Holdraszállás helyett űrtaxik

Folytatja az Egyesült Államok az űrkutatást, viszont kivette a költségtervezetből az Oriont, helyette űrtaxikat fejleszthetnek külsős cégek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint szerdán közölte a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó asztronautákkal: az Egyesült Államok folytatja az űrkutatást. Két héttel korábban jelentették be, hogy kikerül az amerikai költségvetésből a Holdra való visszatérés programja. Az ISS-n dolgozó amerikai, orosz és japán űrhajósokkal, valamint az Endeavour űrrepülőgépnek az űrállomáson tartózkodó legénységével létesített videoösszeköttetés során az amerikai elnök közölte: büszke rájuk.

Obama kijelentette: eltökélt az emberek részvételével történő űrkutatás folytatásában és támogatja az amerikai űrhajózási ügynökséget (NASA). "A NASA iránti elkötelezettségünk töretlen" - szögezte le az amerikai elnök. A február 1-jén benyújtott költségvetési törvénytervezetből kikerült a Constellation űrprogram. Az előző amerikai elnök, George W. Bush hivatali idejében, 2004-ben indult Constellation keretében folyt az Orion űrrepülőgép fejlesztése. Az újgenerációs űrhajó a tervek szerint 2015-től vihetne űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) és a Naprendszer más részeire.

A Constellation program egyik célkitűzése az volt, hogy a 2020-as évek elején az Egyesült Államok újra embert küldhessen a Holdra. Egy szakértői testület - amelyet Barack Obama amerikai elnök bízott meg az űrprogram felülvizsgálatával - ehelyett azt javasolta, hogy a NASA bízzon meg piaci szereplőket olyan űrtaxik kifejlesztésével, amelyekkel amerikai űrhajósok eljuthatnak az ISS-re.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!