Brutális rablás a Milos telephelyén: így fogták el az elkövetőket

Szolnoki kommandósok csaptak le a Milos telephelyét kirabló férfiak egyikére, a fegyveres támadáshoz a speditőr cégcsoport egy korábbi sofőr alkalmazottjának is köze van. A gyanúsítottak egyike időközben az előzetesben műanyag borotvával vetett véget életének.

Angyal László

A Szombathelyi Rendőrkapitányság csoportosan elkövetett rablás és személyi szabadság megsértése miatt indított eljárást, mivel  tavaly szeptember másodikán, nem sokkal éjfél után a Puskás Tivadar utcában alatt található Milos Spedíció Kft. telephelyére három személy bemászott, a szolgálatban lévő biztonsági őrt megtámadták, megkötözték, majd negyedik társuk a telephelyre gépkocsival behajtott.

Ezt követően az irodaépületben lévő páncélszekrényt szétvágták, amelyből magukkal vitték az ott telephellyel rendelkező cégek (Milos Logistics Kft., a Milos Spedició Kft., a Trans and Log Logisztikai Kft., a TransMax-Hungária Kft., a TransMax SRO Kft.) értékeit.  Ezek között volt euro és forint, valamint tankolókártya, és bevásárlókártya.
 
A tettesek a lopással összes valamivel több mint másfél millió forintos kárt okoztak, a rongálással okozott kár megközelítőleg százezer forintra tehető.
 
A szombathelyi nyomozók megvizsgálva a helyszínt, úgy  gondolkodtak, hogy az elkövető személyek, vagy a bűncselekmény elkövetésére tippet adó személy valamilyen módon köthető a telephelyen lévő valamely vállalkozáshoz. A nyomozás első hónapjaiban  húsz személyt hallgattak ki. Az adatgyűjtés és a vallomások összevetése után a nyomozók  feltételezték, hogy az elkövetők nem helybeliek lehettek, ezért a hasonló jellegű bűncselekmények országos szintű elemzésébe, értékelésébe kezdtek, illetve a cégek jelenlegi és korábbi alkalmazottai között is vizsgálatokat folytattak.

Ez a két momentum  volt a siker kulcsa. 

Így derült  ugyanis fény  arra, hogy az egyik cégnél korábbi években tehergépkocsi-vezetőként dolgozó férfi egy Jász-Nagykun-Szolnok megyében lévő városban történt csoportos rablás elkövetése miatt előzetes letartóztatásban van.

Az illetőnek a szombathelyi rabláshoz is köze lehet, ezt a gyanút a tanúk által elmondottak és a beszerzett adatok is megalapozták.

Ezt követően, az immáron gyanúsítottá előlépett személyi kapcsolatainak, bűntársainak felderítése is megtörtént. Egy kisújszállási testvérpár és egy ottani férfi került a hatóság látókörébe, akiktől a priuszuk alapján nem állt távol az ilyen jellegű erőszakos vagyon elleni bűncselekmények elkövetése.
 
A gyanúsítható személyek közül ezen időszakban csupán egy személy volt szabadlábon, akinek elfogását a bűncselekmény súlyára való tekintettel a szolnoki kommandós rendőri egység tagjai hajtották végre.

A többi három tettestárs elfogására viszont nem volt szükség a bevatkozó alosztály erőire, mivel máshol elkövetett, hasonló bűncselekmény miatt éppen előzetes letartóztatásban vagy jogerős szabadságvesztés büntetés miatt valamely büntetés-végrehajtási intézet lakói  voltak.

A gyanúsítottak egyike az előzetes letartóztatás hatálya alatt önkezével vetett végett életének. A búcsúleveléből kiderült: a szombathelyi rablás súlyos terhe is szerepet játszott  végzetes cselekedetében.
 
A negyeven év alatti gyanúsítottak eddig összesen közel huszonegy és fél évet töltöttek börtönben, nagyobb részt hasonló bűncselekmények elkövetése miatt.
 
Epilógus helyett: a szombathelyi ügy miatt öt és tíz év közötti szabadságvesztés vár rájuk.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!