Amerikai vadászgép roncsai kerültek elő Rum és Zsennye között

1944-ben lelőtt és lezuhant amerikai vadászgép roncsait találták meg kutatók Rum és Zsennye közötti szántóföldön. A feltárás ősszel folytatódik, a most előkerült alkatrészek Szolnokon vannak.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az MH Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj két hete repülőgép-légcsavart találták Rum és Zsennye között egy kukoricával bevetett táblán.  Markó Ferenc Hegedűs Attila és Magó Károly a Szolnoki Repüléstörténeti Múzeum munkatársai derítették fel a terepet.

A fémkereső  két helyen jelzett nagyobb mennyiségű fémet. 30 és 60 centiméter mélyről repülőgép-alkatrészek kerültek elő.

- Kutatófelderítésről van szó, mert csak egy napra mentünk, megnézni, hogy mennyi fém van a földben. Ezeket szedtük össze és hoztuk Szolnokra. Ám volt még olyan repülőgépdarab, amit idő hiányában nem tudtunk kiemelni. Ezért később, amikor a területen már nem lesz kukorica, visszamegyünk, és még egyszer átkutatjuk a helyszínt — mondta  a szakember a szoljon.hu internetes portálnak.

 Egy előkerült lőszerhüvely egyértelművé tette, hogy amerikai Lockheed P-38 J típusú gépről, becenevén Lightningról (Villámról) van szó. ( A repülőgép korának egyik leggyorsabb és legnagyobb hatótávolságú vadászgépe volt, kísérőnek is használták bombázókötelékek mellé, de önálló feladatokra  - például földi célok támadására - is kiválóan alkalmas volt, a német katonai szleng villásfarkú ördögként emlegette.)

A P-38 korabeli felvételeken:

Egy idős szemtanú, Verhás  Imre,  aki 1944-ben 11 éves volt a roncskutatóknak elmesélte, hogy a Rum és Zsennye közötti úton hajtották a teheneket, amikor látták, hogy egy lángoló gép közeledik feléjük. Tőlük úgy 50-100 méterre csapódott be a repülő, amely darabokra szakadt, a farokrésze úgy 50 méterre elrepült. A szemtanúk az árokba húzódtak, és óriási szerencséjük volt, hogy nem érték el őket a széthulló roncsdarabok.


— A kutatás alapján egyértelművé vált, hogy a gép pilótája Robert Black hadnagy volt. Ő 1944. november 20-án halt hősi halált — mondta Magó Károly. — A püspökmolnári állomáson alacsony támadást hajtott végre egy vasúti szerelvény ellen, amelynek a légvédelmi tüzérei lőtték le. A pilóta sérült gépével megpróbált eltávolodni a helyszíntől, de csak néhány kilométert tudott megtenni, majd lezuhant. A pilótát eltemették Zsennyén, ám a háború után az amerikai sírazonosító különítmény felderítette a sírt, majd exhumálták és elvitték a hadnagy földi maradványait - olvasható a szoljon.hu portálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!