Kósa: Börtönbe a tanárverőkkel, analfabéták ne szerezhessenek jogosítványt!

Kósa Lajos Fidesz-alelnök az általános iskola nyolc osztályának elvégzéséhez kötné a jogosítvány megszerzését, súlyosabban büntetné a tanárokkal szemben elkövetett erőszakos cselekményeket, és a gyermek iskolába járásához kötné a családi pótlék kifizetését a szülő számára.

MTI

Az ellenzéki politikus pénteki budapesti sajtótájékoztatóján közölte: e három, a közoktatással kapcsolatos javaslatot azonnal benyújtja az új Országgyűlésnek, ha annak tagja lesz.
   
Debrecen polgármestere hozzátette, hogy a Fidesz elnökségének felhatalmazását is bírja: függetlenül attól, hogy ki alakít majd kormányt, a párt parlamenti frakciója támogatni fogja ezekben az ügyekben.
   
A jogosítvány megszerzésének szigorításával kapcsolatban kifejtette: ma Magyarországon a felnőtt népesség 17 százaléka nem rendelkezik általános iskolai végzettséggel, ők született munkanélküliek, született hátrányos helyzetűek, a munkaerőpiacra alig tudnak beilleszkedni, többségük funkcionális analfabéta. Annak, hogy valaki a közlekedésben biztonsággal, felelősen vegyen részt, minimális feltétele lehet a nyolc általános iskolai osztály elvégzése - értékelte.
   
Kósa Lajos szerint az általános iskolai végzettség presztízsét is erősítené, ha ehhez kötnék a jogosítvány megszerzését.
   
A politikus második javaslata szerint a pedagógusokkal szemben elkövetett erőszakos cselekmények büntetési tétele a jelenlegi 0-3 évről 1-5 évig terjedő szabadságvesztésre változna. Mindenki számoljon azzal, hogy ha egy tanárt pofon vág, akkor le kell ülnie egy évet - mondta.
   
Kérdésre hozzátette, nyitott arra, hogy ezt más közfeladatot ellátó személyre is kiterjesszék.
   
A családi pótlékkal összefüggő indítványában Kósa Lajos azt kezdeményezi majd, hogy csak az a szülő kaphassa meg a támogatást, akinek - ha iskolás korú a gyermeke, és tud -, ténylegesen jár iskolába. Ha a szülő nem tesz eleget annak az alkotmányos kötelezettségének, hogy taníttatja gyermekét, akkor ne ő kapja meg a családi pótlékot, hanem az önkormányzat juttassa el valamilyen formában a gyermek számára úgy, hogy biztosan ő kapja meg - ismertette elképzelését, megjegyezve, hogy az önkormányzatok nem felkészületlenek ebben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!