Vagyonadó 2010: kinek (nem) kell fizetnie?

A 2010. január elsején hatályba lépett új jogszabály négyféle vagyontárgy - a lakóingatlan, a vízi jármű, a légi jármű, a nagyteljesítményű személygépkocsi - utáni adózást szabályozza. Hogyan számítják ki, kinek kell egyáltalán fizetnie?

Varga Nóra

Nem egyszerű megállapítani az ingatlanok értékét. Az ingatlanszakértők legalább száz eltérő szempont alapján határozzák meg, mennyibe kerül egy ház, egy lakás. Nemcsak az számít, hogy melyik településen, milyen utcában található az ingatlan, hanem az is hányadik emeleten van, milyen a burkolata, mikor újították fel, mekkora az alapterülete, mekkora a komfortfokozata és még sorolhatnának a szempontokat. Január elsején hatályba lépett a vagyonadó, de még mindig sok a bizonytalanság az új adónemmel kapcsolatban.
 
- Az érintetteknek az értékesebb ingatlanokról és a nagyteljesítményű járművekről is számot kell adniuk a bevallási szezonban - emelte ki dr. Berényi Tamás ügyvéd. Az adó első részletét magánszemélyeknek május 20-ig, az egyéni vállalkozóknak február 25-ig, a második részletét pedig szeptember 30-ig kell befizetniük. A törvény azt írja elő, hogy az adózónak kell a forgalmi érték alapján meghatároznia adókötelezettségét.

 

Szombathelyen a törvény melléklete szerint egy egylakásos épületben a lakás négyzetméterenkénti ára 188 ezer, a vasi városokban 165 ezer, a községekben 130 ezer forint. Társasházban egy négyzetméter ára a megyeszékhelyen 173 ezer, a kisebb városokban 155 ezer, a községekben 118 ezer forintba kerül, de ezt kell korrigálni a korrekciós tényezőkkel. A nagyteljesítményű, 170 lóerőt elérő illetve meghaladó teljesítményű autók után is kell adózniuk az állampolgároknak kivéve, ha az old timer.
 
Az ügyvéd kiemelte, az embereket foglalkoztatja a vagyonadó, tavaly év végén és az elmúlt napokban is rengetegen keresték fel és tájékozódtak a részletekről. Dr. Berényi Tamás azt ajánlja, hogy aki nem biztos abban, hogy a kalkulátor kérdéseire adott válaszai helyesek, kérje ki ügyvéd, könyvelő segítségét.
 
A szakember leszögezte létezett kiskapu az ingatlanadó megfizetése alól. Akinek a családi házát társasházzá át lehetett alakítani, s a tulajdonos ezt meg is tette december 31-ig, valamint az épületben kialakított egyik lakás értéke nem haladja meg a harmincmillió-, míg a másiké a tizenötmillió forintot és nincs más lakóingatlana, annak ebben az évben nem kell ingatlanadót fizetnie.
 
- Tavasszal választások lesznek hazánkban. A Fidesz azt ígéri, ha ők kerülnek kormányra, eltörlik ezt az adófajtát.  Ha ezt visszamenőleges hatállyal teszik, akkor a befizetett vagyonadót visszakapják az állampolgárok - tette hozzá az ügyvéd.
 
Eddig több mint háromszázezren keresték fel az APEH honlapját azért, hogy tájékozódjanak az ingatlanadó bevallásához segítséget nyújtó becsült forgalmi érték kalkulátor működéséről, adataik regisztrálásával azonban csak 7500-an léptek be a rendszerbe. Érthető az adózók kezdeti bizonytalansága és bizalmatlansága, bízunk abban, hogy a rendszer alaposabb megismerésével egyre többen élnek a lehetőséggel - mondta el lapunknak Mogyorósiné dr. Gábor Hajnalka, az APEH elnökhelyettese. - A január nyolcadikától elérhető kalkulátor ugyanis az adózók érdekeit szolgálja: a tavaly elfogadott vagyonadótörvény szerint a nagy értékű ingatlanok forgalmi értéke után vagyonadó-fizetési kötelezettség terheli az adózókat. A bevallás készítéséhez az adózónak meg kell határoznia az adó alapját, ehhez nyújt támogatást a becsült érték kalkulátor - hangsúlyozta. - Fontos tudni, hogy a regisztráció önkéntes, az adózó adatait pedig az adatvédelmi törvény és az annak megfelelően kialakított eljárás és nyilvántartás védi.

Mint elmondta, a regisztrációnak adóellenőrzés esetén van jelentősége: ilyenkor az adóhivatal természetesen figyelembe veszi, hogy a becsült érték nem feltétlenül azonos a forgalmi értékkel, sőt az esetek egy részében az egyedi körülmények miatt eltérő leszlehet az ingatlanadó-alap. Abban az esetben azonban, ha az adózó a kalkulátor által megjelölt becsült érték szerint adózik és erről valós adatokat tartalmazó regisztrációval rendelkezik, akkor az esetleges ellenőrzés során az adóhivatal a forgalmi érték szerint aktuálisan magasabb értékű ingatlan esetében sem alkalmaz adójogi szankciót. Ilyen esetben csak az adókülönbözetet kell megfizetni. 
 
Az APEH elnökhelyettese felhívta a figyelmet arra, hogy a forgalmi érték (ideértve a becsült forgalmi értéket is) nem tévesztendő össze a számított értékkel. Előfordulhat, hogy a (becsült) forgalmi érték alapján a lakóingatlan adómentes, azaz fizetési kötelezettség nem keletkezik, de a számított érték alapján az adózót fizetési kötelezettséggel nem járó bevallási kötelezettség terheli. Ha ennek nem tesz eleget, ebben az esetben az adóhatóság mulasztási bírsággal sújthatja.

Nem a regisztráció alapján ellenőriznek
 
Sibinger Márta, az APEH ellenőrzési főosztályának vezetője határozottan cáfolta, hogy ezentúl az adóhatóságnál ellenőrzési kiválasztási szempontot jelentenének a regisztráció során közölt adatok. Nincs ilyen kapcsolat az adatbázisok között, az ellenőrzési kiválasztási szempontok között nem szerepel a regisztráció és a tényleges bevallás összevetése. Hozzátette: az egyébként nincs kizárva, hogy az APEH kockázatelemzésen alapuló kiválasztási módszere alapján egy-egy adózónál a vagyonadó-bevallást is megvizsgálják. A vagyonosodási vizsgálatok tapasztalatai alapján számítanak arra, hogy az ingatlanadó bevezetésével ismét megnő a névtelen bejelentések száma. 
 
Az adófizetők már kalkulálnak

- Épp tegnap számoltam ki, hogy mennyi a családi házam értéke. Az egyik ingatlannal foglalkozó cég honlapján találtam rá a kalkulátorra - mondta László, aki a megyeszékhely külvárosában él. - Meglepett az eredmény, nem számítottam arra, hogy több mint 40 millió forint az ingatlanom értéke. Abban biztos vagyok, hogy 30-32 milliónál többért nem tudnám értékesíteni.

Valéria is hallott a kalkulátorról, a hét elején kiszámolta háza értékét. Az APEH honlapján kétféle kalkulátort talált: az egyiknél meg kell adni a személyes adatokat, a másik azonban névtelen. A fiatalasszony Szombathely egyik lakótelepén sorházban él férjével. Az ingatlan kettejük tulajdona. Néhányszázezer forint híján eléri a házuk értéke a 30 millió forintot, így az 50-50 százalékos tulajdonrész arányában nekik biztos nem kell ebben az évbven ingatlanadót fizetniük.

A vagyonadó-kalkulátor működése nem megfelelő az adatvédelmi biztos szerint

Az adatvédelmi biztos szerint nem megfelelő az APEH honlapján található vagyonadó-kalkulátor működése adatvédelmi szempontból. Jóri András szerint nem felel meg a célhoz kötött adatkezelés követelményének az adatok rögzítése abban az esetben, ha az adózók számára az adatok rögzítése nélkül is nyújtható segítség adófizetési kötelezettségük teljesítéséhez. Az ombudsman szerint bárki számára lehetővé kell tenni, hogy az ingatlanjával kapcsolatos adófizetési kötelezettségéről jogkövetkezmény és adatrögzítés nélkül tájékozódhasson. Előzetesen és teljes körűen nyilvánossá kell tenni a kalkulátorhoz használt információkat, az ingatlan forgalmi értékének az adóhatóság által is elfogadható meghatározását.

Címkék#vagyonadó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!