Inkább taxizik a friss diplomás fizikatanár

Diplomaosztó ünnepséget tartottak szombaton a Művelődési és Sportházban. Az ünnepség előtti percekben végzős hallgatókat faggattunk arról, hogy milyen terveik vannak a jövőre nézve. Úgy gondoltuk, ebben a nehéz gazdasági helyzetben pályakezdő fiatalként nagyon nehéz állást találni, azonban a végzősök rácáfoltak erre.

Bajdó Bettina

Közel kétszázan vehették át diplomájukat a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának vezetőitől. Bár a válság miatt sok a munkanélküli, a végzősök bizakodva tekintenek a jövő felé.

Terjék Márton fizika-környezetvédelem szakon végzett az egyetemen.
 
- Az utolsó sikeres vizsga után az egyetemi tanárom azt mondta, hogy lenne számomra egy fizikatanári állás Szombathelyen - mondja a fiatal diplomás. - Ám mivel pécsi vagyok, nem fogadtam el. Egyébként van állásom, taxisofőr vagyok, de majd szeretnék a végzettségemnek megfelelő állást találni az otthonomhoz közel. Azonban addig is meg kell élnem valamiből, úgyhogy visszaülök a volán mögé. Egyébként sokan azzal biztatnak, hogy egyre kevesebb a fizikatanár, így biztosan találok majd állást magamnak.
 
Márton szerint nagyon nehéz pályakezdő diplomásként elhelyezkedni, a legtöbben végzettségüktől eltérő, sokszor fizikai munkát vállalnak, hogy meg tudjanak élni. Ráadásul a legtöbb állásnál kikötik, hogy szükséges szakmai tapasztalat, amit egy pályakezdő fiatal nem tud felmutatni.
 
Ugyancsak szerencsés helyzetben van a friss diplomás Kiss Melinda is, aki gazdálkodási és menedzsment szakon szerzett oklevelet.
 
- Végzettségemnek megfelelő állást találtam - meséli Melinda. -  Az utolsó  vizsgám után egy héttel állásinterjúra mentem, két hétre rá pedig szóltak, hogy enyém az állás. Mázlista vagyok, hiszen Bükön élek, s a közelben sikerült állást találnom. A csoporttársaim közül nem mindenki ilyen szerencsés. Közel húszan végeztünk, azonban csak négyünknek volt meg a nyelvvizsgája, így a többieknek még teljesíteniük kell a nyelvi követelményeket, hogy átvehessék a diplomát. Addig pedig nagyon nehéz munkát találni.
 
A nemzetközi tanulmányok diplomával rendelkező Szabó Attila József is talált állást magának, egyelőre nem a végzettsége szerint helyezkedett el.
 
- Édesapám cégénél dolgozom addig, amíg nem találok másik munkát - árulja el a végzős hallgató. - Ha nem lenne szülői háttért, akkor nehezen boldogulnék. Egy bankban voltam gyakorlaton, meg voltak elégedve a munkámmal, s jól is éreztem magam, azonban a mai gazdasági helyzetben nem tudtak állást felajánlani. Ugyanez a helyzet a közszférában is, nagyon nehéz ma friss diplomásként munkát találni. A legtöbb csoporttársam az egyetemi évek alatt is kénytelen volt dolgozni, hogy be tudja fejezni a tanulmányait. A végzősök közül diplomájukkal sokan nem találtak állást, így kénytelenek más területen elhelyezkedni.
 
Miután a fiatalok magukra öltötték a talárt, kezdetét vette a diplomaosztó ünnepség.

Elsőként prof. dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora köszöntötte a megjelenteket. Beszédének elején köszönetet mondott a hallgatóknak, s családjaiknak, hogy a Savaria Egyetemi Központot választották.
  
- Önök egy hosszú folyamat végén megvalósították céljaikat, s ma diplomát vehetnek át - szólt a rektor. - Tanultak, mert megértették, hogy ma a legfontosabb tőke, amit egy ifjú ember pályája kezdetén magáénak tudhat, az a tudás tőkéje. Hazánkban ma 14, 5 százalékos a munkanélküliség, de önöknek a tudás birtokában ott van az esély a boldogulásra. Biztos vagyok benne, hogy ennél már csak jobb lehet. Kívánom, hogy legyen mindig erejük a fogadalmat megtartani, s legyenek a szakmai és magánéletükben is boldogok. Isten önökkel, jó utat, viszontlátásra!
 
A rektortól prof. dr. Gadányi Károly, az egyetem elnök-rektorhelyettese vette át a szót.
 
- Az igazi tavasz még várat magára - mondta az elnök - , de ma Savaria mégis boldog, hiszen köszönheti végzőseit. Ez ünnep számunkra, hiszen diplomásaink népes családja megtölti a város utcáit, teret, megállva néhány pillanatra, majd búcsút intve az Alma maternek. Az ünnep perceibe azonban szomorúság is vegyük, hiszen ez a sok kedves arc, akikkel naponta találkoztam, most elhagyja az intézményünket, De ez így van rendjén. Az érkező előbb-utóbb elköszön.
 
Az elnök kiemelte, hogy a 2009-2010-es tanév a jubileum esztendeje a Savaria Egyetemi Központban, hiszen fél évszázada indult el a képzés tanító szakon. Ennek a szilárd alapjaira épült a szombathelyi felsőoktatás, s az intézmény már közel 30 ezer diplomást adott a magyar és egyetemes kultúrának.
 
- A mai nap ismét történelmi nap a számunkra - hangsúlyozta az elnök.  - Először adunk át diplomát ipari termék és formatervező mérnök, műszaki menedzser és gazdálkodás-menedzsment szakon. A mostani záróvizsgát 309 hallgatónk tette le sikeresen, mesterképzésben huszonegyen érdemelték ki a diplomát. Ma itt közel kétszáz hallgató veheti át oklevelét. A diplomák aláírása közben sokat gondoltam a jogos tulajdonosokra. Honnan jöttek, hová tartanak, milyen lesz a jövőjük? Szeretném, ha boldog sors várna magukra.
 
Az elnök elmondta még, hogy a végzősök a hagyományokhoz híven esküt tesznek az egyetem jelképe, a paedum előtt. Felesküsznek hivatásukra, az országra. Azonban a  hazának is van tennivalója bőven, a diplomásoknak lehetőséget kell biztosítani, hogy tudásukat a köz javára tudják majd fordítani.
 
Az elnök meglepetést is tartogatott egy hallgató számára. A diploma aláírása közben vette észre, hogy március 13-án, a diplomaosztó napján, az egyik tanuló  betölti 22. életévét. Bali Juditot, aki szombaton biológia szakos hallgatóként vehetett át diplomát, az intézmény vezetője  csokorral köszöntötte a színpadon születésnapján.
 
Az ünnepi beszédek után a hallgatók esküt tettek a paedum előtt. Megfogadták, hogy hűek lesznek a magyar néphez, s minden erejükkel arra törekszenek, hogy választott hivatásukat emberséggel és szaktudással végezzék. Ígéretet tettek arra is, hogy folyamatosan képzik magukat, hogy szakmailag megújulhassanak.

Az eskütétel után a végzett hallgatók az egyetem vezetőitől vehették át okleveleiket, illetve igazolásaikat.  

Kevés hallgató tesz nyelvvizsgát

Az egyetemen jelenleg 3869-en tanulnak, közülül 3446 az aktív hallgató. A záróvizsgákra 397-en jelentkeztek.

309-en tettek sikeres záróvizsgát, ám sokan azért nem vehették át diplomájukat, mert nem rendelkeztek nyelvvizsgával.

A diplomaosztón hatan vehettek át kitüntetéses oklevelet. A félévben mesterképzésben 21-en szereztek diplomát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!