Vadászgépet 5 milláért? - eladó két Szu-27-es

Vadászrepülőt potom áron, egy gazdagabb üzletember is vehet már. Két Su-27-es vadászgépet vásárolhatnak, darabonkénti 5 millió dolláros áron.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Közismert dolog (avagy sem), egy vadászgép nagyon sokba kerül. A napokban viszont rendkívül olcsón (ez eredeti árhoz képest) kezdtek árulni két Szu-27B típusú repülőgépet amerikában. Az amerikai Pride Aircraft cég hirdette meg, darabonkénti 5 millió dolláros áron. Ez majndem egymilliárd forintnak megfelelő összeg, viszont az eredeti piaci értékének csupán töredéke, hiszen egy ilyen gépet az országok egymás közt is 30 millió dolláros (5,5 milliárd forint) áron szoktak adni-venni.

A két repülőgép fegyverzet nélkül, teljes felújítással, és amerikai légügyi tanusítvánnyal rendelkeznek, tehát ha valaki vesz magának egyet, akkor a megfelelő eljárások után, akár haza is viheti őket. Valószínűsíthetően ellenőrzik a vevőket, hiszen rossz kezekbe is kerülhetnének a gépek. Az egyik példány első repülését (felújítást követően) megnézhetik videón:

A két vadászrepülőgép eredetileg az ukrán légierőnél szolgált, majd egy katonai pilótaképzéssel foglalkozó amerikai vállalathoz került. Számos országban ez a típus jelenleg is szolgál. Nemrégiben, január 14-én az orosz távol-keleti légierő és légvédelmi erők egy Szu-27-ese zuhant le kiképzési repülés közben, a repülőtértől mintegy 30 kilométerre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!