GHB, GBL, Gina: veszélyes tudatmódosítók

Egy csettintés az interneten, és máris hozzá lehet jutni könnyebb drogokhoz. Olyanokhoz is, melyek nem szerepelnek tiltó listán. S a tudatmódosító szerekkel egyre többen élnek vissza.

Szenkovits Péter

- Már egyes általános iskolákba is bevisznek a diákok olyan szert, amelyhez legálisan is hozzá lehet jutni - figyelmeztet Kovács Andrea, a Szombathelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) tagja. - Vannak a burgonyafélékhez tartozó olyan növények is, amelyekhez szintén könnyen hozzá lehet férni, ám ha a segítségükkel készített szerek adagolását eltévesztik, akkor azok bizony halált is okozhatnak. Azzal sincsenek tisztában például a marihuánás cigarettát szívók, hogy  egyes tudományos kutatások bebizonyították  akárcsak egy slukktól is jelentősen nőhet bizonyos elmebetegségek előfordulásának a kockázata. Tehát tévhit az, hogy a könnyebb drogok ártalmatlanok. S függőséget okoznak hosszabb távon. 
 
- Minden drog használata előbb-utóbb függőséget okoz. Az egyik rövidebb, a másik hosszabb távon - szögezi le Kovács Andrea. - A KEF legutóbbi ülésén téma volta az újfajta, a korábban ismertekhez hasonlóan ártalmas drogok megjelenése. Ilyen például a GHB, teljes nevén gamma-hidroxi-butirát. Érzéstelenítőként, nyugtatóként, alvászavar ellen használt vegyület, színtelen, szagtalan, kissé sós ízű folyadék. Hatása hasonló lehet az alkoholéhoz, azzal keverve viszont kifejezetten veszélyes, eszméletvesztést, akár halált is okozhat. Ma már sehol nem árusítható legálisan, de az interneten keresztül könnyű hozzájutni. A GHB, majd később a GBL (ami még nincs tiltólistán) lett a hatóanyaga a GINA elnevezésű szernek, amelyet folyékony ecstasyként emlegetnek. Színtelen, szagtalan, ízetlen. Tudatmódosító hatású szer, felszabadultságot, euforikus állapotot okozhat. Csomó téves információ bukkant föl ezzel kapcsolatban. Tény: egyre többször fordul elő, hogy belerakják italokba, főleg lányokéba, akikkel aztán szexuális kapcsolatot létesítenek, holott ezt ők valójában nem is akarják. És utólag már nem is emlékeznek rá. Egyes országokban már többezer ilyen eset történt, számtalan ügy is lett a GHB-val való visszaélések miatt. Nálunk mostanában kezdett elterjedni a szernek a használata. És nem csak lányok esetében. A jobbmódú fiúk italába is tesznek, majd pedig kifosztják őket.

- Bevett gyakorlat, hogy szesszel kiszolgálják a fiatalokat, s bizony valós veszély az is, hogy terjed a kábítószerek fogyasztása - jelenti ki Szombathelyen, az MMIK épületében működő LOGO Ifjúsági Szolgálat irodájában a tizennyolc éves Németh Felícia, aki a Kortárs nevű segítő csoport tagja. - Ismerek olyan illetőket, akik erőteljesen haszálnak illegálisan és legálisan is beszerezhető drogokat. Baráti segítséggel talán le tudnának szokni, persze nem az olyan barátokra gondolok, akik bevitték őket a rosszba. A mai fiatalok - elég helytelenül - nem fordulnak segítségért a szüleikhez, nem alakult ki közöttük kölcsönös bizalom. Mi előadásokat tartunk általános iskolákban és középfokú intzéményekben is, a megelőzést próbáljuk elősegíteni.

- A legnagyobb probléma egy iskolai előadáson, hogy a tanár is ott van, így a gyerekek nem nagyon mernek kérdezni - véli a tizenhat éves Németh Júlia, aki szintén Kortárs-segítő.
 
- Nagyon fontos, hogy a fiatalok őszintén meg tudják beszélni a problémáikat - jegyzi meg a huszonegy éves Gálos Adrienn, aki a Savaria Egyetem ifjúságsegítő szakos hallgatója, a LOGO munkatársa.  Mi azért vagyunk itt, hogy őszintén tudjanak hozzánk fordulni. Igaz, ami igaz, a szórakozóhelyek egy részén elég divatos a füves cigi, s bizonyos illetők ferde szándékkal közelednek mások felé.
 
- Voltam olyan iskolában, ahol még semmit sem tudtak a kábítószerekről, s olyanban is, ahol már többen is élnek velük - számol be a tizennyolcadik életévében járó Hende Adél. - S hogyan lehetne a tendenciát megállítani? Nehéz kérdés. Éppen azért is, mert aki hozzá akar nyúlni valamilyen szerhez, azt elég könnyen meg is teheti.
 
- Nem a dorgálás a feladatunk, nem az ejnye-bejnyézés, hanem a megelőzés, az egészségfejlesztés - summázza tevékenységének lényegét Szákovics-Varga Ibolya iskolai védőnő, az ifjúság-egészségügyi szolgálat munkatársa, aki több középfokú intézményben is végzi tevékenységét. - Felhívjuk a figyelmet a veszélyekre, s arra, hogyan lehet nemet mondani. S aki már belekerült, s szeretne kiszállni, de önerőből már nem megy, azt anonim csoportokba, drogambulanciára, kórházba küldjük  titoktartási kötelezettség mellett.
 
- Vasban még feljelentés nem érkezett újfajta drogok miatt, ám országosan már nem ismeretlenek a főleg a lányok szempontjából veszélyes szerek - tudtuk meg dr. Nátkai Györgyitől, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetőjétől. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!