Húsvéti ellenőrzések - A hús, a tojás, a csoki kerül nagyító alá

Az élelmiszerbiztonsági hatóság szakemberei április 4-ig ellenőrzik a húsvéti termékeket. Hétfőn egy szentgotthárdi áruházban jártak, ahol mindent rendben talált a hatósági állatorvos.

Nagy Ildikó

Az élelmiszerbiztonsági hatóság szakemberei az idén is ellenőrzik a húsvéti termékeket: a hónap közepén kezdett vizsgálódás során a sertéstelepeket, a vendéglátóegységeket, a piacokat, az üzleteket ellenőrzik, az utak mentén pedig az állatszállítmányokat kontrollálják.

Hétfőn elkísértük a Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának munkatársát egy ellenőrzésre. Dr. Gyimóthy Mária hatósági állatorvos az egyik szentgotthárdi áruházban vizsgálódott.

Érkezésünkkor Krupa Ferencné üzletvezető automatikusan nyújtotta az egyszer használatos vendégköpenyt. Nem mi voltunk az első fecskék: az üzletekben már hozzászoktak, hogy vannak időszakok, amikor sűrűbben kopogtatnak a hatóságok emberei.

Az ellenőrzés a gazdasági bejáratnál kezdődött, elvégre nem mindegy, hogy milyen higiéniai körülmények között rakják ki az árut. Mint ahogy az sem, hogy hova. Az összes raktárhelyiség  így a zöldség- és gyümölcstároló ajtaján is jól látható az a papírlap, amin a folyamatosan kontrollált tárolás-hőmérsékletet rögzítik: a zöldségek 3, a mélyhűtött áruk mínusz 20, a hús- és tejkészítmények pedig 4 Celsius fokon várják, hogy kikerüljenek a pultokra.

Az üzlettérben célirányos ellenőrzéssel folytatódott a munka: dr. Gyimóthy Mária elsősorban a húsvéti termékekre volt kíváncsi. Így például a sonkákra és az egyéb füstölt húskészítményekre. Egy füstölt tarját szemelt ki: a termék cimkéjén szereplő információkból kiderül, hogy ki a gyártó, az adott tétel azonosítója, illetve a fogyaszthatóság dátuma is. (Kár, hogy a cimkéken szereplő betűk és számok nagyságát nem szabályozzák, dr. Gyimóthy Mária táskájában is mindig ott lapul a nagyító.)

A tojások esetében is fontos a termelői kód, a fogyaszthatóság időpontja, de a méretet is jelezni kell a csomagoláson, akárcsak a tartási módot. Végül egy csokinyúl került górcső alá. A jelölések tekintetében minden termékkel minden rendben volt, utána következett az élelmiszerek nyomonkövethetőségét garantáló papírmunka: a termékek összevetése a szállítási dokumentumokkal.

A szentgotthárdi üzletben minden rendben talált dr. Gyimóthy Mária, aki az elmúlt napokban csak egy helyen szúrt ki olyan felvágottat, amelynek lejárt a fogyaszthatósága.

Egyre kevesebb a hiányosság

Süth Miklós, az agrártárca szakállamtitkára szerint  javuló tendenciát mutatnak az élelmiszerellenőrzések: tavaly  434 ellenőrzött húsfeldolgozó üzemből ötvennyolcat kellett figyelmeztetni, kilenc esetben szabtak ki bírságot, és mindössze két üzem engedélyét vonták vissza. Tavaly élelmiszerekből több mint  70 ezer tételt vizsgált meg az élelmiszerbiztonsági hatóság, 438 tétel volt kifogásolható: 232 alkalommal összesen 22 millió 600 ezer forint pénzbírságot szabtak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!