Egyedülálló microkoptert épített a vasi operatőr

Videokamera és fényképezőgép reptetésére alkalmas szerkezetet épített barátaival Wolf Ferenc, aki ezentúl olyan bel- és kültéri felvételeket is készíthet, amelyekre eddig nem nagyon volt egyszerű módszer.

Garai Antal 'Atom'

 

Wolf Ferenc (Wolfi), a TV2 operatőre másfél éves projektjének végéhez ért, megannyi utánajárás, műszaki egyeztetés és munkaóra után elkészítette két ismerősével a saját mikro-kopterét, azaz a légi felvételek készítésére alkalmas repülő szerkezetét, az Air Focus-t.

 - Annak idején az amstetteni rém háza körül gyűltek a különféle tévéstábok, mi is ott voltunk a helyszínen és akkor láttam először egy olyan szerkezetet, amivel az egyik angol hírtelevízió munkatársai körberepülték a házat, légi felvételeket készítettek (később ez a képsor bejárta a világot). Miután leszállt, megnéztem, közelebbről is a szerkezetet, s elhatároztam, hogy szeretnék egy ilyet magamnak, ugyanis olykor-olykor hasznát tudnám venni, például tavaly nyáron is jól jött volna az árvíz idején - mesélte Wolfi.

- Hazaérve szembesültem a ténnyel, hogy a kisgépek ára a plafont veri, mert német gyártmányút lehet venni tízezer euróért vagy kanadait három és fél millió forintért. Ezen árakat látva úgy gondoltam, hogy inkább építek magamnak egyet s beleástam magam a téma szakirodalmába - emlékezett vissza Wolfi, aki elhatározása után fél évet töltött utánajárással, majd ahogy pénztárcája engedte, nekiállt megvenni a géphez való alkatrészeket.

Összesen másfél millió forintba került idáig a szerkezet, a legtöbb időbe az telt, hogy kiderítsük mi kompatibilis mivel, hiszen az alkatrészek zöme más-más gyártótól származik. Végtére is mondhatom, hogy teljesen kész van és már túl van az első komolyabb felvételén is. A Jáki templomba kaptunk engedélyt egy kétnapos forgatásra, ami alatt vegyesen használtuk a kisgépet és egy kameradarut is. A felvételeket Kaczmarski Ágnes vágta össze, három nap alatt, mindehhez a Jáki templom kórusa által énekelt Ave Mariát választottuk zenei aláfestésnek _ mondta el Wolfi, aki ezzel a géppel beltérben is tud felvételeket készíteni, olyan kameraállásból, ahonnan egyéb módon nem lehetne, csak sokkal körülményesebb módon, például állványozással.

- Egy település fölött minimum 300 méteres magasságot kell tartani egy repülőnek. Fotózáshoz ez sokszor túl nagy távolság, elég lenne kisebb magasság is. A gép távirányítása 300 méterig jó, afelett már a GPS automatikára kell hagyatkozni, melynek vezérlésével a gép a betáplált koordinátákhoz repül, elkészíti a felvételeket, majd visszatér.

- Akkumulátora átlagosan húsz percig tartja működésben a négy cseh gyártmányú rotort, ami emeli az 1-1,2 kilógrammos tömegű gépet  osztotta meg velünk Wolfi, aki nem csak egy digitális fényképezőgépet, hanem egy nagyfelbontású videokamerát is tud rögzíteni a szerkezeten. E kamera képét egy digitális szemüvegen keresztül láthatja az irányító a földről.

- Az összeszerelés nem volt egyszerű, Bedi Tamás technikus ismerősöm segítségét kértem, majd Gerecs Tibor mérnök is segített a speciális szerelésben. Azért az ember nem mer csak úgy nekiállni 400 eurós paneleket forrasztgatni - fűzte hozzá Wolfi.  Modellrepülőzésben jártas emberekkel gyakorlunk egyelőre, ahhoz drága a gép, hogy földhöz vágjuk figyelmetlenségből. A négy motor giroszkópos vezérléssel tartja az adott koordinátán  magát, ha a négyből egy motor leáll, még biztonságosan le lehet vele szállni. A gép egyébként 25 kmh-s szélig stabilan képes (élesen) fotózni - tette hozzá.

Kis híján hallása bánta a kísérletet
Wolfi gyerekkorában számos modellautót épített, de azok zömének meghajtása kémiai reakciókon alapult s nem elektromos vezérlésen. A szülők mindig fél szemüket rajta tartották a tolóerővel kicsiben kísérletező fiún, hiszen volt hogy a házilag barkácsolt diavetítőgép gyertyalángja gyújtotta fel a konyhaasztalt, de előfordult az is, hogy a gyermek egy kisebb robbanás után, három napig nem halott egyik fülére. Ha kísérletezni már nem is, de ötletelni még mindig szokott Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!