Körmend készen áll a kórház működtetésére

A körmendi kórház körül indulatos viták alakultak ki az elmúlt időszakban. Voltak, akik bezárásról, anyagi ellehetetlenülésről beszéltek. A legutóbbi közgyűlésen ez is téma volt és cáfolták.

Kozma Gábor

Bebes István polgármester a város ügyvédjével és aljegyzőjével együtt Budapesten tárgyalt. Ezért csúszott a testületi ülés, amely az idei költségvetés elfogadását tárgyalta. E napirendi pontnál a városvezető rátért a kórházra.  
 
- Az önkormányzat kft-je felkészült a február 1-i átvételre. Nehéz időszak van mögöttünk; történtek kisérletek, hogy a kft. engedélyét megtorpedózzák. Elfogadhatatlan feltételeket is támasztottak, a szolgáltató közvéleménykutatást is végzett. Ennek során rossz színben kivánták feltüntetni az önkormányzatot - mondta Bebes István, majd így folytatta: a Körmendi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. az elmúlt napokban megkapta a működési engedélyt, így ennek birtokában folyamatos az üzemátvétel, a betegellátás. Két esetben lehet szó átmeneti korlátozásról a törvényi előírások miatt. A szülészet-nőgyógyászat és a kardiológia esetében. Az ellátás előírt feltételeit azonban biztosítani fogjuk.

A polgármester a budapesti tárgyalásáról eképpen összegzett: - A kórházról volt szó és elmondhatom, hogy mi megfelelően igazoltunk a működtetés feltételeinek meglétét az aljegyző asszonnyal és az ügyvéd úrral. Hangsúlyoztuk, hogy korrekt elszámolásra törekedünk az eddigi üzemeltetővel. De feltételezett, vagy nem igazolható igényekre egyetlen fillért sem fizetünk ki közpénzből. A lényeg az, hogy készen állunk a kórház szakszerű működtetésére.

A költségvetési vita során még egyszer szóba került a téma. Szabadi István (Rába-parti Fórum Egyesület) két kérdést tett fel: miből finanszírozzák a kórház működtetését? Mivel ezt nem látja a költségvetésben (amit később 13 igen, 3 nem és 1 tartózkodás mellett fogadtak el).

Második kérdése: - Mi lesz az eszközökkel, az eddigi üzemeltető követeléseivel?

Mint mondta: - Igen jelentős összegekről beszélnek, ami nagy tehertétel lehet számunkra.

A polgármester válasza: - A következő 11 hónapban elégségesen kitart az állami finanszírozás. Az önkormányzat a tartalékok mozgósításával előteremti a még szükséges összegeket. Az eszközökről szólva pontos és jogszerű  elszámolást ígért.  Ez azonban a reális számok ismeretében lehetséges, s ha így lesz, megteremtjük a korrekt  kifizetés feltételeit - mondta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!