Téltemetés Nádasdon Fricivel meg Pirivel

A művelődési ház és a helyi egyesület szervezésében szombaton megtartották a rönkhúzást. A vidám téltemetésen jól szórakoztunk Tömlős Frici és Katasztrófa Kiss Piri lagziján.

Némethy Mária

Adassék tudtára mindenkinek, hogy Nádasdon az Úr 2010. esztendejében, február havának 6. napján méretes rönköt és a legszebb farsangi párunkat tesszük közszemlére. Ezen jeles alkalomra mindenkit szeretettel várunk!

És lőn! Válság ide, válság oda, a nádasdiak nem hagyják magukat a gondoktól leteperni. A falu életerejéről tanúskodott az a vidám délután szombaton, amelyet farsangi hagyományuk, a rönkhúzásnak szenteltek.

Az Őrségben több faluban is megőrzött néphagyományt akkor elevenítik fel, ha farsang idején nem volt házasodás a faluban. Az idén sincs. Így aztán beöltözött a násznép koszorúslányokkal, vőféllyel, kéregető cigányokkal , no meg élén a csokrot vívó, kackiás bajszú, jóvágású vőlegénnyel elindultak harmonka- és énekszó kíséretében a lányos házhoz kikérni a dagadt menyasszonyt.

Közben merthogy hideg is volt, hó is esett volt aki megöntözte torkát jóféle kisüstivel. A hangos menet a lányos házhoz érve a vőfély kikérte a menyasszonyt, aki tette-vette magát, s láthatóan szívesen nyugtázta, amikor hallotta az alkalmi versike szövegét: "Árok partján pipitér, menyasszonyunk sokat ér!"

Innen a menet felvonult a templomdombra, ahol egy hatalmas rönkre ült az ifjú pár, amelyet szüzek húztak. Ám mielőtt elindult ájfent nótaszóval a lakodalmas menet, a kisbíró kidobolt minden csúfságot, amely a faluban megtörtént az elmúlt egy év alatt.

Megismertük a falugondnokot, hallottunk a trágyázás közben eltévedt gazdáról, s más egyébről is helyenként oly módon elmesélve, mely nyomdafestéket nem tűr, de nagy-nagy derültséget keltett.

Hát így esett meg e farsangban Katasztrófa Kiss Piri és Tömlős Frici (azaz Kiss Péter és Kiss Filek Ildikó házassága). Úgy, ahogyan kellett: a valóságos életben férj és feleség szerepe a bolondesküvőn felcserélődött, s az utolsó pillanatig nem tudta a falu népe, ki is az idénre kiválasztott pár.

Átéléssel, hjangulatosan adják elő  a rönkhúzást  Nádasdon. Pöllés Tímea, az egyik fő szervező elmondta: januárban ült össze az a csapat, amelyik megszervezett, megírt a téltemető ünnepre mindent. Tőle hallottam: tavaly Erdélybe, Alsósósfalvára is meghívták őket rönköt húzni.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!