Életmű ajándékba: Schrammel Imre kerámiáit a képtárban helyezik el

Schrammel Imre Kossuth-díjas kerámiaművész Vas megyének illetve Szombathelynek ajándékozza az életművét, jelentették be kedden a Szántó Piroska Emlékmúzeumban.

Merklin Tímea

A Szombathelyi Képtár Duna-parti rezidenciáján aznap tartották Schrammel Imre életmű kötetének bemutatóját. A szombathelyi születésű keramikus műveit a képtár alsó részében (egykori billiárd-terem) helyezik majd el. A kiállítótér kialakítására a Vas megyei önkormányzat már elkülönített 30 millió forintot.

- Felbecsülhetetlen értékű művészi hagyatékkal gazdagodunk. Nagy megtiszteltetés, hogy Vas megye meg tudja oldalni a gyűjtemény egyben maradását -  fogalmazott a rendezvényen Kovács Ferenc megyei elnök. 
 
- A szerző Kernács Gabriella, aki már számos művész portréját készítette el, két évig írta ezt a könyvet, amely az elmúlt 50-60 év tükre - mondta Szelényiné Farkas Aranka, a Schrammel-életművet bemutató Magyar Képek Kiadó igazgatója. - A kötet szerkesztésében különleges ötlet, hogy a szöveg és a fotók ritmusát a művész naplójának egy-egy lapja tagolja.

- Ez a könyv a jövő tárgya. Nem pusztán információkat közöl, hanem velünk akar lenni. Olyan, mintha a XX. század történetét elvágnánk, szétnyitnánk, és megjelenik benne a világ - mondta a bemutatón Fekete György belsőépítész, akit 55 éves barátság és 30 éves szomszédság fűz össze Schrammel Imrével. - A könyv szól a szocializmusról, az elnyomó rendszerrőűl, a szimpózium-mozgalomról, a magyar értelmiség képtelen helyzetéről. De szól az agyag, a tűz és Schrammel Imre alkotó szelleméről. Évtizedek óta nézem a munkáját. Tudom, hogy portréi milyen tökéletességgel jelenítik meg a figura pszichéjét nem az állát, nem az orrát , azt, aki az ember. Schrammel Imre tudja, mire gondol az agyag, mire a tűz. Olyan műveket hoz létre, amilyen az anyag szeretne lenni. Schrammel Imre 48 évig tanított az Iparművészeti Főiskolán, majd egyetemen, és négy évig járt is oda. 52 év után úgy sétált ki onnan, mint egy utolsó melós, senki kezet sem fogott vele. Gyönyörű kompenzáció Szombathely, Vas megye gesztusa.

A továbbiakban megtudtuk: a könyv hamarosan német és angol változatban is megjelenik - mert a világnak szüksége van Schrammel Imre kerámiaművészetére.
 
- Húsz év múlva azt fogják mondani: ha különlegeset akarsz, menj Magyarországra. A kis széria, az egyediség, a kreativitás a mi specialitásunk, az iparművészet és a képzőművészet kölcsönös egymásra hatása. Ez a könyv erre tanít - fogalmazott Fekete György. Hozzátéve: a keramikusnak még nagyon sok terve van, reméli, hogy 10-15 év múlva majd egy újabb kötetet is meg kell jelentetni.

A program végén Schrammel Imre köszönetet mondott a könyv készítőinek és Vas megyének.
 
- Ahonnét elindultam, ott fejezhetem be a munkásságomat. Ez nagy megkönnyebbülés. Nagy megtiszteltetés -mondta sok pesti barát és az ideutazott Vas megyeiek körében.

A terv szerint a közeljövőben szombathelyi könyvbemutatót is tartanak. 

Schrammel művészetéről

Schrammel a minden eddig élt élőből lett ősanyaggal dolgozik. Különös, szenvedélyes kapcsolatban áll vele. Ő maga aszketikus alkat, gótikus szentekhez hasonlít, mégis Antaiosz juthat róla eszünkbe, a görög mitológia óriása, aki mindaddig legyőzhetetlen volt, amíg meg tudta érinteni anyját, a Földet. Az érintésből mindig új erőt merített. Schrammel számára  úgy tűnik  szinte mágikus jelentőségű a föld megérintése. A nyomhagyás.

(Kernács Gabriella: Schrammel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!