Víz világnapja -a Földön egymilliárd embernek nincs ivóvize

A hétfői világnapon a víz fontosságára szerették volna felhívni a figyelmet. A nap mottója, a Tiszta vizet az egészséges világért! is erre utalt. Ma természetesnek vesszük, hogy karnyújtásnyira van, s bele sem gondolunk abba, mennyi munkába kerül a víz eljuttatása a háztartásokba.

Bajdó Bettina

1999-ben az ENSZ 47. közgyűlése március 22-ét a víz világnapjává nyilvánította. Azóta minden évben ezen a napon ünneplik világszerte természeti kincsünket. Ez alkalomból szervezett programokat a Vasivíz Zrt. is, céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet a víz és a vízművek szerepére, s rávezessék arra az embereket, hogy becsüljék és óvják a csekély vízkészletünket.

A Földön elegendő az édesvíz-mennyiség mind az emberiség mind az állatvilág számára, ám gondot okoz az eloszlása. A problémákat a globális klímaváltozás csak fokozza, így belátható időn belül társadalmi és politikai konfliktusok forrása is lehet az ivóvíz. A tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek addig nem becsülik meg a vizet, amíg természetes, hogy elég megnyitni a csapot, s folyik. Csak akkor tűnik fel hogy mennyit ér, amikor hiába tekerik a gombot.

A víz világnapján nyílt nap volt az északi vízműben, ahol a Vízműtörténeti kiállítás várta az érdeklődőket. A tárlaton megismerkedhettek a látogatók a szombathelyi vízmű történetével, a római kori Savaria víz- és csatornahálózatával, s a mai modern műszerekkel is. 

Ezen a napon arra koncentrálunk, hogy felhívjuk a figyelmet az egyik őselemünk fontosságára mondja Wagner József, a zrt. vezérigazgatója. Kevesen tudják, hogy ma a világon több mint egymilliárd embernek nincsen ivóvize. Mi a megyében szerencsés helyzetben vagyunk, mivel nagyon jó minőségű víz folyik a csapból.

Nem kell üzletbe mennünk palackozott vízért, hanem elég megnyitni otthon a csapot, s máris ihatjuk az egészséges ivóvizet. 1992-től a megye minden településén van vezetékes ivóvíz. Részvénytársaságunk a megyében 201 településen 228 ezer fogyasztónak szolgáltat   egészséges   ivóvizet. A legnagyobb körzetünk a szombathelyi, 35 település tartozik hozzá, a legkisebb pedig a kétvölgyi, itt körülbelül csak mintegy száz ember ellátásáról gondoskodunk.

Az igazgató hozzáteszi: az, hogy ennyire jó minőségű a víz a megyében, annak köszönhető, hogy a földfelszín alatti nyerőhelyekből, átlagosan 50300 méter mély kutakból termelik ki.  A kutakból a víz szivattyúk segítségével vízkezelő műveken, víztároló medencékben, víztornyokon át a csőhálózaton jut el az otthonokba, üzemekbe, intézményekbe. 

A kutak vizének több mint a felét kezeljük  folytatja a vezérigazgató , vas- és mangántalanítjuk. Hamarosan még tovább szigorodnak az előírások, s ezért további beruházásokra is szükség lesz. Az unió előírásai szerint ugyanis csökkenteni kell a víz arzén- és ammóniatartalmát. A változás harminc települést érint, ebből 18 településen az arzént,  tizenkettőn  pedig az ammóniát kell korlátozni. 

Wagner József elmondja, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent az ivóvíz-fogyasztás. Ennek több oka is lehet: például emelkedett a fogyasztói ár, s a nehéz gazdasági helyzetben az emberek kénytelenek valamin spórolni. Ma egyébként egy családnak havonta négy-ötezer forint a vízszámlája, ez a vezető szerint jóval kevesebb, mint a többi közüzemi számla. 

Az utóbbi  években korszerűsítettük a hálózatot   emeli ki a vezető , mivel, bár kevesebb a fogyasztás, a rendszert ugyanúgy üzemeltetnünk kell.  Emellett a szennyvíztisztítást is korszerűsítettük, s az eljárás során keletkezett iszapból gázt nyerünk ki, amelyből villamos és hőenergiát termelünk. Ezzel is csökkentjük a költségeinket.

Megtudtuk, hogy megyénkben nagyon jó minőségű a víz, bár bizonyos fokig keményebb, mint az Alföldön. Ez utóbbi tulajdonsága a fogyasztókra nézve ártalmatlan, ám a bojlereknél problémát okozhat a vízkő kicsapódása. Az ivóvíznek szigorú előírásoknak kell megfelelnie: szín, szag, íz, hőmérséklet, továbbá kémiai és más összetevők tekintetében. A csapból folyó ivóvíz nem tartalmazhat egészségre káros anyagokat, ugyanakkor tartalmaznia kell az emberi szervezetnek alapvetően szükséges ásványi anyagokat, nyomelemeket. 

A vasi víznek nagyon jó az íze, fogyasztásra kitűnően alkalmas  fűzi hozzá Wagner József. Kevesen tudják, de az ivóvíz az első számú élelmiszerünk. Nem kell állandóan fertőtlenítenünk, s csak alkalmanként klórozzuk.

Országosan egyébként benne vagyunk a három legjobb minősítést érdemlő víz között. Újra és újra felteszik nekem a kérdést, hogy csapvizet vagy ásványvizet fogyasszunk-e. Én azt mondom, hogy mindenképpen azt, ami otthonunkban elérhető. Nekünk nem jelent konkurenciát az ásványvíz, hiszen egy ember napi vízfogyasztása átlagosan 100 liter, ebből pedig egy liter vizet iszik meg. Nekünk nem veszteség, ha valaki palackozott vizet vásárol.

Viszont azt érdemes tudni, hogy a csapvízben is megvannak azok az ásványi anyagok,  amelyekre a szervezetünknek szüksége van. Aki sokat utazik, az tudja, hogy mekkora kincsünk, hogy iható a vizünk. Sok üdülőhelyen ugyanis nem lehet inni a csapból. Csak ilyenkor jövünk rá arra, hogy mit is jelent pontosan az otthoni víz, s ilyenkor kezdjük el értékelni. Amikor azonban hazatérünk, ismét természetessé válik, hogy víz folyik a csapból, és ismét elfelejtjük óvni a legnagyobb kincsünket.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete csap- és ásványvíz tesztjében nemrég megvizsgálta, vajon mennyire megalapozottak a csapvízzel szembeni félelmek, s hogy valóban indokolt-e ásványvízre cserélni a vezetékes vizet. A tesztelésbe vont 11 ásványvíznél, valamint öt településről vett csapvíznél a mikrobiológiai és vízkémiai jellemzőket vizsgálták, ezenkívül gyógyszermaradványokat is kerestek a csapvízben.

A vizsgálat során az ásványvizeknél nagyobb arányban találtak magas bakteriológiai szennyezettséget, mint a csapvizeknél. A vezetékes víznél nem voltak vízminőségi gondok, és a sokat emlegetett gyógyszermaradványokkal kapcsolatban sem találtak a szakemberek terhelő adatokat. Az egyesület szerint olcsóbb és egészségesebb, ha csapvizet iszunk, mintha bedőlnénk az ásványvíz-vásárlási láznak. Tekintettel  arra,  hogy  az  egy  főre jutó ásványvíz-fogyasztás évenként 100 liter, ha nem isszuk,  4000-13 000 forintot spórolhatunk. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!