Népmesepark épül az Őrségben - Árgyélus királyfitól Jancsi és Juliskáig

Több mint 222 millió forint pályázati pénz felhasználásával népmeseparkot épít fel az őrségi településen, Szalafőn a Népi Mesterségek Műhelye Egyesület. Jövő májusra készül el a projekt.

Varga Nóra

Bő egy év múlva igazi mesevilágba csöppenhetnek azok a turisták, akik Szalafőre látogatnak, ugyanis hamarosan elkezdődik a népmesepark megépítése. A Népi Mesterségek Műhelye Egyesület tagjai olyan világot terveznek, ahol tüdérekkel, a legkisebb királyfival, a huncut szegény emberrel, sárkányokkal, banyákkal találkozhatnak a gyerekek. A  népmesék különös a varázsát szeretnék  megidézni az egyesületi tagok. Egy olyan világot álmodtak meg, ahol megelevenedik a népi történetekből jól ismert  szeretet, harag, öröm és szomorúság, ahol megmutatkozik a jó és a rossz összecsapása, s az is, hogyan kell embernek maradni a mai világban. 

Erdélyiné Horváth Teréziától, a Népi Mesterségek Műhelye Egyesület vezetőjétől megtudtuk, hogy a Szalafőre tervezett regionális népmeseműhely a turista családok minden tagjának kínál majd kikapcsolódási lehetőséget. Hozzátette, a mesepark gondolata már több évvel ezelőtt megfogalmazódott. Viszont az egyesület őriszentpéteri épülete nem alkalmas a park felépítéséhez és a népmeseműhelybe tervezett  programok megvalósításához. Az utóbbi időben több őrségi településen is jártak az egyesületi tagok, s megfelelő helyszínt kerestek a meseparknak. Végül Szalafőn találták meg azt a műemlék portát, ahol felépítik az Égigérő paszuly nevet viselő népmeseműhelyt. 

- A Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program pályázatán több mint 222 millió forint támogatást nyertünk az álmunk megvalósításához. A projekt 85 százalékos támogatottságú, mintegy 260 millió forintból valósul meg a park - folytatta Erdélyiné Horváth Terézia.

- Csaknem tízezer négyzetméteres területen épül fel a mesevilág. A parkba hét épületet tervezünk, többek között  Egyszer volt, hol nem volt házat, Árgyélus királyfi és Tündér Ilona birodalmat, Dínom-dánom házat, Jancsi és Juliska mézeskalácsházat alakítunk ki. A tókák is a népmesék világából kapnak nevet: Béka király tó, Három kívánság tó várja a gyerekeket. A hinta-palinta játszótér kellemes kikapcsolódást nyújt a legkisebbeknek, a teret népi fajátékokkal szereljük fel emelte ki az egyesületi elnök. A meseelemekből felépülő labirintus, a népmese és érzékszervi túrák, a mesekalandok, a film- és díszletkészítés, a drámajátékok, a filmvetítések, a kézműves programok mind-mind érdekes szabadidős tevékenységet kínálnak. A fogadóépületben meseszínpadot állítunk fel, ahol nemcsak a felnőttek, hanem a kicsik is izgalmas történetekkel szórakoztathatják a hallgatóságot. A mesekuckóban régi korok játékaival játszhatnak a csöppségek, a falakra pedig népmesehősöket festünk. A park teljesen akadálymentes lesz, brei írás és indukciós hurok segíti a tájékozódást.

Erdélyiné Horváth Terézia kiemelte, hogy 2011. május végéig kell befejezniük a projektet, a tervek szerint a park kilenc főnek ad munkát.
 
- Örülök, hogy a mi kis településünkön  a régióban egyedülálló és különleges park épülhet fel - tudtuk meg Lugosi Arnoldtól, Szalafő polgármesterétől. - Minden olyan turisztikai attrakcióra szükség van az Őrségben, amely programokat kínál a kirándulóknak. Úgy gondolom, hogy a mesepark mindenképpen növelni fogja a térség turisztikai vonzerejét.

A turista családok minden tagjának kínál programot a regionális népmeseműhely

A Népi Mesterségek Műhelye Egyesületet 1992-ben alapították Őriszentpéteren. Pályázatok segítségével számos programot szerveznek kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Legfontosabb céljuknak tekintik az egyesületi tagok a hagyományos magyar népi kézművesség értékeinek a megőrzését, továbbadását és oktatását.

Az egyesületi tagok elsődleges feladatuknak tekintik a népművészeti hagyományápolást, a népi kismesterségek felkutatását, a népművészet iránt érdeklődők részére programok szervezését, a régmúlt, a feledésbe merülő mesterségek újratanítását, valamint kiállítások rendezését, illetve az összegyűjtött népi anyagok archiválását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!