Freskók tárlata a vasvári múzeumban

A vasvári múzeum megyetörténeti kiállításának színfoltja az a kis tárlattér, amelybe belépve egy középkori falusi kápolna falai között találhatja magát a látogató. A kápolnát bemutató tér az elmúlt hónapokban különleges falfestményekkel gyarapodott.

Vojnovics Viktória

Lökkös József ikonfestő, aki egyébként a szombathelyi Járdányi Paulovits Romkert munkatársa, valódi szakrális térré varázsolta a tárlat kis kápolnáját. Mint mondja: hosszú kutatás, tanulmányozás előzte meg a munka megkezdését. A múzeum munkatársainak elképzelése ugyanis az volt, hogy az egykori Vas vármegye területén lévő templomok, kápolnák freskói köszönjenek vissza a falakról. Nem egy konkrét templombelső másolatát szerették volna elkészíteni, hanem a kiállítás egyháztörténeti egységének részeként átfogó és látványos képet adni az 1200-1400-as esztendők vasi kápolnabelsőiről, freskófestészetéről. Így a veleméri templom falképei, a jáki és a kőszegi templomok középkori freskóegyüttesei komplex egészet alkotva jelennek meg a kiállítótér falán. Az Árpád-ház öt szentje, a gyermekét karján tartó Szűzanya alakja, a szenvedéstörténet, a keresztre feszített Krisztus alakja mellett szentek életének képeit csodálhatják meg a látogatók.

Lökkös József elmondta: a több hónapja tartó munkát nehezítette, hogy az épület hétszáz éves falai mindenütt máshogy szívták magukba a festéket, megváltoztatva ezzel a színárnyalatokat, emellett a száradás is sok gondot okozott a szakembernek. A nehézségek ellenére a kiállítás e termébe lépve ma már egy valóságos kápolnában találhatja magát a látogató: az oltár, a ravatalon fekvő lovag alakja tovább erősíti a freskók keltette hatást. S bár a tárlattér folyamatosan látogatható, munkáknak még nem értek a végére a szakemberek.

- Mivel a tavaszi-nyári időszakban a szombathelyi Romkertben kell folytatnom a munkámat, így a freskók festését egy időre fel kell függesztenem - mondja Lökkös József, majd hozzáteszi: amint ideje engedi tovább folytatja a munkát, hiszen szabad falfelületek jócskán akadnak még a kápolna falán, ráadásul rá vár az a feladat is, hogy kijavítsa azokat a hibákat, amelyeket a festményeken korábban dolgozó, gyakorlatukat végző főiskolás hallgatók vétettek.
 
Dr. Zágordhidi Czigány Balázs, az intézmény igazgató elmondta, hogy a kápolna kialakításának a gondolata már 2000-ben a megyetörténeti tárlat megnyitásakor felmerült. Ám több évig csupán az eredeti freskókról készült reprocdukciókat láthatták a turisták, kirándulócsoportok a kápolna falán. Hozzátette: a freskók elkészítése dr. Kiss Gábor régész ötlete volt, aki nemcsak összegyűjtötte a Vas megyei freskókat, hanem a kompozíció összeállítása, kidolgozása is az ő munkáját dicséri. A múzeumigazgató kiemelte: a tárlattér nagy előnye, hogy a látogatók a falfestmények segítségével átélhetik, megtapasztalhatják egy középkori Vas megyei kápolna egykori hangulatát.

A Vasvári Helytörténeti Múzeumban a megyetörténeti kiállítás mellett a látogatók a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény tárlatát valamint a Török Richárd emlékkiállítást is megtekinthetik.

A szakemberek az állandó tárlatok mellett múzeumpedagógiai programokkal is várják a diákcsoportokat.

A múzeum bővítése, fejlesztése folyamatos. Az intézmény a közelmúltban egy komplex előadó-, foglalkoztató- és kiállítótér kialakítására nyert el támogatást egy múzeumfejlesztési pályázat sikerének köszönhetően.

A műemléki világnap alkalmából a múzeum e hétvégen nyitva tart: szombaton és vasárnap 14-től 18 óráig várja látogatóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!