Megválik a Weöres Sándor Színháztól Dömötör Tamás főrendező

Megválik a Weöres Sándor Színháztól Dömötör Tamás rendező. Jordán Tamás igazgató sajnálja, de megérti a döntést.

Ölbei Lívia

Dömötör Tamás sok évig igazi "bozótharcosként" csinált színházat Szombathelyen: a Kamara Savaria számos előadása fűződik a nevéhez.

A POSZT-on is sikeres Czukor Show például a Kamara Savaria produkciójaként került át a frissen megalapított Weöres Sándor Színházba, amelynek ezidáig Dömötör Tamás volt a főrendezője.

Most úgy döntött, föláll.

Azt mondja, az elmúlt másfél-két évben végképp bebizonyosodott számára, hogy a mai magyar kőszínházi struktúra elavult keretek között működik, természeténél fogva nem ad lehetőséget a hosszú távú gondolkodásra, az elmélyült műhelymunkára:

"Örülök, hogy van állandó színháza Szombathelynek, de úgy gondolom, hogy az a rendszer, amelynek része,  nem viszi előre a színház ügyét. Én ezt szórakoztatásnak hívom, nem színháznak. Azt sem állítom, hogy nálam van az igazság. Csak annyit állítok - most, miután belülről is láttam -, hogy az én igazságom máshol van."

Jordán Tamás igazgató sajnálja, de megérti Dömötör Tamás döntését:

"Dömét generációja egyik legtehetségesebb rendezőjének tartom, nagyrabecsülöm mindazt, amit létrehozott. A Kamara Savaria egy csoda volt, maga a szabadság szigete. Az üzemszerű színházi működés - amelyet Döme korábban egyáltalán nem ismert - egészen más: rengeteg kompromisszummal jár. Sajnálom, de megértem a döntését. Sőt, irigylem is érte: én is voltam annyi idős, mint ő. Bár a keresés talán sose ér véget: a Weöres Sándor Színház is akkor válhat olyanná, amilyennek elképzeltük, ha elfoglalhatjuk az átalakított Akacs Mihály utcai épületet."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!