A meggyilkolt újságíróra, Somogyi Bélára emlékeztek Halastón

Somogyi Bélára, a Népszava egykori munkatársára emlékeztek szülőfalujában, Halastón. Az eseményen részt vett a lap főszerkesztője is.

Kozma Gábor

Somogyi Bélát és társát, Bacsó Bélát, a Népszava újságíróit 1920-ban bestiális módon megölték. Az előzményekhez tartozik, hogy a halastói születésű Somogyi éles hangú cikkeket írt a lapba a vidéken tisztogató különítményesek ellenében, majd cselekvésre szólított fel a fehérterror ellen (nem sokkal korábban, a Tanácsköztársaság idején vörösterror szedte áldozatait).

A szociáldemokrata párt lapja egyre több vidéki gyilkosságról számolt be, mígnem a szerzőt és társát, Bacsó Bélát különös kegyetlenséggel megölték. Az ügy hatalmas hullámokat keltett itthon és egész Európában, a temetésen több mint százezren vettek részt.

Erre is emlékezett a Népszava főszerkesztője, Németh Péter szerdán a bezárt általános iskolánál, amely a mártír nevét viselte. Az intézmény falán újat helyeztek el, amely, mint hallottuk, a lap és a kiadó költségén készült. Itt született, és ebbe az iskolába járt a magyar szociáldemokrácia nagy alakja, s bár roggyant az épület, a tábla új. Azt hirdeti, hogy nem felejtünk.

Hasonlóképp szólalt meg Feitl István, a Politikatörténeti Intézet főigazgató-helyettese, hangsúlyozva: Somogyi Béla a tényfeltáró újságírás mártírja volt, bátorsága ma is erőt adó.

Az emlékezésen szép számmal vettek részt a helyiek. Kondora Lajos polgármester elmondta, hogy vigyázzák a bezárt iskolát. Láposi Elza,  a Népszava ügyvezető-igazgatója kijelentette, hogy a mostani emlékezéssel hagyományt kívánnak teremteni, a jövőben figyelemmel kísérik a falu és az iskolaépület sorsát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!