A hagyományokat csempésznék a hétköznapokba

Részt vesznek a város kulturális életében, jelen vannak minden jeles eseményen, táncukkal elvarázsolják a közönséget. A körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes tagjai idén sem unatkoznak, külföldi és belföldi fellépésekre is várják őket.

Bajdó Bettina

A Béri Balogh Ádám Táncegyüttes 1968-ban alakult, azóta is folyamatosan működik. 1990-ben egyesületté alakultak át, 1992-ben pedig kiváltak a művelődési intézményből, ám az önkormányzati támogatást azóta is közvetlenül kapják. Korbacsics Tibor, a táncegyüttes művészeti vezetője elmondta, hogy az egyesület alaptevékenysége a művészeti műhelymunka, a hagyományos tánckultúra, a néphagyományok ápolása és átadása. Az egyesület Körmend és környéke kulturális életének meghatározójává vált az elmúlt években. Évente 40-50 fellépést vállalnak, elsősorban kistelepüléseken, de látni lehet őket Körmenden és külföldön is. Az utánpótlás-nevelés is fontos számukra, a gyerekeket táncosokból nevelődött pedagógus-néptáncoktatók tanítják a mozgás varázsára.

Mint megtudtuk, a táncegyüttes tagjai idén sem unatkoznak, rengeteg fellépés vár rájuk. Nemrég falusi hagyományokat elevenítettek fel Körmenden, rönkhúzáson adták férjhez az ifjú álpárt, legközelebb pedig a március 15-ei műsoron, az utána következő Kossuth kaszinón és a Tánc világnapján láthatja őket a közönség. 

- Idén is megrendezzük a Lajtha László Koreográfiai versenyt, melyen 24 együttes, mintegy 600 táncos lép fel  - fűzte hozzá Korbacsics Tibor.  - Színvonalas és szakmai berkeken belül elismert a rendezvényünk, az előkészületi munkákat már el is kezdtük. A versennyel párhuzamosan egy konferencia is zajlana, s azt szeretnénk, ha a hagyományokat belecsempészhetnénk a hétköznapokba. Éppen ezért lesz egy divatbemutató is, ahol a kreatív tervezők bemutathatnák, hogy a népviseletet hogyan lehetne a mai kor divatjában megjeleníteni.

A művészeti vezető elmondta még, hogy nemcsak a megyében és az országban várják őket fellépésekre, hanem az országhatáron túlra is. Ezekhez az utakhoz azonban pályázati és önkormányzati forrásokra is szükség van. 

Jelenleg 400 gyermek táncol az együttesben  emelte ki a vezető , folyamatos az utánpótlás. Úgy véljük, hogy a tánc a leghitelesebb, legkomplexebb és legemberformálóbb módszer. Azok, akik a táncegyüttesbe belépnek, s időt szánnak rá, hogy gyakoroljanak, megkapják azt a bizonyos pluszt, amit az élet más területein is tudnak hasznosítani. Megnő az alkalmazkodóképességük, s meg tudják osztani a figyelmüket is, hiszen tánc közben nemcsak a lépésekre, hanem a zenére, a ritmusra és a partnerre is ügyelni kell. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!