ScienNet-ügy: már sikkasztás miatt is nyomoznak

Már nemcsak adócsalás, hanem sikkasztás miatt is eljárás folyik a ScienNet nevű, Washingtonban bejegyzett cég magyarországi tevékenysége miatt.

MTI

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) 2009. november 20-án rendelt el nyomozást a ScienNet törzsvásárlói rendszerrel kapcsolatosan. Az egész ország területére kiterjedt, szervezett akciót követően a nyomozó hatóság gyanúsítottként hallgatta ki a társaság képviselőjét, különösen nagy mértékű adóhiányt okozó adócsalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, majd a bíróság november 27-én előzetes letartóztatásba helyezte.
   
Leinemann Zsolt, az előzetes letartóztatásban lévő társasági képviselő Debrecen 2. számú választási körzetében indult független jelöltként az áprilisi parlamenti választáson.
   
Futó Barnabás, a gyanúsított védőügyvédje múlt szombaton az MTI-nek azt mondta: a nyilvántartásba vétellel a jelölt mentelmi joga megnyílt, így föl kell függeszteni a büntetőeljárást ellene, és ki kell őt engedni az előzetesből.
   
Az ügy előzménye, hogy a vállalkozás Magyarországon egy speciális törzsvásárlói rendszert működtetett úgy, hogy adóbevallási és adófizetési kötelezettségének sehol, így Magyarországon sem tett eleget. A vállalkozás bevételei kizárólag a magyar termékpartnerektől és a belépő tagoktól származtak.
   
Sipos Jenő, a VPOP szóvivője az MTI-nek küldött keddi közleményében felidézte: a nagy mennyiségű adatok feldolgozása során megállapították, hogy a vizsgált időszakban a ScienNet LLC Magyarországon vezetett bankszámláiról összesen 3,6 milliárd forintot utaltak át a törzsvásárló magánszemélyeknek úgy, hogy ebből az összegből az első 112 embernek hárommillió forint feletti összegeket utaltak át közel 2,1 milliárd forintot.
   
A nyomozás adatai szerint az első 112 magánszemély közül az egy személy részére kifizetett legnagyobb összeg több részletben 227 millió forint, míg a legkisebb összeg 3 millió forint volt 2008-2009-ben.
   
Az összegek átutalására úgy került sor, hogy ezen időszakban a tényleges vásárlásokból, illetve szolgáltatásokból az ScienNet részére a termékpartnerektől származó jutalék összege nem érte el 300 millió forintot, és a kiutalások fedezetét döntően a belépők által fizetett foglalók fedezték.
   
Sipos Jenő tájékoztatása szerint mindezek alapján a Fővárosi Főügyészség 2010 februárjában a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnokságát kijelölte a hatáskörén kívül eső sikkasztás bűntett nyomozására is.
   
A szóvivő közlése szerint gyanú merült fel arra is, hogy a ScienNet LLC által ezen időszak alatt az úgynevezett franchise-díjak okán a törzsvásárlói rendszer hátterében álló offshore cégek részére kifizetett közel 266 millió forint kiutalása mögött nem állt valódi franchise rendszer.
   
A feltárt adatok alapján a nyomozó hatóság már nemcsak adócsalás, hanem sikkasztás miatt is nyomoz, és megkezdte a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyek beazonosítását büntetőjogi felelősségre vonásuk érdekében.
    
Korábban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is vizsgálta a vállalkozást, de mivel sem a klub, sem az azt működtető gazdasági társaságok tevékenységei nem tartoznak a PSZÁF felügyelete alá, a felügyelet a vizsgálatban feltárt kockázatok nyomán más hatóságok eljárását kezdeményezte.
   
A ScienNet rendszer lényege az volt, hogy aki törzsvásárlóvá válik, vagyis regisztrál a ScienNet weboldalán, az kedvezményes áron vásárolhat a ScienNet termékpartnereinél. A törzsvásárlói közösséget működtető on-line rendszer három évvel ezelőtt indult el Magyarországon, amelyhez azóta 440 ezer vásárló és több mint 11 ezer cég csatlakozott.
   
A nyomozás adatai szerint a bonyolult, sokak számára nehezen átlátható speciális törzsvásárlói közvetítéssel foglalkozó vállalkozás tevékenységét kizárólag Magyarországon fejtette ki, egy erre a célra Magyarországon bejegyzett, azonos tulajdonosi körrel rendelkező vállalkozást felhasználva. Az LLC adófizetési kötelezettségének a bejegyzés szerinti országban sem tett eleget, adószámmal nem rendelkezik. Az előzetes adószakértői vélemény adatai alapján a cégnek 2008-ban több adónemben összesen közel 960 millió forint adót kellett volna bevallania és megfizetnie a magyar költségvetésnek.
   
Tavaly november 25-én, az LLC ügyvezetőjének elfogásával egy időben az ország egész területére kiterjedő akciót hajtottak végre a vámosok. Mintegy 200 vámnyomozó és a Merkur bevetési egység közreműködésével több mint 40 helyszínre szállt ki. A Magyarországon található szervert és a cég valamennyi számláját lefoglalták, összesen 1,6 milliárd forintot.
   
Fröhlich Zsolt, a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnokságának parancsnokhelyettese tavaly november végi sajttájékoztatóján a cégtől lefoglalt 1,6 milliárd forintra utalva azt mondta: ha nem merül fel piramisjáték szervezése, sikkasztás vagy csalás bűncselekménye ezzel a pénzzel összefüggésben, akkor az a cégnek visszajár. Viszont ha megállapítják a bűncselekményeket, akkor a "megtévesztett" embereknek kártérítést kell fizetni.
   
A törzsvásárlói közösség és a vámosok által adócsalás miatt indított eljárás gyanúsítottjának védői szerint nem történt bűncselekmény, és mint azt január elejei sajtótájékoztatójukon bizonygatták, az ügy rövid időn belül tisztázódhat és a hálózat újra működhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!