Átadták a Fonogram zenei díjakat

A Back II Black, Jamie Winchester, Szalóki Ági és a Turbo kapta többek között a legfontosabb díjakat a Fonogram zenei díjkiosztóján szerdán este a budapesti Millenáris Teátrumban. Az év hazai dala a Quimby együttes Ajjajjaj című száma lett. Az életműdíjat Földes László Hobo kapta.

zaol.hu

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma a Back II Black Funkybiotikum című albuma lett (kiadó: Magneoton), a hazai modern pop-rock album a Turbo cím nélküli lemeze (Mamazone), az év hazai alternatív albuma Jamie Winchester The Cracks Are Showing (Label 360) című kiadványa lett a zsűri döntése alapján.

A hazai hard rock-metal kategóriában a The Idoru - Face The Light (szerzői kiadás/Hammer Music), az év hazai elektronikus zenei produkciói között Andrewboy DirtyDance (CLS) című kiadványa lett a befutó.

Az év hazai dzsessz albuma Bársony Bálint és Juhász Attila Jazz Quartetjének Sunshine Jazz (szerzői kiadás/CLS), az év hazai világzenei albuma Szirtes Edina Mókus Tesséklássék (Sony Music), az év hazai autentikus népzenei albuma pedig megosztva a Tükrös Zenekar A mi Mezőségünk (Folkeurópa) és a Magyarpalatkai Banda Palatkaiak a Fonóban (Fonó) című alkotása lett.

Az év hazai klasszikus zenei albumának Bartók Béla Kórusművek 2-jét (előadó: Cantemus Gyermekkar, Pro Musica Leánykar, vezényel: Szabó Dénes, kiadó: Hungaroton) választották, az év hazai kortárs komolyzenei albuma a Sc.Art The Well-Tempered Universe (Szemtanú Bt.) című anyaga lett.

Az év hazai szórakoztató zenei albuma kategóriában Bangó Margit kapta a díjat Mulatok, mert jól érzem magam (EMI) című lemezéért, az év hazai felfedezettjének SP-t hozta ki a zsűri, az év hazai gyermekalbuma Szalóki Ági Gingallója (Folkeurópa), az év hazai dala díjat a Quimby Ajjajjaj című dala (Tom-Tom Records) kapta. Az év legjobb közreműködő zenésze Sipeki Zoltán lett.

Idén is díjazták azon külföldi kiadók lemezeit, amelyek a hazai piacon is jelen vannak. Az év külföldi klasszikus pop-rock albumai között a Green Day 21st Century Breakdown (Warner), az év külföldi modern pop-rock albumainak versenyében Lady Gaga The Fame (Universal) című lemezével nyert, az év külföldi alternatív albumának a Muse The Resistance-ét (Warner), az év külföldi hard rock vagy metal albumának a Rammstein Liebe Ist Für Alle Da-ját (Universal) választották. Az év külföldi elektronikus zenei produkciója David Guetta One Love (EMI) című kiadványa lett.

Életműdíjat kapott Földes László Hobo, kiemelkedő közreműködő zenészi pályafutásáért Solti Jánost tüntették ki Fonogram-díjjal, különdíjat vehetett át az illegális zenefelhasználás elleni küzdelemért Rátkai Károly rendőr alezredes.

A Fonogram Magyar Zenei Díjat - Arany Zsiráf díj néven - a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő teljesítményeinek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapította a MAHASZ közgyűlése 1992 szeptemberében. A Fonogram-díj egy művészi kivitelezésű aranyozott mikrofon.

A díjra az elismerés odaítélésének évét megelőző két naptári évben Magyarországon megjelent album nevezhető. A slágerlisták összesítései alapján legjobbnak talált dalokra egy zeneipari  szakemberekből, újságírókból, zeneszerzőkből, szövegírókból álló 250 fős jelölőbizottság szavazott.

A kiválasztásban részt vett a kiadók által 2005-ben megválasztott Fonogram Bizottság is, amelynek 13 tagja az általa legjobbnak talált 5 nevezettre szavaz. A Fonogram-díj idén új kategóriákkal is bővült; az év klasszikus és kortárs komolyzenei albumáról, valamint az év autentikus népzenei albumáról az öttagú Fonogram Komolyzenei és Népzenei Bizottság döntött. Idén kaptak először díjat a zenei produktumok létrehozásában jelentős részt vállaló kísérőzenészek, vokalisták is.

A nevezett albumokat az eladási példányszám alapján is értékelték, ezt a pontszámot kombinálták a jelölőbizottság és a Fonogram Bizottság döntése nyomán kapott pontokkal - a kategóriánkénti összesítés alapján az öt legmagasabb pontszámot elért album minősült az öt jelöltnek. A győztest a jelöltek közül a Fonogram Bizottság tagjai választották ki.

A szerda esti gálán fellépett többek között Auth Csilla, a Bin-Jip, Hobo, Rúzsa Magdi, Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán, valamint a Turbo és Barabás Lőrinc; a műsort a televízió is közvetítette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!