Havazás Vas megyében: balesetek, árokba csúszott kamionok

Vas megyében szerdától havazik, csütörtökön több baleset történt az utakon - estére hófúvások miatt több út járhatatlanná vált, a 86-on, a szelestei emelkedőn a jegesedés miatt nem tudtak felhajtani a kamionok. A cudar téli időjárás következményeinek összefoglalója.

MTI/AP

22:00 Járhatatlan utak, családi ház gyulladt ki Szalafőn

Estére sem állt el a szél, emiatt több út járhatatlan, tájékoztatta portálunkat Kiss Péter hadnagy, a megyei katasztrófavédelem ügyeletese. Főleg az kisebb, összekötő utakon nem lehet közlekedni a hófúvások miatt. Így a Söpte-Salköveskút, a Jánosháza-Karakó, az Izsákfa-Nemeskocs, Mersevát-Kemeneszentmárton, Szeleste-Ölbő közötti utakat temette be a hó. A 86-on Szelesténél az emelkedőn a jegesedés következtében még mindig nem bírnak felkapaszkodni a kamionok -  a korábbi híradások hol teljes, hol félypályás útlezárásról szóltak. Egy sávon lehet közlekedni Ölbő és Sárvár, Vönöck és Kemenesmagasi között, a megyei északkeleti, keleti felén kifejezetten rosszak az útviszonyok. Változatlanul narancssárga riasztás van érvényben a hófúvások miatt.

A kataszrófavédelem összesítése szerint  csütörtökön négy kamiont, két buszt, egy hótolós traktort kellett  kimenteni Vas megyében.

Nemcsak a havazás adott munkát a tűzoltóknak: este kigyulladt egy családi ház Szalafőn - körmendi és zalaegerszegi egységek vonultak a helyszínre, 10 óra előtt még javában zajlottak az oltási és mentési munkálatok. Az MTI a mentőktől megtudta:  hatan szenvedtek füstmérgezést, hárman közülük súlyos állapotban vannak.

18:20 Szelestén állnak a kamionok az emelkedő alján, Kőszegdoroszlón villanyoszlopnak csúszott egy busz

A tűzoltókat számos helyre riasztották a délután során, árokba csúszott, elakadt autók és kamionok mentésére volt szükség, Kőszegdoroszlón pedig egy busz csúszott villanyoszlopnak. A balesetben személyi sérülés nem történt, a tűzoltók visszahúzták az  autóbuszt az útra. A 86-os főúton szakaszosan megindult a közlekedés, félpályás útlezárásokra viszont számítani kell a megyében. A Ják és Újperint közti útszaksz félpályán járható, Szelesténél az egyik sávban állnak a kamionok, mert nem tudtak felmenni az emelkedőn. Az utakon jegesedés várható, az éjszaka folyamán hóátfúvások és havazás egyaránt nehezíti a közlekedést.

17:56 Karambol Sé és Szombathely között

Információink szerint két autó ütközött össze Sé és Szombathely között - a rendőrség későbbre ígért tájékoztatást.

Kiürített épületek Cirákon, késések a GYSEV-vonalakon

Kiürítettek egy iskolát, egy óvodát és két lakóépületet Cirákon, mivel egy veszélyes anyagokat szállító kamion az iskola melletti árokba borult. Az osztrák rendszűmú kamion acetont szállított. A műszaki mentés várhatóan a kora esti órákig eltart, a rendőrség egyelőre lezárta a baleset környékét, tudósított a kisalfold.hu.
 
Késnek a vonatok az intenzív havazás miatt a GYSEV vonalain. A vasúttársaság vonatai átlagosan 20-30 perc késéssel közlekednek a Sopron-Győr, valamint a Sopron-Szombathely és a Szombathely-Szentgotthárd vasútvonalakon.  Ennek fő oka, hogy a soproni pályaudvaron a jégmentesítés ellenére befagynak a berendezések és a váltókat is hamar ellepi a hó.

17:12 Elakadt autók a 74-es és 86-os főúton

 A havazás következtében elakadt autók miatt mindkét irányban áll a forgalom a 74-es és a 86-os főút egy-egy szakaszán Zala megyében - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI-t.

A 74-es főúton Barnakpuszta és a baki tető között több kilométeres kocsisor alakult ki, ezen a szakaszon egyik irányban sem lehet közlekedni. A 86-os főúton Zalalövő térségében, a nagyfernekági szerpentinen elakadt egy kamion, emiatt szintén mindkét irányban áll a forgalom - közölte Csizmazia Péter sajtóreferens.

Hozzátette: késő délutánig személyi sérüléssel járó közlekedési baleset nem történt Zala megyében. Az utak járhatóak, bár nagy részükön a megszokottnál sokkal lassabban haladhatnak a járművek. 

A sajtóreferens a havazás kapcsán arról is tájékoztatást adott, hogy a tapasztalatok alapján Zala megyében melyik az az öt útszakasz, amelyik ilyenkor általában a legkevésbé járható. 

Célszerű havazásban elkerülni a 74-es főúton a baki tető és Barnakpuszta közötti szakaszt, a 75-ös főúton a baki tető és Pölöske közötti utat, a 86-os főúton a Zalalövő és Kozmadombja közötti szakaszt, a 76-os főúton a Nagykapornak és Kisbucsa közötti részt, továbbá a 76-os főútról Zalacsány után, az alsó-mándi kereszteződésnél Keszthely felé leágazó 7351-es út Felsőpáhokig tartó szakaszát.

14:35: Három járhatatlan út Vas megyében

Folyamatosan havazik a megyében, a délután folyamán további 5 cm várható. A Karakó és Jánosháza közti, a Mersevát és Kemenesszentmárton közti, továbbá egy nemeskocsi útszakasz teljesen járhatatlan. Ugyanakkor a katasztrófavédelem ügyeletese elmondta, nincsen megközelíthetetlen település a megyében. Három kisebb baleset történt, köztük egy könnyű sérüléssel járó.

12:40: Újabb baleset a 86-on, lezárták a főutat

 A reggeli, beledi baleset helyszínétől nem messze újabb karambol történt - három kamion ütközött össze. A kisalfold.hu információi szerint Molnár Sándor, a kapuvári tűzoltóság parancsnoka  elmondta, hogy a tűzoltóság részéről komoly erőkkel vonultak ki a helyszínre (Csorna, Kapuvár, Sárvár és Répcelak egységei), mivel a három kamion egyike veszélyes anyagot, nitrogént szállított. A tűzoltók megvizsgálták a tartályt, amelyről megállapították, hogy nem sérült meg, minimális szivárgás észlelhető csupán.

A hármas kamionbalesettől két kilométerre Répcelak felé két kamion szenvedett balesetet. A 86-os főúton közlekedőket Belednél, illetve Répcelaknál leterelik a főútról. A Kapuvár és Beled közötti 8611-es számú út is havas, 30-as tempónál gyorsabban menni balesetveszélyes.

11:45 Havazás a megyében

Vas megye egész területén az éjszaka folyamatosan esett a hó, a főutak burkolata havasak, hókásás, illetve havas, a mellékutak havasak. A lehullott hó mennyisége változatos; Szombathely környékén 10 centiméter jelentettek, de Sárváron helyenként 20 centiméter friss hó is esett.

A katasztrófavédelem megyei ügyeletesétől megtudtuk, hogy reggel fél nyolckor Szentgotthárd-Rábafüzesnél csúszott egy kamion az árokba.

Négy alsórendű út járhatatlan a megyében, az erős északi irányú szél miatt mindenütt lehetnek hóátfúvások, a nap folyamán további havazás várható a régióban.

Németh András, a Magyar Közút Kht. regionális ügyeletese elmondta: Vas megyében csütörtök délelőtt a hóátfúvások miatt járhatatlanná vált a Jánosháza-Karakó, az Izsákfa-Nemeskocs, valamint a Mersevát-Kemeneszentmárton közötti út. Megközelíthetetlen, elzárt település egyelőre nincs a megyében. Nehezen járható a hóátfúvások miatt a Ják-Újperint közötti útszakasz.

A főutak havasak és latyakosak, a mellékutak pedig havasak, a letaposott hótól síkosak. Délutántól további 10-15 centiméternyi friss hó várható a régióban, de ennek eloszlása egyelőre bizonytalan. Amíg az északi irányú szél erős marad, bárhol lehetnek hóátfúvások.

10:10 Halálos baleset a 86-os főúton

Répcelak felől feltehetően nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedett Opeljével egy 50 éves beledi férfi, s emiatt történt a baleset. A csúszós úton ugyanis autója megcsúszott, keresztbe fordult és nekiütközött egy szemből érkezeő, szabályosan közlekedő kamionnak. Az Opel 50 éves beledi vezetője a helyszínen meghalt - a tragédiáról szóló fényképes beszámoló itt olvasható.

A baleset a megyehatárhoz közel, már Győr-Moson-Sopron megye területén történt reggel fél nyolc körül, ezért a kapuvári tűzoltók vonultak a helyszínre. A főutat teljes szélességében lezárták, a forgalmat mellékutakra terelik.

Az éjszaka folyamán két kamion is az árokba csúszott, ezek műszaki mentését azonban már elvégezték. A 86-os főúton, a váti elágazónál történt egy koccanásos baleset a kora reggeli órákban. Három személygépkocsi csúszott egymásba.

OLDALTÖRÉS: Zala megyei helyzetkép

Zala megyei helyzetkép

Zala megyei helyzetkép

Zala megyei helyzetkép

Hévíz külterületén egy teherautó állt keresztbe a havas úton, míg Zalaháshágy közelében éjjel 3 óra után egy árokba csúszott hókotrót kellett menteni. Nagykapornaknál, a 76-oson több járműv is elakadt -írja a Zalai Hírlap.

Autóval megközelíthetetlen település nincs a megyében, de Söjtör és Tófej között hóátfúvások miatt járhatatlanná vált reggelre az út. Általánosságban jellemző, hogy a mellékutak havasak, de a főutak is többnyire havasak, latyakosak, a téli útviszonyokra felkészülve azonban mindenütt járhatók.

A közútkezelő győri és pécsi regionális központjaiban közölték: Zala megyéből több helyről érkezett jelzés árokba csúszott autókról, de személyi sérüléses balesetek nem történtek.

Busa Csaba, a Zala Volán személyközlekedési üzletágának igazgatója az MTI érdeklődésére azt mondta: a kora reggeli járatok közül Börzöncét, Alsószemenyét, Bocfölde magasabban fekvő részét, Lendvajakabfát, Lendvadedest, Gosztolát, Rezit és Nemesboldogasszonyfát nem tudták megközelíteni a buszjáratok a hó miatt. Másutt 10-15 perces késésekkel közlekednek a távolsági járatok.

Hókásás a burkolat az M7-es autópálya és az M70-es autóút zalai szakaszán, ahol több autó is megcsúszott, szalagkorlátnak vagy egymásnak ütközött, de az utat emiatt nem kellett lezárni, személyi sérülés egyik esetben sem történt.

A sztrádán Letenye és Sávoly között helyenként 10 centiméter mélységű hónyelvek alakultak ki a hóátfúvások miatt - tájékoztatta az Állami Autópálya-kezelő Zrt. diszpécsere az MTI-t.

Nehezen járhatóak a mellékutak Győr-Moson-Sopronban

Nehezen járhatóak a mellékutak Győr-Moson-Sopron megyében - tájékoztatta a közútkezelő ügyeletese csütörtök reggel az MTI-t.

A főútvonalak megtisztításának már nekiláttak, de a mellékutaknak csak téli felszereléssel javasolt nekiindulni - mondta Dávidházi Róbert, megjegyezve: a 8-15 centiméternyi hó várhatóan hosszan megmarad.

Somogyban is havazott

Somogyban  az utak havasak, latyakosak, fennakadás, járhatatlan út azonban nincs a megyében - közölte a Magyar Közút ügyeletese csütörtök reggel. A Kaposvár és Szigetvár közötti 67-es úton szerda délután több helyen kihelyezett "hólánc használatra kötelező" táblákat visszavonták, a közútkezelő ügyeletére elakadásról, nagyobb balesetről nem érkezett jelentés.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletesének tájékoztatása szerint a havazás rendkívüli eseménnyel kapcsolatos intézkedést nem igényelt. Egy-két árokba csúszott személygépkocsit kellett kivontatniuk Kaposvár, illetve Marcali térségében, személyi sérülés azonban nem történt.

A rendőrség szóvivője megcsúszott kamionokról számolt be  Fonyód, Mernye és Andocs térségéből, a műszaki mentésen kívül azonban más beavatkozásra nem volt szükség. Minden vonat közlekedik, de több helyen késnek

OLDALTÖRÉS: Minden vonat közlekedik, de több helyen késnek

 Késnek a vonatok

 Késnek a vonatok

 Késnek a vonatok

Minden vonat közlekedik, de több helyen késésre kell számítaniuk a közlekedőknek - közölte a Mávinform csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a vasúttársaság munkatársai folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket, és az elektromos váltófűtő berendezések is üzemelnek, ennek ellenére továbbra is 20-30 percet késnek a vonatok a váci vonalon, és átlagosan 15 perccel hosszabb menetidővel közlekednek a járatok  az esztergomi és székesfehérvári vonalon.

A Dunántúl nyugati részén Nagykanizsa és Szombathely környékén 20 perces késések is előfordulnak, a déli térségben átlag 10 perces késések vannak.

Az ország középső részén regionális szinten átlag 10-15 perces, míg a keleti régiókban csak néhány perccel hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok.

Folytatódik a túlnyomóan borult idő

Csütörtökön folytatódik a túlnyomóan borult idő, csak helyenként vékonyodhat el a felhőzet, többfelé lehet csapadékra számítani - mondta Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-nek .

A nyugati országrészben havazás várható, keleten ugyanakkor inkább eső, havaseső valószínű. Az északi, északkeleti szél sokfelé megélénkül, a nyugati országrészben helyenként meg is erősödik, emiatt hófúvás is előfordulhat.

Csütörtök délután -1 és +4, este -2 és +2, péntek reggel pedig +1 és -4 Celsius fok között alakul a hőmérséklet.

OLDALTÖRÉS: Történelmi hóvihar az Egyesült Államokban


Hóvihar az Egyesült Államokban


Hóvihar az Egyesült Államokban


Hóvihar az Egyesült Államokban

Téli vihar, 2. forduló szalagcímmel tudósított a CNN hírtelevízió arról az újabb hatalmas havazásról, amely szerdára virradóra kezdődött és szinte megbénította az Egyesült Államok közép-atlanti térségét, benne Washingtont és New Yorkot.

Néhány napon belül ez a második hóvihar, a régió még ki sem ásta magát a hótakaró alól a múlt hét végi, több rekordot megdöntő havazás után, amikor egyes területeket 91 centiméteres hó lepett be. Philadelphia, Baltimore és Washington esetében valószínűleg ez lesz minden idők leghavasabb tele.

A fővárosban a kormányhivatalok zárva voltak, 230 ezer alkalmazott három nap óta nem jár munkába, Virginiától Marylanden át New Yorkig iskolák százaiban szünetelt a tanítás. A gyerekeknek valószínűleg jövő hétig már nem is kell suliba menniük.

Az előrejelzés szerint az 55 millió embert érintő, szerda estig tartó vihar 30-36 centiméteres friss hóréteggel vonja be az országrészt, a csapadékot 40-70 kilométeres óránkénti sebességű széllökések kísérik. Az autópályákon már reggel rendkívül veszélyessé váltak a közlekedési viszonyok, a látótávolság néhány száz méterre csökkent.
 
Washingtonban, valamint Virginia és Maryland államban vészhelyzetet hirdettek. A Washington-Baltimore térségben néhány ezer háztartásban még mindig nem tudták helyreállítani az áramszolgáltatást a múlt pénteki-szombati hóvihar óta. A lakosok az utóbbi napokban autóik kiásásával és a lehullott faágak eltakarításával foglalkoztak, továbbá spájzolással készültek az újabb havazásra, sok élelmiszerüzlet kiürült. Több város polgármestere arra kérte a lakosságot, ha teheti, maradjon otthon.
 
Az előzetes közlés szerint a washingtoni Reagan nemzeti és a Dulles nemzetközi repülőtér szerdán nem indít egyetlen járatot sem. New Jersey, Philadelphia, Baltimore, New York és Chicago légikikötőiben járatok százait törölték. Az Amtrak vasúttársaság korlátozta a vonatforgalmat.

 "Elég kínos, hogy a világ legnagyobb szuperhatalma néhány lábnyi hó miatt leáll (...) a Kremlben biztosan vihognak" - jegyezte meg egy Los Angeles-i fiatalember, aki a havazás miatt Washingtonban rekedt. A hóvihar megviseli a térség lakosságát. Washington környékén az utóbbi napokban csaknem 200 ezer család maradt elektromosság, fűtés és világítás nélkül, és a közterület-fenntartó hatóságok dolgozóit is rendkívüli feszültség terheli. Pennsylvaniában a hókotrók sofőrjei néhol 16 órás műszakokban váltják egymást az emberpróbáló időben.


Történelmet írt a hóvihar a közép-atlanti térségben

Történelmet író hóvihar söpört végig szerdán az Egyesült Államok közép-atlanti térségében; a fővárosban, Washingtonban soha nem esett még annyi hó egyetlen télen, mint ebben a szezonban. A viharos erejű szelekkel kísért, mindent ellepő hótömeg miatt - akárcsak az előző, hét végi havazás idején - ismét ezrek maradtak áram nélkül, és a közlekedés nagy területeken megbénult.
 
Washingtonban 110 éves hórekord dőlt meg, ezen a télen már 139,4 centiméter hó hullott. Baltimore és Wilmington sem látott még soha annyi havat egy télen, mint most.

Amerika egyik legforgalmasabb útszakaszán, New York és Washington között olyan súlyos volt a helyzet, hogy sok helyen még a hókotrók is elakadtak. New Jersey-ben több városban a hatóságok kifogytak a sóból.
 
A sűrű havazásban Washington belvárosában, a híres Nemzeti Sétányról - ahol időnként 72 kilométer per órás sebességű szelek süvítettek - még a Capitolium épülete sem látszott. A hókáosz miatt a kormányhivatalok harmadik napja zárva voltak, 230 ezer tisztviselő maradt otthon, egy részük laptopján távdolgozott - tudósított a Fox News hírtelevízió.
 
A Fehér Ház is szűkített munkarend szerint dolgozott, Barack Obama elnöknek csak egy napirendi pontja volt, afroamerikai vezetőkkel tárgyalt a munkaerőpiaci helyzetről. A törvényhozás alsóháza egész heti szavazási programját későbbre halasztotta, és sok kongresszusi meghallgatást elnapoltak.
 
A folyamatos időjárási tévéközvetítések képsorai szerint a régióban a fehérség szinte mindent beborított, a tömegközlekedés a térség nagyvárosaiban minimálisra csökkent, a repülőtereken járatok ezreit törölték, több autópályaszakaszt lezártak, mert lehetetlenné vált az autósok számára a tájékozódás. Washington két nemzetközi repülőterén szerdán nem szállt fel vagy le egy gép sem.

New Yorkban bezárt az ENSZ-központ, s bár a Wall Street nem állt le, a tőzsdei kereskedésre rányomta bélyegét a hóvihar, egy 25 milliárd dolláros kötvényaukción igencsak nyomott volt a kereslet. A Broadway-i színháznegyed előadásai sem maradtak el, igaz megcsappant a közönség érdeklődése, sok teátrumban nagy árengedmények voltak.

A súlyos hóhelyzet miatt New Jersey, Maryland és Massachusetts kormányzati hivatalai zárva voltak, és öt nagy Pennsylvaniai városban sem működtek az állami hivatalok. Baltimore-ban csak a megkülönböztető jelzést használó járművek közlekedhettek az utcákon.
 
A közép-atlanti partvidék térségéből csütörtök reggel távozó időjárási front súlyos hótakarítási költségekbe verte a térséget. Michael Bloomberg, a legnagyobb népességű amerikai város, New York polgármestere azt mondta, az adófizetőknek minden inch (2,54 centiméter) leesett hó 1 millió dollárjába kerül. Adrian Fenty, Washington polgármestere a szövetségi kormány segítségét kérte a több milliós hóeltakarítási költségek fedezésében.
 
A tudósítások a hét végi hóvihar okozta felfordulást jellemezve "hópokalipszist" emlegettek, a mostani második viharhoz a "hóbomba" és a "hómageddon" kifejezést ragasztották. Baltimore és Washington körzetében 25 ezer családnál szűnt meg az áramellátás, Pennsylvaniai délkeleti részén 30 ezren maradtak elektromosság nélkül (a múlt heti vihar több mint 200 ezer családra parancsolt, helyenként több napos hideget és sötétséget Washington körzetében).

 

OLDALTÖRÉS: Németország a tél szorításában


Németország a tél szorításában


Németország a tél szorításában


Németország a tél szorításában

Nem enged szorításából a tél Németországban, a hó és a jég továbbra is megkeseríti az emberek életét. A hatóságok közlése szerint  változatlanul rendkívül sok a közúti baleset, csütörtökre virradóan az ország autópályáin több, egyaránt súlyos sérüléseket követelő baleset történt. Különösen a teherautók közlekednek nehezen a jeges utakon.

A városokban a nappali mínuszok miatt is a járdákra fagyott, eljegesedett hó okoz már napok óta szokatlanul sok balesetet, értesülések szerint a kórházak nem győzik a töréses, illetve zúzódásos balesetet szenvedők ellátását. Egyedül Berlinben az elmúlt hetekben több mint 50 ezer ilyen jellegű, a járdákat borító vastag jégpáncél okozta elcsúszásos baleset történt.
 
Különösen Észak-Németországban katasztrofális a helyzet, ahol az elmúlt hetekben a legtöbb hó esett. A hatóságok a havat csak a főbb útvonalakról tudták eltakarítani, a jeges utakon azonban így is rendkívül nehéz a közlekedés. Az utak szórására, illetve a jég elleni védekezésre alkalmas, különleges só továbbra is hiánycikknek számít, a hamburgi illetékesek  például arra kényszerültek, hogy 1500 tonna ilyen jellegű sót Marokkóból importáljanak. Mecklenburg-Elő-Pomerániába pedig Lettországból érkezett felmentő szállítmány.

A meteorológusok az elkövetkező napokra sem jósoltak enyhülést, sőt az előrejelzések szerint további fagy, illetve havazás várható. És mivel most van az utcai karneválok időszaka, azt ajánlják az embereknek, hogy mindenképp a kemény télnek megfelelő öltözetet válasszanak. Így például a fagy ellen a jegesmedve-jelmezt ajánlották.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!