Nem jár a 47,5 millió elmaradt haszon a Strabagnak

Nem jogerőse ítéletében elutasította a megyei bíróság az Arena Savaria generálkivitelezésével megbízott cég, a Strabag - amely a Szova Zrt.-t perelte - kártérítés iránti keresetét.

Simon Erzsébet

Részítéletet már hozott a Vas Megyei Bíróság a Strabag kontra Szova perben még tavaly. Akkor arra kötelezte az utóbbit, hogy fizessen az Arena Savariát építő cégnek mintegy nettó hetvennyolc millió forintot. A multifunkcionális sportcsarnok kivitelezésével megbízott cég ugyanis vállalkozói díj és kártérítés megfizetése iránt indított pert a munkálatokat megrendelő Szova Zrt. ellen. A Strabag és a Szova közbeszerzési eljárást követően 2004. júliusában kötött vállalkozási szerződést. Ez azt is tartalmazta, hogy pótmunka esetén a kivitelező külön díjazásra tarthat igényt. A felek abban is megállapodtak, hogy késedelmes teljesítéskor kötbért fizet a kivitelező a megrendelőnek.

A sportcsarnok építésének folyamatosságát több akadály is hátráltatta, így a Szova 2005. augusztusában mintegy 260 millió kötbért kívánt felszámítani. És bár a Strabag ezt nem fogadta el, a Szova levonta az összeget a kivitelező esedékes számlájából. A felek elszámolási vitába keveredtek, aminek a vége az lett, hogy bíróságra került az ügy. A megyei bíróság a részítéletében a 78 millió és a 260 millió forint közti különbözet tárgyában előterjesztett keresetet elutasította. Ezen kívül kellett a továbbiakban a megyei bíróságnak rendelkeznie a Strabag által megjelölt mintegy 47 és félmillió forintról, amit a cég elmaradt haszonként nevezett meg.

Ez ügyben hirdetett - nem jogerős - ítéletet dr. Hoós Tibor bíró: a keresetet elutasította. A Strabag számszaki levezetés eredményeként jelölte meg a 47,5 millió forint kárigényét, azt állítva, hogy a Szova nem fizette meg határidőre a vállalkozói díjat. A Vas Megyei Bíróság igazságügyi pénzpiaci szakértőt rendelt ki, s az ő véleményét elfogadta az ítélkezés alapjául. A szakvélemény szerint a kivitelező cég számításának alapvető hiányossága, hogy az általa alapul vett számértékhez semmilyen magyarázatot nem fűz. S bár a kárszámítás módszertani szempontból megfelelő, a mértéke eltúlzott.
 
A bíróság azt is megállapította, hogy a részítéletben megállapított késedelmi kamat meghaladja a Strabag által megjelölt kárt, mintegy azt kompenzálja, vagyis a Strabag 47,5 millió forint kárigényének nincs gazdasági és jogalapja. Ezért utasította el az erre irányuló keresetet.

A Vas Megyei Bíróság ítélete ellen15 napon belül a Győri Itélőtáblához lehet fellebbezést benyújtani.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!