Már metszik a gazdák a szőlőt

A jó idő kicsalogatta a gazdákat a szőlőhegyre, ahol már javában megy a durvázás. Stefanich Kornél Pogányokban lévő birtokán is csattognak a metszőollók.

Nagy Ildikó

- Gyönyörű időnk van. Reggel még kesztyűben kezdtem a munkát, de lassan a sapka is lekívánkozik rólam - mondja a Pogányokban lévő négyhektáros birtokán Stefanich Kornél szőlős- és borosgazda, a Kőszeg és Környéke-Vaskeresztes és Környéke Hegyközség elnöke.

A többi szőlősgazdához hasonlóan ő is várta már az enyhülést, hogy előbújhasson végre a pincéből  - ahol már nem sok tennivaló van - és hozzáfoghasson a metszéshez.

A négyhektáros ültetvényen kékfrankos, blauburger, pinot noir és zweigelt terem, a gazda az ernyőműveléses módszert választotta annak idején.

- Durvázásnak, nagyoló metszésnek is hívják ezt a munkát -magyarázza, miközben a letermett szőlővesszőket vagdossa.- Egy tőkén két-három szálvesszőt hagy meg, a harmadikat csak biztonságból. Néhány hét múlva, amikor beindul a nedvkeringés, a két legéletképesebb vesszőt odakötözik majd a vezérdróthoz.
 
- Egyet jobbra, egyet balra, hogy kiadja az ernyőformát - avat be a tőkeművelés rejtelmeibe Stefanich Kornél.

A sorok között vidám társaság dolgozik, családtagok mind. Ha minden jól megy, négyen két hét alatt végeznek  a metszéssel. A levagdosott vesszőket aztán ledarálják, visszaszórják a tőkék alá, hadd táplálja a talajt.
 
- Szerencsére nem volt tartós hideg, így nem fagytak el a vesszők - mondja Kornél, aki ilyentájt még nem szívesen bocsátkozna jóslásokba a várható termést illetően. Egy biztos: Vince napján az idén nem csordult - január 22-én éppen fagyott - , így, ha lehet hinni a népi jóslásnak, akkor az idén nem lesz tele a pince. 
 
- Persze ez csak népi hiedelem. Mi, borászok biztosan mindent megteszünk azért, hogy ősszel ismét elégedetten szüretelhessünk teszi hozzá a fiatal gazda.

Munkatársunk véleménye

Egy gyenge perc: ennyi idő alatt metsz meg egy tőkét a gazda. Egy hektáron 3-4 ezer tőke lehet. Metszés után jön a kötözés, a zöldmunka, meg a többi. Kiszámolta-e valaki,  mennyit kell babusgatni a tőkét, hogy kedvünkre való fürtöket teremjen? A borászok biztosan nem gondolkodtak ezen. Mert ha valamit szívvel csinál az ember, akkor nem számol, nem méricskél, csak teszi a dolgát. Metsz, kötöz, kapál, permetez, présel, és  végül a szíve egy darabját is belerejti a palackba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!