Szent György napi hagyományőrzés zenével és kézműves portékákkal

Szombaton délelőtt vette kezdetét Szombathelyen a Vasi Múzeumfaluban a Szent György napi vásár. Hétvégén több tucat kiállítóval és érdekes programokkal várják az érdeklődő közönséget.

Bajdó Bettina

A régi szokásokhoz híven idén is kisbíró dobolta ki a Szent György napi vásárt, kilenc órakor vette kezdetét a kétnapos hagyományőrzés zenével, mutatvánnyal, ínycsiklandó ételekkel és kézműves portékákkal.

A szervezőknek szerencséjük volt, ugyanis idén verőfényes napsütésben bonyolíthatták le a programokat. A vásárra látogatók szombaton nemcsak az árusok standjait tekinthették meg, hanem a Marton-szállási hagyományőrzők 9-10. századi könnyűlovas harcmodorát is megszemlélhették, s nyílt népművészeti kiállítás is. Volt még vásári komédia, bábszínház, cukrászverseny, népdal- és néptáncbemutató, s fát is ültettek dr. Gaál Károly néprajzkutató emlékére.

A forgatag hivatalos megnyitója délután kettőkor vette kezdetét, a kisbírótól megtudhattuk, hogy a vásárt két tisztességes kommunitás, a Vas vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága hívta egybe. Elsőként dr. Nagy Zoltán megyei múzeumigazgató szólt a közönséghez, aki Szent György napjához kötődő hiedelmekről is beszélt.

- Ma végre megéltük a tavasz első leheletét - kezdte beszédét az igazgató -, igazán szép idő köszöntött ránk, de csak azért, hogy mindenki jól érezze magát. A hiedelem szerint Szent György napján a boszorkányoknak különösen nagy a hatalmuk. E nap hajnalán mentek a néphit szerint harmatot szedni. Lepedővel szedték fel a mezőről a harmatot, majd kifacsarták a lepedőt, s az így nyert nedvet megitatták a tehenekkel, hogy megmaradjon a tejük. Az állatokat is ezen a napon hajtották ki először a legelőkre, hogy jó legyen a szaporulat. 

Az idei Szent György napi vásáron verőfényes napsütésben kínálták portékáikat az árusok Fotó: Kiss Teodóra

Miután a jelenlévők megismerkedhettek a hiedelmekkel, a vásár hivatalosan is megnyílt, mindenki belevethette magukat a forgatagba. Idén is sok árus érkezett: fafaragók, kosárfonók, fazekasok, csuhéformázók, üvegművesek, gyertyaárusok, kézművesek, borosgazdák kínálták termékeiket.

A vásározók helyi ízekből is kaptak kóstolót, helyi termelők nemcsak bemutatták a házi füstölés, savanyítás és kenyérdagasztás folyamatát, hanem meg is vendégelték a nézelődőket. Forgott malac is a nyárson, főtt gulyás a bográcsban, meg lehetett ismerkedni a biokonyha ételeivel, de a langalló és a kürtőskalács illata is messziről csalogatta már a jónépet. A programok ma is folytatódnak, hagyományőrzéssel, ételkóstolóval, kerti munkákhoz tanácsokkal, s Buda Folk Band zenéjével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!