Demszky: Mesterházy Ernő nem érintett a BKV-s ügyekben

Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester hétfői sajtótájékoztatóján kiállt korábbi főtanácsadója, Mesterházy Ernő mellett, azt mondta: biztos abban, hogy személyes munkatársa nem érintett a BKV-val kapcsolatos botrányos ügyekben. A főpolgármester kérdésre válaszolva kijelentette: nem mond le.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Demszky Gábor a rendkívüli sajtóérdeklődés mellett tartott tájékoztatón elismerte, hogy korábban a városvezetés és személyesen ő is több hibát elkövetett a BKV felügyeletével összefüggésben.

Közölte: hiba volt, hogy 2007 elején több fontos, a fővárosi céget is érintő döntési hatáskört a közgyűlési bizottságokhoz delegáltak, és hiba volt az is, hogy Antal Attilát elfogadta a BKV vezérigazgatójának, ahelyett, hogy a posztra nemzetközi pályázatot írtak volna ki.

Demszky Gábor kitért arra: van felelőssége abban is, hogy a kormány és a főváros közötti politikai játszma kereteit elfogadta és nem lépte túl; azt, hogy "húsz éven át politikai alkuk döntöttek arról, mennyi pénzt kap a cég.

A főpolgármester kérdésre válaszolva elismerte politikai felelősségét, de kijelentette: nem mond le. Demszky Gábor szerint az is politikai hiba volt, hogy több szolgáltatást rendeltek meg, mint amennyit ki tudtak fizetni. Az ennek nyomán keletkezett költségvetési hiányt a BKV-nál senki nem tudta megoldani.

Leszögezte: Mesterházy Ernő semmilyen ügyben nem rendelkezett döntési jogkörrel, nem volt utasítási joga, megbízatása kizárólag tanácsadásra és döntés-előkészítésre vonatkozott. Hozzátette: posztját akkor hozták létre, amikor 2005-2006-ban megindult a verseny az uniós forrásokért és hivatalos csatornákon már nem tudtak eredményt elérni, ezért megakadtak a főváros számára fontos ügyek.

Elmondta azt is: Mesterházy Ernő a szerződése értelmében nem nyilatkozhatott helyette vagy a nevében, és nem tőle kapott a BKV-nál folyó végkielégítési és tanácsadási ügyekről információt. Mint mondta, azért, mert meggyőződése szerint erről neki nem volt tudomása.

Hangoztatta: biztos abban, hogy Mesterházy Ernő ártatlan és ezt a bíróság is ki fogja deríteni. Aggodalmát fejezte ki ugyanakkor korábbi főtanácsadója egészségi állapotával kapcsolatban, megjegyezve: örülne, ha nem lenne tragédia a végén.

Arra a kérdésre, hogy Mesterházy Ernő miért nem vett fel tanácsadói tevékenységéért pénzt, azt mondta: Mesterházy a Malév igazgatóságának is a tagja, ezért nem kívánt pénzt felvenni munkájáért. "Mesterházy politikai tőkéjét fordította a város javára, és ugyanaz jelentett örömet neki is, tehát, hogy segítette a város nagy beruházásainak megvalósulását" - fogalmazott.

"Amit mi most teszünk, az a múlt lezárására tett kísérlet" - hangsúlyozta   Demszky Gábor. A főpolgármester Hagyó Miklóssal kapcsolatban azt mondta: elfogadta, hogy legyen egy szuperfőpolgármester-helyettesi rendszer, mert sok választásuk nem volt. Mint mondta: azért is támogatta, hogy MSZP-s politikusé legyen a BKV, mert szocialista politikusok érdekérvényesítő-képességén múlott a BKV finanszírozása. Hozzátette: tisztában volt azzal, hogy ennyi feladatot egy ember nem tud megoldani.

Hagyó Miklós menesztésével kapcsolatban közölte: azért váltotta le, mert úgy látta: a rábízott feladatokat nem tudja megoldani, és nem azért, mert köze lehet a BKV-nál kipattant botrányokhoz.

 Elmondása szerint abban is konfliktus volt közöttük, hogy úgy látta: helyettese mindent saját maga akart megoldani, amit pedig nem sikerült, azt "a szőnyeg alá söpörte". A főpolgármester elmondta azt is: napi szinten nem tudja ellenőrizni a cégeket, csak akkor avatkozott be, amikor látta, hogy nagy problémák vannak. Erre először 2008-ban volt példa, amikor a BKV tendert írt ki a Volvo-buszok beszerzésére. 

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a BKV eddig 27 feljelentést tett a céggel kötött szerződések kapcsán, s a héten újabb 30 cég esetében fordul a rendőrséghez. Mint hozzátette:
 ezerötszáz szerződést vizsgálnak át, s eddig kétszázötvennel végeztek.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a szerződésekkel kapcsolatos belső ellenőrzést június végéig meghosszabbították; az eredetileg március 31-ig tartott volna.

Kocsis István kijelentette: sem Mesterházy Ernő, sem Hagyó Miklós nem utasította őt semmire, azt nem is hagyta volna. "Hagyó Miklóssal a szakmai meggyőződésünk merőben eltért egymástól" - jegyezte meg.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta: februárban aláírhatják a szerződést a kormánnyal a BKV finanszírozásáról.  Mesterházy Ernőt február 2-án hallgatta ki a rendőrség hűtlen kezelés gyanúja miatt. Demszky Gábor főtanácsadója a gyanú szerint szándékosan bírta rá a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződések megkötésével kötelezettségüket megszegjék.

A főtanácsadóval egyidejűleg hallgatták ki múlt szerdán a többi között Tótfalusi Györgyöt, a BKV igazgatóságának volt SZDSZ-es elnökét is. Mesterházy Ernőt a Budai Központi Kerületi Bíróság múlt pénteken helyezte előzetes letartóztatásba március 5-ig.

Steiner: Demszky Gábor menekül a felelősség alól

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint Demszky Gábor főpolgármester menekül a felelősség alól, miközben a politikai és jogi felellősége is van a rendőrségi vizsgálat tárgyát képező folyamatokban.

Steiner Pál hétfőn az MTI-nek Demszky Gábor sajtótájékoztatójára reagálva azt mondta: "a főpolgármester úr teljes emlékezetkihagyásban szenved".  

Antal Attila vezérigazgatói kinevezését Demszky Gábor teljes mértékben támogatta, a Fővárosi Közgyűlés szinte teljes konszenzussal, azaz a Fidesz támogatásával szavazta meg - közölte a szocialista politikus. 

Steiner Pál erős túlzásnak tartotta a főpolgármester azon állítását, hogy Antal Attila kinevezését hibának tartja és neki tulajdonképpen nem volt köze hozzá.

A frakcióvezető a közgyűlés és a bizottságok közötti hatásköri megosztásról azt mondta, hogy ez a főpolgármesternek és Mesterházy Ernő főtanácsadónak volt a javaslata, amit az MSZP elfogadott. Steiner Pál elmondta, megérti, hogy Demszky Gábor kiállt Mesterházy Ernő mellett, mert közvetlen munkatársa volt.

Úgy vélte ugyanakkor, hogy a főpolgármester menekül a felelősség alól. Szó sem volt olyan ügyekről, amelyeket sajtótájékoztatóján említett - fűzte hozzá Steiner Pál, aki azt mondta, nem is nagyon érti, hogy Demszky Gábor miért ecsetelte olyan hosszan az MSZP belső viszonyait.

A frakcióvezető közölte: Demszky Gábor Hagyó Miklóst jelölte főpolgármester-helyettesnek, a közgyűlés pedig nagy többséggel választotta meg. Megjegyezte: a főpolgármester Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesi jelölését nem fogadta el, ami miatt hosszabb és komolyabb koalíciós feszültség is volt.

A főpolgármesternek megvan a politikai felelőssége, és mint szolgálati felettes megvan a jogi felelőssége is a jelenleg vizsgálat tárgyát képező folyamatok kialakulásában - hangsúlyozta.

Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester hétfői sajtótájékoztatóján kiállt korábbi főtanácsadója, Mesterházy Ernő mellett, és azt mondta: biztos abban, hogy személyes munkatársa nem érintett a BKV-val kapcsolatos botrányos ügyekben.

Elismerte, hogy korábban a városvezetés és személyesen ő is több hibát elkövetett a BKV felügyeletével összefüggésben.

Közölte: hiba volt, hogy 2007 elején több fontos, a fővárosi céget is érintő döntési hatáskört a közgyűlési bizottságokhoz delegáltak, és hiba volt az is, hogy Antal Attilát elfogadta a BKV vezérigazgatójának, ahelyett, hogy a posztra nemzetközi pályázatot írtak volna ki.

Demszky Gábor kitért arra: van felelőssége abban, hogy a kormány és a főváros közötti politikai játszma kereteit elfogadta; azt, hogy "húsz éven át politikai alkuk döntöttek arról, mennyi pénzt kap a cég.

Demszky: Mesterházynak fontos szerepe volt az MDF-SZDSZ-megállapodásban

Demszky Gábor szerint Mesterházy Ernőnek az SZDSZ tanácsadójaként fontos szerepe volt az MDF és az SZDSZ közötti választási megállapodás előkészítésében.


A főpolgármester erről a Mesterházy Ernő fővárosi főtanácsadó ellen folyó eljárás kapcsán beszélt hétfőn sajtótájékoztatón. Mint mondta: a két párt felsorakozása Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje mögött egyszerre veszélyezteti a Fidesz kétharmados többségét és vehet el szavazókat az MSZP-től. 

"Egyik pártnak sem áll érdekében a centrum szavazatelszívó térnyerése" - hangoztatta. Ilyenkor szokták a nagy pártok kriminalizálni a kicsiket - mondta hozzátéve, hogy volt már erre példa. 

"Beleborzongok, ha arra gondolok, a kiélezett választási kampánynak akár ártatlanul megvádolt emberek lehetnek a kárvallottjai, vagy áldozatai" - fogalmazott.

Mesterházy Ernőt pénteken helyezték előzetes letartóztatásba. A fővárosi főtanácsadót azzal gyanúsítják: rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője pénteken közölte: Mesterházy Ernő személye semmilyen szintű szerepet nem játszik az MDF és az SZDSZ közötti tárgyalásokban. Hozzátette: az MDF elnöke az SZDSZ elnökével tárgyal a választási együttműködésről, a két párt megfelelő választmányának elnökei pedig egymással folytatnak megbeszéléseket.

A Magyar Hírlap és a Népszabadság című napilapok ugyancsak pénteken írtak arról, hogy megzavarta az MDF-SZDSZ szövetséget Mesterházy Ernő letartóztatása.

A Magyar Hírlap értesülése szerint felvetődött az MDF vezetésében, hogy az előzetes letartóztatásba került Mesterházy Ernő miatt kifarolnak az SZDSZ-szel kötendő szövetségből.

Herényi: az MDF és az SZDSZ közötti hivatalos tárgyalásokon csak politikusok vettek részt

Az MDF és az SZDSZ közötti politikai egyeztetéseken az elnök, a választmányi elnök, a budapesti elnök és más politikusok mellett tanácsadók is képviselték az SZDSZ-t, a két párt közötti hivatalos tárgyalásokon viszont kizárólag a két párt választott politikusai vettek részt - közölte Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese, arra reagálva, hogy Demszky Gábor szerint Mesterházy Ernőnek az SZDSZ tanácsadójaként fontos szerepe volt az MDF és az SZDSZ közötti választási megállapodás előkészítésében.

Herényi Károly az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében kitér arra, hogy az elmúlt néhány hónapban a Magyar Demokrata Fórumot az SZDSZ több ismert politikusa, egyenként kereste meg. Az MDF - a politikai párbeszéd híveként - ezekre a beszélgetésekre mindig lehetőséget biztosított. E politikai eszmecserék során az SZDSZ hivatalos, választott vezetői is felvették a kapcsolatot az MDF-fel. Ezeken a megbeszéléseken az elnök, a választmányi elnök, a budapesti elnök és más politikusok mellett tanácsadók is képviselték az SZDSZ-t.

Az MDF és az SZDSZ közötti hivatalos tárgyalásokon - amelyeket az MDF delegációja a párt elnökségével egyeztetett, és annak hivatalos mandátumával felhatalmazva folytatott - kizárólag a két párt választott politikusai vettek részt. A tárgyalások helyszíne egy budapesti szálloda különterme volt - közölte Herényi Károly.

A két párt tárgyalásainak célja megyei szintű megállapodások megkötése volt, így az MDF és az SZDSZ budapesti választmányai kötöttek egymással megállapodást, melyet az SZDSZ országos tanácsa és az MDF országos választmánya is megerősített. Ennek értelmében az MDF programját és listáját, illetve Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltségét támogatják a szabad demokraták - emlékeztetett a politikus.

Demszky Gábor hétfőn azt mondta, hogy a két párt felsorakozása Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje mögött egyszerre veszélyezteti a Fidesz kétharmados többségét és vehet el szavazókat az MSZP-től.

Hangoztatta, hogy "egyik pártnak sem áll érdekében a centrum szavazatelszívó térnyerése". Ilyenkor szokták a nagy pártok "kriminalizálni" a kicsiket - mondta, hozzátéve, hogy volt már erre példa.

Úgy fogalmazott: "beleborzong", ha arra gondol, hogy "a kiélezett választási kampánynak akár ártatlanul megvádolt emberek lehetnek a kárvallottjai, vagy áldozatai". Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője múlt pénteken az MTI-vel közölte: Mesterházy Ernő személye semmilyen szintű szerepet nem játszik az MDF és az SZDSZ közötti tárgyalásokban. Hozzátette: az MDF elnöke az SZDSZ elnökével tárgyal a választási együttműködésről, a két párt megfelelő választmányának elnökei pedig egymással folytatnak megbeszéléseket.

Mesterházy Ernőt múlt pénteken helyezték előzetes letartóztatásba. A fővárosi főtanácsadót azzal gyanúsítják: rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!