Ezekkel kezd az új Fidesz-kormány: kisebb parlament, kisebb önkormányzatok (frissítve)

A kisebb parlamentről és a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló előterjesztéseket nevezte meg kedden Navracsics Tibor példaként azokra a kezdeményezésekre, amelyeket az elsők között terjeszt majd az Országgyűlés elé a Fidesz.

MTI

A Fidesz frakcióvezetője erről kedden Budapesten, újságírói kérdésre válaszolva beszélt a pártja elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatón.
   
A politikus az MTI azzal kapcsolatos felvetésére, hogy a Napi Gazdaság keddi cikke szerint a Fidesz még idén kivezetheti a szuperbruttót, az ekhót és az evát, illetve, hogy a párt milyen konkrét lépésekkel szorítaná vissza a korrupciót és a bürokráciát, úgy reagált: az elnökségi ülésen alapvetően azzal foglalkoztak, hogy a második fordulóban minél nagyobb felhatalmazásra tegyenek szert, "következésképpen nem beszéltünk kormányzati feladatokról".
   
Azokról majd akkor beszélnek részletesen, ha megvan a választók felhatalmazása. "Konkrét kormányzati lépésekről vagy elképzelésekről most nem tudok beszámolni" - közölte.

Egy másik kérdésre a bürokráciával kapcsolatban annyit mondott: tervezik az eljárások egyszerűsítését, hiszen nem csak a személyzeti kérdések tartoznak a bürokrácia kategóriájába. Abban bíznak, hogy például a közigazgatási eljárási törvény módosításával tudnak egyszerűsíteni az ügyintézésen, és ezzel is a takarékosság irányába tudnak elmozdulni.
   
Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy a Fidesz nem tartaná meg a mentelmi jogot közvádas ügyek esetén, Navracsics Tibor kijelentette, azt szeretnék megszüntetni, hogy a mentelmi joggal vissza lehessen élni.
   
Az MTI azon felvetésére, hogy az elnökségi ülésen szóba került-e a második fordulóig hátralévő két hét menetrendje, úgy válaszolt: beszéltek a kampány jellegéről, de alapvetően a helyzetet értékelték, és arról nem tárgyaltak, hogy például ki hova megy április 25-éig.
   
A politikus szólt arról is, hogy személyes véleménye szerint minél hamarabb meg kellene alakulnia az új parlamentnek.
   
Az "igazolásos szavazók" ügyével kapcsolatban Navracsics Tibor közölte: abban bízik, hogy a második fordulóban talán rövidebb sorok lesznek. Hangsúlyozta azonban: meg kell vizsgálni, hogy mindenki megfelelően járt-e el, és nem történt-e mulasztás az ügyben.

OLDALTÖRÉS: Az első várható Fidesz-intézkedések - HÁTTÉR

A parlamenti és az önkormányzati képviselők létszámának csökkentéséről, adóátalakításról, a bürokrácia, valamint a korrupció visszaszorításáról és a közbiztonság javításáról szólnak majd várhatóan a Fidesz első törvényjavaslatai, amelyeket beterjeszt az Országgyűlésnek.

A parlamenti és az önkormányzati képviselők létszámának csökkentéséről, adóátalakításról, a bürokrácia, valamint a korrupció visszaszorításáról és a közbiztonság javításáról szólnak majd várhatóan a Fidesz első törvényjavaslatai, amelyeket beterjeszt az Országgyűlésnek.

A parlamenti és az önkormányzati képviselők létszámának csökkentéséről, adóátalakításról, a bürokrácia, valamint a korrupció visszaszorításáról és a közbiztonság javításáról szólnak majd várhatóan a Fidesz első törvényjavaslatai, amelyeket beterjeszt az Országgyűlésnek.

Szijjártó Péter szóvivő a Magyar Televízió Az este című műsorában hétfőn azt mondta: ez az az öt terület, amely fontos eleme lehet az új iránynak.
   
A legelső jogszabályok között kell lennie a Fidesz-kormány új minisztériumi struktúráját rögzítő törvénynek is, az ugyanis jelentősen el fog térni a mostani kabinetszerkezettől. Az új struktúra várhatóan nyolc-kilenc tárcából áll majd.
   
Ahhoz, hogy az új kormányszerkezetről a lehető leggyorsabban döntsön a Ház - adott esetben akár egy ülésnap alatt -, négyötödös támogatottságra, így az ellenzék egy részének igen szavazatára is szüksége lesz a Fidesznek, még akkor is, ha kétharmados többséget szerez a második fordulóban.
   
Egyébként csak az alkotmány módosításához és bizonyos személyi döntésekhez van szükség az összes, vagyis 386 képviselő kétharmadának, 258 politikusnak az igen szavazatára. A többi, minősített többséget igénylő jogszabályhoz elegendő a jelenlévő képviselők kétharmadának igen szavazata. Ilyenek például a választójogi törvények, az önkormányzati, a nemzetbiztonsági jogszabály, valamint a bírák jogállásáról, az országgyűlési képviselők javadalmazásáról, a párt- és kampányfinanszírozásról szóló törvények és a médiatörvény is.
   
A Fidesz vezető politikusai a parlamenti és az önkormányzati képviselők létszámának csökkentéséről nyilatkoznak a legegyértelműebben. Orbán Viktor elképzelései szerint már az ősszel esedékes önkormányzati választáson - amely időpontjának eltolását határozottan cáfolták - kisebb létszámú testületek tagjaira szavazhatnának az emberek. A kisebb parlament leghamarabb a 2014-ben esedékes következő országgyűlési választások után alakulhat meg, akkor is, ha most nyáron elfogadják az erre vonatkozó törvényt.
   
Az adórendszerről szólva több fideszes politikus az elmúlt időszakban azt mondta: kisebb, az adójogszabályokat érintő lépések lehetnek idén, rendszerű átalakítás viszont csak 2011-ben várható.
   
A bürokráciával kapcsolatban a Fidesz államreformot és az eljárási szabályok egyszerűsítését helyezte kilátásba; a korrupció visszaszorítását illetően pedig rögzítenék a szerintük indokolatlanul kifizetett végkielégítések visszagyűjtésének rendjét. Utóbbihoz is törvényt módosítanák.
   
A Fidesz azt tervezi, hogy a közbiztonság javításáért felvesz háromezer új rendőrt, és új rendőrőrsöket állít fel. Orbán Viktor szavai szerint már azt is tudják, hogy ezek hol lesznek. Ezzel kapcsolatban az egyik legkonkrétabb nyilatkozatot Lázár János, a Fidesz szakpolitikusa tette tavaly novemberben, amikor azt mondta: az új kormányzat első feladata 2010 nyarán az, hogy a hiányzó háromezer rendőrt soron kívül munkába állítsa, és a kiemelt veszélyességi övezetet jelentő településeken, így Miskolcon az állandó rendőri jelenlétet megerősítse.
    
A Fidesz - kormányon - hivatalos tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Az IMF-fel összefüggésben a Fidesz elnöke hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján annyit mondott: Magyarországnak minden megállapodásra szüksége lesz. 

Ezek is érdekelhetik