Huszonkét ember megölését tervezte egy pesti egyetemista (frissítve - S. Ábel az ELTE hallgatója)

Huszonkét embert akart megölni egy budapesti egyetemista; a a rendőrség elfogta a fiatalembert, aki részletes beismerő vallomást tett. A nol.hu szerint S. Ábel az ELTE jogi karára járt.

MTI

Ezt a BRFK bűnügyi igazgatója pénteken, rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, Budapesten.

Bodnár Zsolt elmondta: a 22 éves fiatalember, aki sportlövőként egy 9 milliméteres Parabellum típusú fegyver tulajdonosa volt, azt tervezte, hogy egy fővárosi bevásárlóközpontban vagy saját egyetemén válogatás nélkül huszonkét embert kivégez, és erre a "mészárlásra" már tudatosan több mint másfél éve készült.
   
A bűnügyi főigazgató közlése szerint a rendőrség csütörtökön kapott információt az erőszakos bűncselekmény előkészületéről, de kiderült, a fiatalember baráti körében már régóta köztudott volt, hogy ilyen fajta merényletre készült.
   
Különböző honlapokon az 1990-es évek elejétől Európában és az Egyesült Államokban történt iskolai lövöldözéseket tanulmányozta, saját honlapján pedig egy már általa elkövetett merényletről írt verset, amelyben indítékát is megnevezi, illetve tudatja, hogy a mészárlást követően nem néz a hatóságok szemébe, öngyilkos lesz - mondta Bodnár Zsolt.
   
Az elmeszakértő által már megvizsgált fiatal "személyiségzavaros", de az elfogása után részletes beismerő vallomást tett szándékáról, így elismerte, hogy "beteges vonzódást érzett a világ országaiban történt iskolai mészárlások iránt", és e célból iratkozott be egy sportlövő klubba, ahol a pontlövészetet gyakorolta.
   
A rendőröknek azt is elmondta, hogy egy-egy alkalommal már besétált a fegyverével az egyetemére, és egy plázába, de mint azt a kihallgatásakor vallotta, "ma sem tudja miért nem követte el akkor merényletet". Állítása szerint - mint azt Bodnár Zsolt a sajtótájékoztatón közölte - azért akart huszonkét embert kivégezni, "mert 22 rossz éve volt".
   
A férfit csütörtökön az utcán fogták el a rendőrök. A lakásán tartott házkutatás során a 9 milliméteres engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye, illetve lefoglalták számítógépét, amelynek internetes kezdőlapján egy 1999-es külföldi iskolai mészárlás képe volt.
   
A fiatalembert, akiről a rendőrség annyit árult el, hogy S. Ábelnek hívják, a rendőrség őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatását több emberen elkövetett emberölés előkészülete miatt. A férfi péntek hajnalban részletes beismerő vallomást tett.
   
A rendőrség nem kívánta nyilvánosságra hozni, hogy melyik bevásárlóközpontban akart támadást végrehajtani, és azt sem, melyik egyetemre jár, illetve melyik karnak a hallgatója. 

S. Ábel az ELTE jogi karára járt - nol.hu-információ

A Népszabadság internetes oldala úgy tudja, hogy a ELTE jogi karára járt az a 22 éves fiatalember, aki huszonkét embert akart megölni egy fővárosi bevásárlóközpontban.

A nol.hu információja szerint S. Ábel tavaly októberben fegyverrel ment a kampuszra, és állítása szerint még mindig dühös magára, hogy tervét nem hajtotta végre.
   
Az ELTE sajtóreferense az MTI megkeresésére péntek kora délután azt mondta: sem az egyetem rektora, sem főtitkára nem tud a bűncselekmény előkészületéről, a rendőrségtől hivatalos megkeresést, tájékoztatást ezzel kapcsolatban nem kaptak.
   
Horváth Judit közlése szerint a 22 éves fiatalember által tervezett bűncselekményről és őrizetbe vételéről a médiából értesültek.

OLDALTÖRÉS: Megakadályozott ámokfutás - háttér

Megakadályozott ámokfutás -  háttér

Megakadályozott ámokfutás -  háttér

Megakadályozott ámokfutás -  háttér

Magyarországi egyetemen eddig egyetlen fegyveres támadást követtek el. A pécsi egyetem biofizikai intézetében egy 23 éves hallgató 2009. november 26-án maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert, továbbá a lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő.

A Pécsi Városi Bíróság január 13-án döntött arról, hogy G. Ákos elmeállapotát még egy hónapon át megfigyeljék.  A 23 éves elkövető szintén egy lövészklub tagja volt, saját jogon, engedéllyel tartotta magánál a 9 milliméteres maroklőfegyvert - mondta Gábriel Róbert, a Pécsi Egyetem rektora az akkori eset után az MTI-nek.

Az Új Dunántúli Naplóban tavaly decemberben az jelent meg, hogy a pécsi egyetemi lövöldözés gyanúsítottja - első egyesületének vezetője szerint - izgága, fegyverét hirtelen elsütő sportlövő volt.  
 
Herbai János, a Pécsi Városi Lövész Klub vezetője a lapnak nyilatkozva azt mondta: a fiatalember már a kezdet kezdetén kijelentette, hogy őt nem a lőállásból, mozdulatlanul történő tüzelés, hanem az úgynevezett szituációs lövészet érdekli, melyben mozgás közben kell lőni. 
 
A gyanúsított későbbi egyesülete, az Első Pécsi Polgári Lőegylet vezetője, Gadó György ugyanakkor cáfolta, hogy G. Ákos szituációs lövész lett volna. Mint mondta, ahhoz sokkal komolyabb felkészültség szükséges, a fiatalember messze volt ettől - írta akkor a baranyai napilap.

Finszter Géza kriminológus az eset kapcsán tavaly novemberben az MTI-nek azt mondta: a pécsi lövöldözés  olyan jelenségre mutat rá, amit a kriminológusok már megjósoltak. Szabó Dénes, Kanadában élő magyar származású kriminológus mondta húsz éve egy magyarországi tanácskozáson, hogy figyeljünk arra, ami az Egyesült Államokban történik, mert huszonöt év múlva ugyanazok Magyarországon is meg fognak történni. 
 
Mint mondta: Szabó Dénes éppen a hasonló, megmagyarázhatatlan, szörnyű lelki defektekre utalt, és arra, hogy egy ilyen nagyon erősen versenyszellemű, individuális társadalom szétveri a közösségeket. Ez az egyén akaratára, tudására épülő társadalom, amelyben a hátrányok elviselhetetlen konfliktusokhoz vezethetnek. Nem mindenki tud győzni ebben a csatában. Nem mindenki fog fegyvert, de sok a tragédia - jegyezte meg a kriminológus, hozzátéve: ezek olyan sérüléseket okoznak, amelyek ellen a közösségek tudnának a legjobban védekezni, de nem ez történik.
 
A szakember szerint ezekből az esetekből tanulni kell, vissza kell építeni azokat a kisközösségeket, amelyek segítséget tudnak adni azoknak, "akik szerencsétlenségükre ilyen pszichés zavarokkal, személyiségtorzulásokkal küszködnek".

Maga a cselekmény "teljesen irracionális", ezért fölösleges motívumot keresni, mert nem lehet rá ésszerű magyarázatot találni; az oda vezető úton lehetett volna segíteni a bajon - mondta Finszter Géza. Szerinte húsz-harminc éve többet figyeltek a családtagok egymásra, és voltak olyan közösségek, amelyek mára teljesen eltűntek. Meg kellene erősíteni a család és az iskola közösségi szintjét, mert bár akkor sem tudnának mindig segíteni, de a tragédiák megelőzhetők lennének - mondta.

A valóság és a fantázia világának határán mozoghat, de beismerő vallomása alapján valószínűleg nem elmebeteg a huszonkét ember megölését tervező budapesti egyetemista - mondta az MTI által pénteken megkérdezett pszichológus.

OLDALTÖRÉS: Pszichológus: valószínűleg nem elmebeteg a gyanúsított


Pszichológus: valószínűleg nem elmebeteg a gyanúsított


Pszichológus: valószínűleg nem elmebeteg a gyanúsított


Pszichológus: valószínűleg nem elmebeteg a gyanúsított

Münnich Iván hangsúlyozta: mindig az adott egyéniségtől függ, hogy a fantázia világában megfogalmazott bűncselekmények mikor csapnak át a valódi tettek mezejére. "Egy nagyon furcsa képzelettel rendelkező egyén azonban könnyen képzelheti úgy, hogy valóságos tettei is csak a fantáziája által létrehozott világban játszódnak" - mutatott rá. 

A pszichológus szerint az emberek sokasága napjainkra annyira elidegenedett egymástól, hogy egy személyes kapcsolatok nélküli, virtuális világba menekül. Ehhez a jelenséghez pedig nagy segítséget nyújt a minden korosztály számára elérhető internet.

Münnich Iván szerint az egyik legnehezebb kérdést az jelenti, hogy a virtuális térben megfogalmazott bűncselekmények mikor csapnak át a valóságba, ha ugyanis ez - a pécsi lövöldöző esetéhez hasonlóan - megtörténik, akkor már úgymond "nem normális" személyiségről kell beszélni.

Az agressziókutató emlékeztetett: a pénteken nyilvánosságra került esetnél egyelőre a fantázia világában maradt a bűncselekmény, és teljes biztonsággal nem lehet megjósolni, mikor vált volna realitássá. Az ilyen típusú esetek azonban általában "nem szoktak az emberek belső világában maradni, valami szokott történni" - fűzte hozzá.

A rendőrség csütörtökön fogta el a 22 éves budapesti egyetemistát, aki saját bevallása szerint huszonkét ember megölését tervezte egy fővárosi bevásárlóközpontban, vagy saját egyetemén. A hatóság tájékoztatása szerint a fiatal több mint másfél éve készült az ámokfutásra.

Különböző honlapokon az 1990-es évek elejétől Európában és az Egyesült Államokban történt iskolai lövöldözéseket tanulmányozta, saját honlapján pedig egy már általa elkövetett merényletről írt verset, amelyben indítékát is megnevezi, illetve tudatja, hogy a mészárlást követően nem néz a hatóságok szemébe, öngyilkos lesz.

Az elmeszakértő által már megvizsgált fiatal "személyiségzavaros", de az elfogása után részletes beismerő vallomást tett szándékáról, így elismerte, hogy "beteges vonzódást érzett a világ országaiban történt iskolai mészárlások iránt", és e célból iratkozott be egy sportlövő klubba, ahol a pontlövészetet gyakorolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!