Oladi Plató - Víkendezők kontra újgazdagok

Sokak szerint a város legszebb és legértékesebb része az oladi plató. Persze ezt az a több száz telektulajdonos is tudja, akik ott birtokosok. De tudják azok is, akik folyamatosan pénzt szeretnének belőle csinálni. Lehetőleg úgy, hogy minél kevesebbet, vagy éppen semmit se áldozzanak rá. A beruházás elindult, a vita tart.

Kozma Gábor

Köteteket lehetne írni az oladi plató történéseiről. A telektulajdonosok legalább két osztályt alkotnak: a kicsikét, akik ősidők óta itt termesztgetik növényeiket, vagy  kikapcsolódásra használják a területet. A nagyokét, az újgazdagokét, a spekulánsokét, akik célja a minél nagyobb haszonszerzés.

Ezen érdekek mentén is ütköznek az álláspontok, néha ugyancsak hevesen. A korábbi évek vitái után aztán végre eldőlt: a telkesek társulnak, közműépítésbe fognak. Ezáltal, úgymond, forgalomképessé teszik a területet. A tervezők külön kis városrészt álmodtak ide: játszótérrel, üzletekkel, közösségi helyekkel.

A tulajdonosok pedig választhatnak: eladják a közművesített telküket jó árért, vagy maguk is építkeznek. Az álmok itt aztán véget is érnek, egyelőre. A  közgyűlés elé nemrég beterjesztett javaslat elbukott.

- A Viziközmű Társulat  elnöke, Jelinek Endre megkeresett, hogy vegyünk részt a vonatkozó pályázaton. Mégpedig a társulat által megterveztetett, engedélyeztetett és önkormányzati tulajdonba kerülő gyűjtőút megépítését kapcsán - mondja dr. Ipkovich György polgármester. Az áprilisi, rendkívüli közgyűlésen napirendre is került a javaslat.  Ha megnyerik a pályázatot, amelyen csak az önkormányzat vehetett részt, a Bartók körút Gagarin út és Jégpince utca kereszteződésében körforgalom is épül.  

A telektulajdonosok a 2004 július 29-én tartott közgyűlésen határoztak a viziközművek létrehozásáról, a társulat által felveendő hitelből. Ám ez a közgyűlési határozat nem kapott minősített többséget. Ezért a társulat akkori vezetése   úgy kötött szerződést a kivitelezésre a nyertessel, hogy csak akkor kezdhető el a munka, ha a megrendelő viziközmű társulat közli vele: a kivitelezéshez szükséges pénzösszeg rendelkezésre áll avat a részletekbe dr. Beretzky István telektulajdonos. 

Aztán  2008 júliusában a Viziközmű Társulat és az önkormányzat szerződést írt alá. Egyetlen szerencse csak, hogy a pályázatot a közgyűlés nem támogatta, mert ez esetben a Viziközmű Társulat tagjait önmagába is 84 millió forint befizetési kötelezettség terhelte volna. Feltéve, ha nyernek a pályázaton. Mert ha nem, akkor 250 milliót kellett volna mások helyett kifizetni.

Másként látja a helyzetet a Viziközmű Társulat elnöke, Jelinek Endre és  jogi képviselője, dr. Kövesdi Zoltán. -  Többször is elhangzott a társulati közgyűlésen, hogy miért nem pályázunk. Aztán adódott a lehetőség az önkormányzaton keresztül, így beadtuk a szükséges dokumentumokat. Ha sikerül a pályázat, akkor a tagok befizetési kötelezettsége csökken. Sajnos nem így lett, az elutasító közgyűlési döntés mintegy 6-700 ezer forintot  vett ki a telektulajdonosok zsebéből. Ennek ellenére nem állunk le. Fokozatosan kiépítjük a villany, a vízközműveket. Útépítés is lesz, a pénzügyi feltételek függvényében. Most úgy tűnik, egy éven belül elkezdődhet az útépítés. Sajnos egyéni paktumok és politikai acsarkodások egyaránt hátráltatják a beruházást.  Úgy látjuk, hogy a közgyűlési elutasítás hátterében önző önérdek is állhatott, ami győzött a közérdek felett  - fejtették ki álláspontjukat a társulat vezetői. Leszögezve, hogy a közműberuházás a többség akaratából folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!