Őssejtkezelésre készül a tizenöt éves Horváth Eszter

Második őssejtbeültetés előtt áll a tizenöt éves nagygeresdi Horváth Eszter. Számos terápiás fejlesztésben is részesül(t), s önmagához képest folyamatosan javul az állapota.

Szenkovits Péter

Tavaly áprilisban számolt be lapunk arról, hogy a nagygeresdi Horváth Eszter őssejtbeültetésen esett át Németországban.

Eszternél nyolc hónaposan jelentkeztek epilepsziás tünetek. Próbált megfordulni, de a mozdulat csak félig-meddig sikerült. Budapesten kiderült, hogy nincs epilepsziája. Dévény-tornára vitték, Varga-féle talpmasszázst kapott, logopédushoz szállították, hallásterápiára, kínai akupresszúrás kezelésre, úszásra, lovas terápiára.

Szülei fáradhatatlanok voltak s ma is azok. Nagyon sokan önzetlenül segítenek a családnak, amit ezúton is mindenkinek hálásan köszönnek. Összességében mindig volt egy kis javulás, jóllehet Eszter ma is teljes gondozásra, ápolásra szorul.  

Naponta viszik a szombathelyi Aranyhíd Oktatási-Nevelési Integrációs Központba. A tavaly tavaszi őssejtbeültetés óta folyamatosan javult a mozgáskoordinációja, immár biztosabban megül, értelme is érzékelhető fejlődésnek indult. Megérti a rövid meséket. Sokat beszél a maga nyelvén. Nagyon próbálkozik, nagyon akar.

Májusban lenne mód Düsseldorfban egy újabb őssejtbeültetésre, amelytől újabb javulást várnak, ám ez a beavatkozás nem kis összegbe, 2 millió 700 ezer forintba kerül. Eddig valamivel több mint egymillió gyűlt össze.

A Vöröskereszt megyei szervezete a Vas megyei gyermekek külföldi gyógykezelését szolgáló számlát nyitott:11747006-20101378, ezen belül is Horváth Eszter gyógykezelésére. Várják az együttérző segítőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!