Katt, és repül a birka

Sipos Gábor és Kiss Balázs Vas megyét egyedüli csapatként képviselve megnyertek egy országos weblapkészítő versenyt. Önszorgalomból, több heti munka eredményeképp.

Barták Péter

Tíz perce próbálom irányítani az űrhajót, és ahá! élményem van, amikor rájövök, hogy a spacesheep (űrbárány) szót a megfelelő helyre gépelve a spaceship (űrhajó) irányítópultján birkákká tudom alakítani a kozmosz bolygóit. Persze csak virtuális birkásításról van szó, és mindenki kipróbálhatja, aki a http://balazskiss.name/webverseny2010/ című internetes oldalon megtekinti a Mad Web őr (akinek nem esne le: medvebőr) csapat legújabb weboldalát.

Mint arról korábban beszámoltunk, Sipos Gábor a Nagy Lajos és Kiss Balázs, a Kanizsai Dorottya Gimnázium diákjai - amúgy unokatestvérek - alkotják a nyertes csapatot, és a weboldalt tekintve úgy tűnik, nem fogynak ki az ötletekből.

A site az "Élet a Földön kívül" címet viseli, és programozás, tartalom és design tekintetében is élmény az internetes látogatónak. A fiúk több mint ötven indulót utasítottak maguk mögé a Kecskeméti Főiskola Informatikai Kara által kiiírt országos megmérettetésen, és egyöntetűen állítják: arra a legbüszkébbek, hogy informatikai szakemberek, adjunktusok előtt prezentálhatták sikerrel többhetes munkájukat.
 
- OKTV-versenyen második helyezett lettem korábban, előtte pedig már nyertem egy honlapkészítő versenyt - tudjuk meg Balázstól, hogy nem előzmény nélkül való ez az eredmény.
 
- Sok időt töltöttünk együtt Gáborral, így kapott kedvet ő is ehhez a játékhoz (vagy mások számára talán munkához). Kezdetben az jelentette a legnagyobb feladatot, hogy olyan ötleteket válogassunk ki a felmerülőkből, melyeket meg is lehet valósítani. A versenykiírásban szerepeltek korlátok is: csak kliens oldali eszközöket alkalmazhattunk, és navigáció céljára nem tanácsolták a Flash alkalmazását sem. Igazi kihívás volt hát az is, hogy például a kereső funkciót vagy a miniűrhajó navigálását ne Flash, hanem Java eszközzel oldjuk meg, feltehetően ennek is volt köszönhető, hogy a bírák külön dicséretben részesítettek bennünket.
 
- A verseny helyszínén legelőször meg kellett oldanunk egy tesztet, feltehetően azért, hogy kiderüljön: senki nem mások által készített weblappal ékeskedik. Ezt követte a prezentáció, amin nagyon sok múlt szerintem - mondja Gábor. - Több hetet töltöttünk el a fejlesztéssel, az oldalon a kísérletező kedvűek sok érdekes funkciót fedezhetnek fel, ráadásul saját készítésű játékokat is felraktunk.

Ezek közül az egyik egy teszt, mellyel a csillagászat iránt érdeklődők elmélyíthetik az oldalról szerzett tudásukat, játékos formában.
 
- A majdnem kész oldalt a családjaink, barátaink tesztelték, ekkor javítottuk az esetlegesen felmerülő apróbb hibákat. Sokat fejlődtünk a készítés által - állítják egybehangzóan, ahogy azt is, hogy ez számukra nem munka volt, inkább hasznos, eredményes játék.

OLDALTÖRÉS: 2. Játékra ösztönzi a látogatót a két tizenéves weblapja

SZUBJEKTÍV - munkatársunk véleménye

SZUBJEKTÍV - munkatársunk véleménye

SZUBJEKTÍV - munkatársunk véleménye

Szemérmesen nem árul- ják el, népszerűbbek lettek-e a lányok körében a sikerrel, csak annyit je-gyeznek meg: nem ez volt az első alkalom, hogy eredményt értek el weblapkészítésben. A site bővelkedik szójátékban, rejtett poénokban és funkciókban, s az embernek az az érzése: ők a homo ludens informaticus, akik sok felnőtt programozó álmát élik. Internetezőként csak azt kívánhatjuk, játékos kedvüket tartsák meg akkor is, ha majd százával készítik a weblapokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!