Megváltozott munkaképességűek kerülhetnek utcára

Ellehetetlenült a megváltozott munkaképességű embereket alkalmazó szombathelyi Lux-Rehab Nonprofit Kft. működése. Ha nem érkezik gyors segítség, február végén 177-en kerülnek utcára.

Kiss Tamás

Mint arról annak idején beszámoltunk: 2007. július 1-je óta új támogatási rendszer mentén juthatnak állami támogatáshoz a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató munkáltatók.

Ennek első pillére a bértámogatás, a második pedig azoknak a költségeknek a részleges kompenzációja, amelyek az egészséges munkavállalók foglalkoztatása során nem merülnének fel. A harmadik kiemelt támogatási forma, a rehabilitációs költségtámogatás ugyancsak pályázati úton azoknak a közhasznú szervezeteknek nyújtható, amelyek védett szervezeti szerződésben olyan megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására vállalnak kötelezettséget, akiknek a munkavállalási esélyei rendkívül korlátozottak.

Az akkori döntés szerint ez utóbbi, kiemelt módon támogatott védett szervezetek kosarába végül 21 (állami és magántulajdonban lévő) nonprofit társaság került be.

A szombathelyi központú Lux-Tex-nek mivel kft.-ként működött  erre nem lehetett különösebb esélye, ennél is nagyobb volt azonban a csalódás, hogy a cég által létrehozott két nonprofit társaság, a szombathelyi székhelyű Lux-Rehab és a keleti országrészre koncentráló Lux-Gold sem járt sikerrel.

Olyannyira nem, hogy az említett két szervezet még a jogelőd Lux-Tex jogosítványai közül sem jutott hozzá mindegyikhez: pályázat híján a költségkompenzációs támogatásból is kimaradt.

Ekkor már sejteni lehetett, hogy amennyiben a szabályozás marad, a Lux-Tex Kft. és persze a kosárból kimaradó többi cégnél is komoly bajok kerekedhetnek.

Koszta Erzsébet, a Lux-Tex Kft. ügyvezetője lapunknak nyilatkozva például már akkor figyelmeztetett, hogy a kiemelt kategóriába bekerült nonprofit szervezetek a nagyobb állami támogatás miatt olcsóbban tudják majd elvállalni, s a többiek elől így elvinni a munkákat. Ők pedig a csökkenő támogatás miatt több, jól működő tevékenységüket is kénytelenek lesznek megszüntetni.

A történtek aztán az ügyvezető várakozásait is jóval alulmúlták. A korábban még kétezer megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztató, üzemeit sorra felújító és újakat kialakító Lux-Tex Kft. ugyanis a csökkenő támogatások miatt egyre erőteljesebben elindult a lejtőn, melynek aljához közeledve tárgyalásokat kezdett az egyik védett céggel, nevezetesen a pápai székhelyű MOVE Rehabilitációs Ipari és Szolgáltató Nonprofit Zrt.-vel, amely 2009. november első napjától igaz, nem munkaügyi jogutódlással, de a megmaradt 700 dolgozót és persze a munkákat is átvette.

Ha tehát a cég nem is, a Lux-Tex Kft. dolgozói legalább megmenekültek, a Szombathelyen 56, Sárváron 18, Magyarszombatfán 11, Gersekaráton 9, Szentpéterfán 5, a Veszprém megyei Csöglén 24, Budapesten pedig 3 telephelyen összesen  54 főt foglalkoztató Lux-Rehab Nonprofit Kft. sorsa azonban továbbra is kétséges, a dolgozóké pedig ennél fogva minimum kétségbeejtő.

Kiss Tamás ügyvezető elmondása szerint az utolsó szöget a múlt év végén verték be a cég képzeletbeli koporsójába, amikor is az addigi száz százalékról hetvenötre csökkentették a Lux-Rehab Kft. által nagy számban alkalmazott súlyosan fogyatékos emberek foglalkoztatási támogatását.

- A kiemelten támogatott, védett szervezetekkel szemben eddig is hátrányban voltunk, a társaságunk által igénybe vehető állami támogatások további szűkítése azonban teljesen ellehetetlenítette a működésünket. A minket megillető állami támogatások és az általunk végzett tevékenységekből származó értékesítés nettó árbevétele együttesen sem fedezik a költségeinket. Kiadásainkat a minimálisra csökkentettük, azok szinte teljes mértékben a termeléshez közvetlenül kapcsolódó bérköltségekből, közüzemi költségekből, hatósági díjakból, bérleti díjakból állnak - emelte ki az ügyvezető.

- További költségcsökkentésre már nincs lehetőségünk. És még így is veszteséget termelünk, ez pedig nem mehet tovább, ha nem történik változás, február végén meg kell szüntetni az emberek munkaviszonyát  - közölte Kiss Tamás hozzátéve: munkájuk bőven van, arra viszont esélyük sincs, hogy eladási áraikat akár csak az infláció mértékével is növelni tudják.

Jelen helyzetben két kiút kínálja magát: az egyik, hogy a mostaninál nagyobb állami támogatást kapjon a Lux-Rehab, amely a számítások szerint évi plusz 50 millió forintos állami hozzájárulással maradna életképes.

A másik megoldás, hogy a Lux-Tex példáját követve a Lux-Rehab egy védett körbe tartozó társaságnak adja át tevékenységeit és dolgozóit. (A védett szervezetekben dolgozók nagyobb mértékű támogatása miatt ez a megoldás éves szinten nagyjából 240 millió forint pluszba kerülne az államkasszának.)

És persze egy harmadik megoldás is lehetséges, nevezetesen, hogy semmi sem történik, s a Lux-Rehab e hónap végén lehúzza a redőnyt, az emberek pedig az utcára kerülnek, s inkább előbb mint utóbb, segélyre szorulnak...

Ezt persze jó lenne elkerülni, ennek okán az ügyvezető a várost, a munkaügyi központot, ezek támogatásával a szakminisztériumot is megkereste már, továbbá néhány lehetséges partnerrel is megpróbálta felvenni a kapcsolatot.

Kiss Tamás persze bízik abban, hogy a bajokra születik valamiféle megoldás, s ezzel e sorok írója sincs másként, csak hát...

Csak hát, hogy  egy igazán nagy okossággal zárjuk az írást: az idő közben nagy lépésekkel halad előre, s közelít a hónap vége.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!