb helyen hamarosan helyreáll, miután a sztrájk ideje alatt néhány kivételtől eltekintve a vonatok menetrend szerint közlekedtek.

A Miskolc-Budapest vonalon kora délutánra várható a menetrend szerinti forgalom helyreállítása - mondta Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese, aki megjegyezte: "a vasutasok az utasokkal voltak szolidárisak".

Bárány Balázs elmondta: fontos, hogy a politikai belássa az egyezség fontosságát, és megkössék a BKV-nál a kollektív szerződést. 

A VDSZSZ alelnöke utalt arra, először fordult elő, hogy két különböző munkáltatónál lévő dolgozók össze tudtak fogni. Bárány Balázs úgy értékelte: a jogalkotó szándékának kijátszása, hogy a MÁV több helyen leváltotta a sztrájkolókat, illetve a munkabeszüntetést megelőzően a vélelmezett sztrájkolókat átvezényelték, továbbá a munkába lépéskor nyilatkoztatták a dolgozókat szándékaikról.

Szombathelyen menetrend szerint járnak a vonatok

A szombathelyi pályaudvaron csütörtökön reggel is menetrend szerint érkeztek és indultak a vonatok, reggel öt órakor a szokásos volt a forgalom - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Az utazóközönséget hangosbemondón keresztül tájékoztatták arról, hogy hajnali négy óra és reggel nyolc óra között a VDSZSZ szolidaritási sztrájkot folytat, ezért késésekre, vonatkimaradásokra és útvonal-rövidülésekre kell számítani.

Fábián Kálmán, a VDSZSZ területi vezetője az MTI-nek elmondta: nincs információja arról, hogy Szombathelyről  bárki csatlakozott volna a sztrájkhoz, hozzátette azonban, ezt bármelyik munkavállaló egyénileg is megteheti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!