Calabriai telkét adná a vasiaknak Rocco Turi

Tavaly jelentette be a dél-olasz Calabria tartomány Amendolara városában Rocco Turi szociológus, hogy szülői örökségét, egy értékes telket magyar művészeti célokra adná.

Kozma Gábor

A megyében és különösen Szombathelyen sokak által ismert, a képtárban több önálló kiállítást is jegyző szociológus, képzőművész és médiaszakember tavaly bejelentette: Calabria tartomány Amendolara városában, ahol született, egy értékes ingatlant adományozna vasi kulturális célokra.

Megfogalmazása szerint többféle konstrukció is elfogadható számára, akár a tulajdonjog átadása is szóba jöhet. Cserébe a Jón-tenger partján, olívaligetben álló ház felújítását, lakhatóvá tételét várná el. Ebben az esetben magyarok dolgozhatnának, alkotásaikat pedig a telken kialakított művészparkban állítanánk ki, fogalmazott a bejelentéskor Rocco Turi.

Az elmúlt hetekben ismét  megyénkbe látogatott, újabb kiállítást nyitott a képtárban. Már ekkor megismételte ajánlatát, amelynek nyomán találkozott Majthényi Lászlóval, a megyei közgyűlés kulturális ügyekért felelős alelnökével.
 
- Nagylelkű a felajánlás, és mi ezt értékeljük is. Meghallgattuk Turi urat,  aki láthatóan komolyan gondolja az ingatlan vasi vagy inkább magyar célú hasznosítását. A mai helyzetben nem könnyű megtalálni a megoldást. Úgy, hogy a kedvezményezett és az ajándékozó is jól járjon. A megyeházán találkoztam Turri úrral, részletesen megbeszéltük a lehetőségeket, erről  feljegyzés készült. Egyelőre minden elkötelezettség nélkül vizsgáljuk a legkedvezőbb konstrukciót - mondta el az alelnök.

Aki szerint, tekintve a megye kiterjedt nemzetközi kapcsolatait, szó lehet a határon innen és túli művészek bevonására is.

Hasonló lehetőségeket lát Kamper László, a Magyar Alkotóművészek Szövetségének vasi elnöke, aki szintén üdvözölte a felajánlást. 

 

Címkék#Rocco Turi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!