Dermedt denevérek potyogtak az égből Szombathelyen

A szombathelyi piacnál lévő egyik ház reklámtáblájának lebontásakor háromszáz téli álmot alvó korai denevér került elő. A kis állatokat biztonságba helyezték.

Varga Nóra

Téli álmot alvó denevérek kerültek elő egy fali reklámtábla lebontásakor minap, mintegy háromszáz téli dermedtségben lévő állat hullott a földre mintegy 20 méteres magasságból. A táblát az illetékes hatóság megpróbálta a munkásokkal visszahelyeztetni, de erre már nem volt lehetőség. A mellette lévő óriásplakátot pedig nem engedték leszerelni, mivel valószínűleg e mögött is többszáz a falba kapaszkodó denevér telel. A 20-30 grammos denevérek közül egy sem sérült vagy  pusztult el.   

Márkus Ferenctől, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójától megtudtuk, a szakemberek dobozokba gyűjtötték a telelésben alaposan megzavart védett állatokat, majd az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei Kőszegen egy biztonságosabb telelést kínáló  épületében helyezték el a szorult helyzetbe került denevéreket. A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a denevérek állapotát. Az igazgató hangsúlyozta, számos bejelentést kapnak jószándékú emberektől, akik szívükön viselik az állatok sorsát.

A hét végén Szentgotthárdon egy iskola redőnytokjából került elő két téli álmot alvó denevér, ezeket is biztonságba helyezték.

Márkus Ferenctől megtudtuk, a városi panelépületek repedései, a reklámtáblák mögötti rések ökológiai csapdák. Az állatok a biztonságosnak vélt hasadékokban kényszerből húzódnak meg. Az idős, méretes fákkal tarkított erdők odvas fái, valamint  a barlangok a denevérek elsődleges telelőhelyei, ezekről a búvóhelyekről  az élőhelyek elveszítése miatt fokozatosan kiszorulnak. Ezért egyre  gyakoribb, hogy a rovarevő denevérek új, ember alkotta helyeket keresnek fel pihenésre, telelésre. Azonban az  épületek környékén a  denevérek és más megbúvó állatok általában nem  szívesen látott vendégek. Az igazgató elmondta, az ember ökológiai összefüggések ismeretének hiányában, sokszor állít  csapdát a védett állatoknak.  A vízakna, az öntözőcsatorna, a be nem temetett vízvezeték árka, a panelépület, a redőnytok, a templomtorony, az erdei keréknyom egytől egyig lehet ökológiai csapda, mivel az állatok ezeket a helyeket felkeresik, de aztán ezeket a terepeket nem vagy csak nagyon nehezen tudják elhagyni.

Az igazgató hozzátette, napjainkban is fontos az élővilág természetes élőhelyeinek megőrzése, az állatok viselkedésének, ökológiai szerepének megismerése, valamint az aktív természetvédelmi munka. Ebben a laikusok egyre nagyobb szerepet vállalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!