Csaknem 100 millióra büntették az önkormányzatot

Az Iseum-projekt szabálytalansága miatt a közbeszerzési döntőbizottság után a regionális fejlesztési ügynökség is elmarasztalta az önkormányzatot: elvont százmillió forintot.

Angyal László

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Lakézi Gábor, a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályának vezetője, hogy a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség határozatában - mely néhány órával korábban érkezett meg a városházára - elmarasztalta az önkormányzatot az Iseum-projekt kapcsán elkövetett közbeszerzési  szabálytalanság miatt.

A fejlesztési ügynökség verdiktje szerint a beruházás megvalósítására megítélt támogatás tíz százalékát a hatóság visszavonja. Ez a döntés azt  jelenti, hogy ezzel  91 millió forinttal csökkent a beruházásra adott európai támogatás összege. 

A döntés előzményeiről is beszámolt az osztályvezető.
 
- Az 1,3 milliárd forintos beruházás kivitelezésére kiírt  közbeszerzési pályázatra három érvényes ajánlat érkezett, amely közül a közbeszerzési bizottság, majd a közgyűlés is a legkedvezőbb árat kínáló ZÁÉV Zrt. pályázatát hirdette ki győztesnek. Az egyik pályázó jogorvoslattal élt a döntés ellen. A benyújtott kifogások közül egyet alaposnak talált a közbeszerzési döntőbizottság, s 2 millió forintra büntette az önkormányzatot. Ezután a fejlesztési ügynökség is megvizsgálta a kialakult helyzetet, és mivel az önkormányzat jogszabálysértéssel kötött szerződést a kivitelezővel, ezért  - az Európai Bizottság ajánlása alapján  - megvonta az uniós támogatás egy részét. A büntetés felső határa 25 százalék. 

Lakézi Gábor szerint  az a tény, hogy  tízszázaléknyi a támogatásmegvonás, jelzi, milyen súlyú volt az önkormányzat szabálytalansága. Az alulmaradt  pályázó által jelzett konkrét kifogás lényege az volt, hogy a múzeumépület hűtés-fűtés költségvetése hiányzott a meghirdetett pályázatból. A jelentkezőkkel lefolytatott egyeztetés után végül korrigálta az önkormányzat a hibát, csakhogy a ZÁÉV Zrt. a beadott pályázatában nem elfogadható módon tette meg a korrekciót. A milliárdos beruházás esetében elhanyagolható, milliós nagyságrendű tételről volt szó, ám a hiba az hiba, így  büntetést kapott  a város. A 2 milliós büntetés ellen fellebbezett az önkormányzat, a pert májusban tárgyalják a fővárosban.
 
A mostani csaknem 100 milliós elmarasztalás pénzügyi következményének megoldásáról még folyik az egyeztetés, hallottuk. Az építkezés változatlan műszaki tartalommal folytatódik.    

Marton Zsolt koordinációs tanácsnok szerint felháborító, hogy nem politikus, hanem köztisztviselő jelentette be a rossz hírt. Másrészt a városvezetés politikai lobbiképességét jelzi, hogy nem sikerült elérni: egy kisebb hiba miatt ne  vonjanak meg a várostól majd 100 millió forint EU-s támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!