Baby-boom a szombathelyi szülészeten

Közel húsz százalékkal több csecsemő született eddig az idei évben a Markusovszky kórház szülészeti osztályán, mint az elmúlt év ugyanezen időszakában. Vajon mi ennek az oka?

Bajdó Bettina

Horváth Boldizsár, a Markusovszky kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának főorvosa elmondta, hogy az elmúlt években csökkent a születések száma, viszont idén eddig már 20 százalékos emelkedést tapasztaltak. Míg tavaly körülbelül 1400 baba látta meg a kórházban a napvilágot, idén 1500 újszülöttre számítanak.
 
- Pontosan nagyon nehéz megmondani, hogy mi az oka annak, hogy emelkedett a születések száma - folytatta a főorvos. - Reménykedünk abban, hogy talán javult valamelyest a szülők gazdasági háttére, s ezért vállalnak több gyermeket, de valószínű, hogy nem ez a helyzet.  Sokat emlegetik mostanában, hogy a gyes változása miatt többen úgy időzítették a gyermekszülést, hogy április végéig legyen meg a baba, ám én ebben nem hiszek. Úgy gondolom, hogy a május 1-től életbe lépő változás, mely szerint három év helyett két évet lehet otthon a kismama a gyermekével, nem befolyásolja ilyen mértékben a születések számát.
 
Az osztályon nemcsak a szülések, hanem az ikerszülések száma is emelkedett, ez a főorvos szerint annak tudható be, hogy több a mesterséges megtermékenyítés.
 
- A meddőség a magyar házasságok tíz százalékát érinti - emelte ki a főorvos. - Korábban nem volt lehetőség a meddőség kezelésére, ma már a mesterséges megtermékenyítésnek több fajátja is létezik. Magyarországon egyébként százezer lakosra pontosan ugyanannyi mesterséges fogant terhesség jut, mint a legfejlettebb nyugati országokban. A lombikprogramban pedig nagyon sok az ikerterhesség, általában két gyermek jön a világra, ezért is emelkedett meg az ikerszülések száma.
 
Idén a kórházban született legnagyobb súlyú baba több mint öt kiló volt, s természetes úton jött a világra. A főorvos szerint tendencia, hogy nagyobb súlyú gyerekek születnek, mint korábban. A szakember úgy véli, ennek nagyon sok oka lehet: például a megváltozott táplálkozási szokások, főként a fehérjedús ételek fogyasztása, az étrendkiegészítők, illetve az, hogy különféle vitaminokat szednek a terhes nők.

Április 1-jétől változás lesz a szülészet és nőgyógyászat látogatási rendjében. A betegek zavartalan pihenés és a higiénés előírások betartása érdekében megszűnik a korlátlan bejárás, munkanapokon délután 3 és 5 óra között, munkaszüneti napokon pedig 10 és fél 12 között is látogatható lesz a két osztály. A súlyos állapotban lévő betegekhez továbbra is bemehetnek a családtagok, de kizárólag külön engedéllyel.

CSAK KÉT ÉVIG TART MÁJUSTÓL A GYES

Jelenleg a gyermek hároméves koráig alanyi jogon járó, a nyugdíjminimum összegével azonos (2009-ben 28 500 forint) összegű gyest májustól már csak a baba kétéves korig folyósítják. Az ikergyermekek, a tartósan beteg és a súlyosan fogyatékos gyermekek után továbbra is három évig jár a gyes. A gyermekgondozási díj (gyed) továbbra is legfeljebb annyi időre vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, és maximum a gyermek kétéves koráig jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!